Головна Новини Політика зовнішня політика Візит Зеленського в США: перші підсумки
commentss НОВИНИ Всі новини

Візит Зеленського в США: перші підсумки

Експерти також розповіли, чого чекати від майбутньої зустрічі президентів України і Сполучених Штатів

1 вересня 2021, 10:17 comments1018
Поділіться публікацією:

31 серпня Президент України Володимир Зеленський і перша леді Олена Зеленська прибули до Вашингтона в рамках офіційного візиту в США і на запрошення глави Білого Дому Джо Байдена.

Візит Зеленського в США: перші підсумки

Володимир Зеленський та Олена Зеленська - фото: Офіс президента

Експерти підвели перші підсумки візиту української делегації на чолі з президентом до Сполучених Штатів, розповівши, що можна вважати проривом, а що — провалом. Зважаючи на це — чого чекати від майбутньої зустрічі Зеленського з Байденом.

Зеленський нічого не робить для нарощування взаємної довіри

Політолог Володимир Цибулько вважає, що провалом можна вважати кілька знижений рівень протоколу, відсутність почесної варти біля трапу літака, рівень зустрічаючих. І навіть перші підписані папери.

"Рівень Меморандуму — це ще не угода, — коментує експерт повідомлення, що укладений Меморандум про взаєморозуміння між Державним космічним агентством України та Міноборони США про співробітництво в секторі безпеки космічних польотів і надання послуг та інформації з космічної ситуаційної обізнаності. — Звідси й невпевнені перші заяви Зеленського про те, що Україна стане космічною державою".

На думку політолога, попередній президент, лідер "Європейської солідарності" Петро Порошенко не спроста напередодні візиту Зеленського в США називав прізвище олігарха Коломойського, у якого проблеми з американськими правоохоронцями. Але у якого, схоже, немає проблем в Україні.

"І цей капкан не дозволяє американським чиновникам переходити на більш високий рівень відносин, — пояснює Володимир Цибулько. — Між крапельками Зеленський не проскочить. Провінційну брехню американці не сприймають, а Зеленський нічого не робить для нарощування взаємної довіри".

Україна не є для Америки важливим і стратегічним партнером

Керівник Фундації "Вища школа професійної політики" Олег Вострих акцентує, що візит відбувається в не найзручніший для цього час.

"Не зовсім гарне виведення військ США з Афганістану, ураган, що бушує на південному узбережжі Америки — все це не дає можливості Байдену зосередитися на порядку україно-американських переговорів. Так що не варто очікувати великих успіхів від зустрічі президентів. Скоріш за все, вона, намічена на сьогоднішній вечір (за київським часом), буде носити більшою мірою протокольний характер. Але дозволить встановити перший особистий контакт і, можливо, створити між президентами елемент довіри і розуміння інтересів сторін. Що в подальшому можна буде конвертувати в дорожню карту", — прогнозує експерт.

На його думку, після виведення військ з Афганістану, негативного фону навколо цієї події і наступних нападок на Байдена з боку республіканців і навіть зі свого табору демократів, Україна не має права стати провальним проектом для президента США.

"Тому, є надія, що ми залишимося в орбіті інтересів США, а робота з підтримки реформ в Україні продовжиться. Боротьба з корупцією, судова реформа, верховенство права і віддалення олігархічних груп від впливу на управління державою — ймовірні теми, на яких зосередиться президент США на переговорах. А також часткова підтримка нас у військовому плані для протистояння агресії Росії", — підкреслює Олег Вострих.

Він зазначає, що перші результати переговорів якраз і говорять про цю концепцію.

"Україні пообіцяли виділити 60 млн доларів на озброєння армії. В енергетичному плані США будуть продовжувати витісняти в атомній енергетиці російські компанії і допомагати переходити на американські технології (домовленість про будівництво нового блоку на Хмельницькій АЕС і ще 4-х в подальшому). Також бачимо посилення співпраці в космічній галузі. Проведені переговори з НАСА вже привели до позитивних результатів і намітили співпрацю на найближчі роки, — вважає Олег Вострих. — Все це в підсумку стане плюсом від перших переговорів між президентами США і України".

Політолог припускає, що Офіс президента Зеленського буде активно просувати ці успіхи в пресі, як велику перемогу. Але в політичному аспекті сама зустріч президентів не призведе до великих успіхів, впевнений Олег Вострих.

Експерт пояснює: "Україна не є для Америки важливим і стратегічним партнером. Швидше — лише одним з елементів великої політичної гри світових гравців".

І це, підкреслює Олег Вострих, добре показує позиція США щодо запуску газопроводу "Nord Stream 2".

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, чи проведуть Байден із Зеленським спільну прес-конференцію.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

kiska

1 вересня 2021, 11:47

Любишь СЕKС?! Здeсь ты cможешь осyществить свои сeкcyальные жeлания, pасширить свои гоpизонты и попpобовать что-то новeнькое. 100% AHOHИMHOCTЬ. Это должен попpобовать каждый мyжчина ----- http://bit.do/vsisky


Новини