Головна Новини Політика зовнішня політика Візит Меркель до України: які цілі переслідує канцлер ФРН
commentss НОВИНИ Всі новини

Візит Меркель до України: які цілі переслідує канцлер ФРН

За словами прессекретаря президента України Сергія Нікіфорова, темою для переговорів стане безпека і двосторонні відносини

9 серпня 2021, 19:00
Поділіться публікацією:

Незадовго до святкування 30-ї річниці Незалежності України нашу країну відвідає канцлер Німеччини Ангела Меркель. Згідно з повідомленням прессекретаря президента Сергія Нікіфорова, зустріч німецького політика з главою української держави запланована на неділю, 22 серпня.

Візит Меркель до України: які цілі переслідує канцлер ФРН

Володимир Зеленський і Ангела Меркель - фото з відкритих джерел

Політолог і журналіст Дмитро Воронков пов'язує цей візит, якщо він відбудеться, з майбутнім самітом "Кримської платформи". Особливо з урахуванням того, що дата саміту призначена на 23-є серпня, тобто на наступний день.

"Мотив і головне завдання Бундестагу, на мій погляд, це приспати громадське невдоволення України щодо Північного потоку-2. До речі, не випадково МВФ виділяє Україні 2,7 мільярда доларів нібито безоплатно без додаткових умов. Більше того, не випадково очікується, що кошти надійдуть в країну 23 серпня, тобто в день саміту КП. І у сам факт безкоштовної допомоги від МВФ повірити, м'яко кажучи, важко. Швидше це варто розглядати як якусь "компенсацію", наявність умов, але строго закулісних. І, до слова, сума цього траншу також невипадково збігається з сумою, яку німці пропонували раніше в якості компенсації на реконструкцію української ГТС і "зелену енергетику", — говорить експерт.

Тому щодо причин даного візиту Меркель саме за день до саміту, Дмитро Воронков передбачає дві версії. Перша полягає в тому, що Меркель хоче упевнитися, що "угода" відбудеться і на КП не буде якихось неприємних сюрпризів або висловлювань на адресу Німеччини щодо енергетичної безпеки Європи. Тим більше, в разі її присутності на саміті.

Друга — візит, по суті, з тією самою метою або спробою вмовити, якщо в Києві ще немає чіткої визначеності, як себе поводити публічно з цього питання. Але друга версія може різнитися лише з тим моментом, що сама Меркель не буде присутньою на КП і аналогічно Вашингтону ФРН буде представлена на саміті нижчою урядовою ланкою. А, може, тут є і певний момент шантажу. За наявності консенсусу із Зеленським щодо СП-2, Меркель навмисно може порадувати своєю присутністю на саміті, оскільки це важливо для України з позиції, як міжнародного іміджу, так і внутрішнього. Так як більшість сильних гравців, судячи з усього, не збираються це робити на найвищому рівні. І тому Києву дуже важливо продемонструвати присутність світових лідерів безпосередньо, а не їх представників.

"Відносно прогнозів, я вважаю, що "угода" таки відбудеться. Або вже відбулася. Але не тому, що у нас якась слабка влада або продажна. А з серії "після бою руками не махають". Тобто вступати в конфлікт з німцями сенсу немає, оскільки ПП-2 вже не зупинити. Це зрозуміли навіть у Вашингтоні. Тому швидше за все, Україна піде на "угоду" (фінансова компенсація в обмін на помірне мовчання). Щодо інших аспектів, включаючи російсько-український конфлікт жодних проривів на зустрічі Меркель із Зеленським я б не очікував", — говорить політолог.

Дмитро Воронков також прокоментував наявність зв'язку між візитом Меркель і зустріччю Володимира Зеленського з президентом США Джо Байденом, яка повинна відбутися 30 серпня. На думку експерта, вона відсутня, оскільки ініціатором виступив Київ і виступає вже давно.

"Однак, варто визнати, що Меркель все ж буде спокійніше, якщо Київ вже з потрібною Бундестагу "дорожньою картою" стосовно ПП-2 поїде на зустріч з американським президентом. Оскільки самій Меркель переговори з Білим Домом з цього питання далися нелегко, перш ніж був вироблений механізм, який усіх влаштовує", — резюмував політолог.

Раніше портал "Коментарі" писав, які важливі рішення можуть бути прийняті на зустрічі Байдена з Зеленським.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини