Головна Новини Політика зовнішня політика Визнання "Л/ДНР" Росією: як має діяти Захід та чи залишилося місце для дипломатії
commentss НОВИНИ Всі новини

Визнання "Л/ДНР" Росією: як має діяти Захід та чи залишилося місце для дипломатії

22 лютого Рада Федерації РФ ратифікувала "договори про дружбу і співпрацю" з так званими "ЛНР" та "ДНР"

22 лютого 2022, 14:24
Поділіться публікацією:

Після того, як Росія визнала "незалежність" окупованих районів Донецької та Луганської областей — як має діяти Захід? Чи слід вводити ті самі "пекельні санкції"? Чи залишилася ще можливість дипломатичних маневрів? Із цими питаннями портал "Коментарі" звернувся до експертів.

Визнання "Л/ДНР" Росією: як має діяти Захід та чи залишилося місце для дипломатії

Визнання "Л/ДНР" Росією: як має діяти Захід - колаж "Коментарі"Д.Романюк

Якщо ми нічого не робимо самі, то чого чекати? Вирішують інші держави, зважаючи на свої інтереси

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич пояснює:

"Нам би хотілося сильнішої реакції. А керівник кожної із країн Заходу виходить із власних уявлень про доцільність тих чи інших санкцій. Нагадую, що санкції запроваджує не Україна, а окремі держави. І не дарма президент Зеленський у Мюнхені порушував питання про невідповідність заяв та практичної реакції наших міжнародних партнерів".

З погляду інтересів Німеччини, продовжує експерт, під санкції не повинен потрапляти "Північний потік-2" (хоч зараз з'явилася заява про можливе призупинення сертифікації через дії РФ). З погляду України – це ключове. Нікуди не подівся, нагадує Ігор Тишкевич, і продаж німецькими компаніями продуктів подвійного призначення в РФ.

"Ключова маніпуляція, самообман українських політиків, коли про санкції проти Росії вони говорять як результат своїх дій. Тим часом чутливі для РФ санкції вводимо не ми. Ми можемо лише просити про це, звертатися, – зазначає експерт. – При цьому я не чув, щоб Україна направила хоча б список – проти кого варто застосувати санкції, проти яких персон та компаній. Якщо цього немає, то чому ми говоримо про санкції як результат нашої політики. Або як про те, чого ми очікуємо. Якщо ми нічого не робимо самі, то чого чекати? Вирішують інші держави зважаючи на свої інтереси".

Щодо можливості дипломатичних маневрів, то вони були, є і будуть, упевнений Ігор Тишкевич.

"РФ наголошує на тому, що Мінський процес не мертвий. Мовляв, тепер, коли ці т.зв. "Республіки" визнані Москвою, Києву, можливо, буде легше з ними розмовляти. Такий підхід може знайти розуміння у наших західних партнерів. Ось вам, будь ласка, майданчик для переговорів щодо України. З погляду глобальних переговорів про "гарантії безпеки", яких хоче Росія, переговорний процес не мертвий, консультації буде продовжено. Головне питання – як Україна позиціонує себе у цій ситуації. Якщо очікує, що більш потужні країни домовляться між собою – і доведуть результати до нашої інформації, то й нарікати потім не варто", – резюмує експерт.

Наразі РФ намагається легалізувати присутність своїх військ на Донбасі. Це потягне за собою санкції, але не ті, що є інструментом стримування Росії

Координатор напряму міжнародної політики Центру політичних досліджень "Доктрина" Денис Москалик припускає, що західні країни діятимуть відповідно до заздалегідь оголошених планів. А саме – запроваджувати санкції пропорційні здійсненому Росією вторгненню.

"Санкції, у свою чергу, будуть бити по фінансових та інвестиційних інститутах, доступу до технологій, представників політичної, військової та бізнес-еліти РФ. Це не буде пакет "пекельних санкцій", які залишаються інструментом стримування, але він надаватиме вплив на російську економіку", – пояснює експерт.

На його думку, реакція Заходу поки що відносно стримана, оскільки заздалегідь було обумовлено, що буде калібрування санкцій, залежно від дій Росії. Тобто повномасштабна атака потягла б за собою масштабніші санкції.

"Наразі РФ просто намагається легалізувати присутність своїх військ на Донбасі. Це потягне за собою санкції, але не ті, що є інструментом стримування Росії, – наголошує Денис Москалик. – Дипломатичні маневри будуть тривати ще довгі роки. Адже це спосіб здійснення деескалації та заговорення конфлікту. До прогресу це не призведе, але дозволить уникнути небажаної інтенсифікації конфлікту".

Раніше на порталі "Коментарі" — Попереду важкі випробування та втрати: Резніков звернувся до українських військових .



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини