Головна Новини Політика зовнішня політика Верховна Рада визнала незаконними вибори до російської Держдуми: чи все правильно зробили нардепи
commentss НОВИНИ Всі новини

Верховна Рада визнала незаконними вибори до російської Держдуми: чи все правильно зробили нардепи

Парламент звертається з такою ж пропозицією до міжнародного співтовариства

22 вересня 2021, 18:42
Поділіться публікацією:

Верховна Рада України 322-ма голосами визнала вибори в Державну думу Російської Федерації незаконними. Відповідно — нелегітимним і її нове скликання. Які можуть бути наслідки у цього рішення? Чи все правильно зробили нардепи? Чи був інший вихід? На ці питання постаралася відповісти експерти виданню "Коментарі-Україна".

Верховна Рада визнала незаконними вибори до російської Держдуми: чи все правильно зробили нардепи

Рада (фото з відкритих джерел)

Політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку Юрій Подорожній зазначає, що Верховна Рада прийняла рішення не визнавати вибори в Держдуму РФ легітимними, мотивуючи це анексією Криму і паспортизацією російськими загарбниками населення Луганської та Донецької областей.


"В результаті цього рішення контакти російських парламентаріїв з будь-якими офіційними органами України стануть неможливими, — пояснює експерт. — Це рішення є відповіддю українського парламенту на зовнішню політику РФ. Тим більше, що ніяких наслідків це не несе. Хіба що обмежить бажання парламентаріїв на кшталт Віктора Медведчука прикривати свої візити в Кремль "налагодженням контактів парламентаріїв двох країн". Свої справи з Москвою він намагався освятити і легітимізувати навіть за допомогою зустрічей з залученням парламентарів Франції та Німеччини. Такий собі парламентський нормандський формат. Звичайно, такі контакти не викликали ніякої зацікавленості ні у кого, крім самого Медведчука і його поплічників, а такоже у Держдуми ".

На думку Юрія Подорожнєго, це рішення ВР має характер зовнішньополітичний. І уряд, який буде піднімати питання паспортизації українських громадян на окупованій території, отримає досить вагому підставу на захист своєї позиції.

"У цьому контексті парламент прийняв єдино вірне рішення, до того ж конституційною більшістю, — підкреслює експерт. — Це також відображає і суспільні настрої в даному питанні ".

Юрій Подорожній звертає увагу, що російська пропагандистська машина намагається представити отримання російських паспортів на окупованих територіях своєю перемогою.


"Однак, рапортуючи про значну кількість отриманих, часто вимушено, паспортів РФ, окупанти мовчать, що новоспечені "громадяни" не поспішали на підвезення до виборчих дільниць (що, до речі, є великим порушенням виборчого законодавства навіть країни-агресора). Так що пропагандистська куля, який роздмухують в Росії, виявилася на практиці пшиком. Як і нібито одностайна підтримка РФ жителями на окупованій території ", — резюмує експерт.


Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі вважає, що ніяких особливих наслідків цей крок не матиме. Хіба що для тих, кого встановлять як співучасників процесу організації цих виборів на окупованих територіях.


"Їх внесуть в санкційні списки, — пояснює Максим Ялі. — В іншому України діє в тому ж ключі, як і під час минулих виборів. Природно, наша країна зобов'язана була реагувати і не визнавати результати російських виборів, враховуючи, що вони проходили на окупованих територіях. Це суперечить українському законодавству. Інших варіантів у українського керівництва в принципі не було ".


Експерт нагадує, що США і ЄС вже також заявили про невизнання виборів в Держдуму РФ на окупованих територіях. І тут, на його думку, також немає сюрпризів.


"З досвіду попередніх виборів можна прогнозувати відсутність будь-яких серйозних наслідків для двосторонніх україно-російських відносин, які і так фактично заморожені. На процес консультацій в ТКГ або нормандського форматі це також не відіб'ється ", — зазначає Максим Ялі.


Раніше портал "Коментарі" проаналізував ефективність від рішень РНБО щодо санкцій за вибори в Держдуму на Донбасі і Криму.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

иван

23 вересня 2021, 06:43

Автор - ярый русофоб. Россия всегда будет соседом Украины, это географический факт. Также фактом является то, что несмотря на аннексии и войну, Украина активно торгует с Россией и борется за право транспортировать русский газ. Глупо ссориться с соседом, а потом вымаливать у него плюшки.


Новини