Головна Новини Політика внутрішня політика РНБО запроваджує санкції за вибори в Держдуму на Донбасі і в Криму: яка ефективність цих рішень
commentss НОВИНИ Всі новини

РНБО запроваджує санкції за вибори в Держдуму на Донбасі і в Криму: яка ефективність цих рішень

Україна введе санкції проти всіх людей, які брали участь в організації і проведенні "виборів" в Держдуму Росії на тимчасово окупованих територіях Криму, Донецької та Луганської областей

19 вересня 2021, 22:55
Поділіться публікацією:

Рада національної безпеки і оборони України прийняв ряд рішень, що мають відношення до Донбасу і всьому російсько-українського конфлікту (санкції за вибори в Держдуму РФ, зміцнення обороноздатності, міжнародні навчання), а також в рамках деолігархізації.

РНБО запроваджує санкції за вибори в Держдуму на Донбасі і в Криму: яка ефективність цих рішень

РНБО (фото з відкритих джерел)

Експерт з питань окупованих територій, економічний експерт Юрій Смілянський прокоментував для видання "Коментарі-Україна" доречність і можливу ефективність цих рішень.


"Дуже не люблю використання іноземних запозичень, які вже стали словами" бур'янами ". Але, якщо вже використовували оборот" донбаський кейс".


На мій погляд, існує лише один "кейс" в цьому контексті — це "кейс" війни, яку веде РФ проти України вже восьмий рік. Наслідком цього "кейса", в тому числі, є окупація частини Донецької, Луганської областей і цілком півострова Крим.


Відбулося чергове засідання РНБО. Після його закінчення секретар Ради озвучив інформацію з питань, які розглядалися на засіданні. Це: питання проекту державного бюджету на 2022 рік, пов'язані зі збільшенням оборонного бюджету; питання участі іноземних військовослужбовців у військових навчаннях на території України; введення санкцій, пов'язаних з проведенням керівництвом РФ виборів на окупованих територіях України; про реєстр олігархів; виконання якихось інших указів президента України.


Рада національної безпеки і оборони, згідно з чинним законодавством, є координуючим органом з питань національної безпеки і оборони при Президентові України. Всі перераховані секретарем РНБО питання, які були розглянуті на засіданні РНБО, відносяться до компетенції цього державного органу. Але, навряд чи можна назвати деякі питання, які розглядаються такими, що дійсно спрямовані на забезпечення національної безпеки України.


Візьмемо питання створення "реєстру олігархів". На мій погляд, слід відзначити два моменти.


По-перше, визначення, дане цієї соціальної категорії, дає можливість владі боротися не з проблемою величезного негативного політекономічного впливу невеликої соціальної групи осіб на життєдіяльність України, а отримати додатковий інструмент боротьби з опозицією до влади (в тому числі з громадського сектора). Проблема, яка породжена, в першу чергу, соціально-економічними причинами — тотальна бідність суспільства — вимагає економічних інструментів подолання проблеми, а не політико-адміністративних.


По-друге, відповідальність якоїсь соціальної групи перед суспільством визначається в рамках встановлених законодавчих норм. Ці законодавчі норми повинні дати відповідь: чому група визнається відповідальною (провину може визначати тільки суд в демократичному суспільстві); за що група визнається відповідальною; яку відповідальність і в яких випадках несе певна соціальна група.


Зараз відповідей на ці та інші питання чинне законодавство України не дає. З цієї причини підготовка і створення будь-яких реєстрів осіб, які відносяться до якоїсь конкретної соціальної групи, є не законним і не конституційним. РНБО має боротися за неприпустимість незаконність і неконституційність (захищати Конституцію повноваження президента) дій органів влади. Адже незаконність і неконституційність дій влади також є загрозою національній безпеці так як породжує політичну, соціальну, економічну, суспільну нестабільність.


З іншого боку, громадяни України втомилися очікувати від влади вирішення існуючих проблем. Безконтрольний і не обґрунтоване зростання цін, стимульований владою; посилюється бідність в суспільстві і падіння якості життя; триваюча війна — все це дає надію влади на позитивне прийняття суспільством чергового виходу за рамки конституційних норм для досягнення владою своїх власних цілей. У демократичному суспільстві справедливість не досягається шляхом порушення Конституції. З цієї причини, на сьогоднішній, день питання боротьби з олігархами більшою мірою носить популістським характер.


Питання участі іноземних військовослужбовців у військових навчаннях на території України. Чи не перші навчання, які проводяться на території України. Норми Конституції вимагають підтвердження присутності на території України іноземних військовослужбовців, які беруть участь у військових навчаннях. Будь-які військові навчання, що проводяться на території України, є додатковим інструментом стримування російської агресії.


Питання проєкту державного бюджету на 2022 рік, пов'язані зі збільшенням оборонного бюджету. Давати рекомендації за обсягом витрат необхідних для забезпечення обороноздатності України та національної безпеки є повноваженням РНБО. Але, я повторюся, жоден орган державної влади не має права діяти за рамками, встановленими Конституцією та чинним законодавством України. Чинним законодавством (Бюджетний кодекс, Регламент Верховної Ради України та інші законодавчі норми) чітко визначають алгоритм розробки, розгляду, затвердження та виконання державного бюджету України.


Засідання РНБО проходило 17 вересня. За два до цієї дати (15 вересня) — останній день законодавчо визначених строків внесення на розгляд ВРУ проєкту закону про державний бюджет. Саме тоді у Верховній Раді України був зареєстрований законопроєкт про державний бюджет на 2022 рік.


У РНБО, у президента України було достатньо часу, щоб об'єктивно оцінити необхідний обсяг видатків для забезпечення належного рівня обороноздатності України. Але, знову-таки, в порушення чинного законодавства питання обсягів витрат в оборонній сфері та сфері національної безпеки розглядається після складання проєкту державного бюджету на 2022 рік, затвердження цього проєкту Кабміном і реєстрацією для розгляду в першому читанні в ВРУ.


Таким чином, в черговий раз влада маніпулює суспільством, вносячи необхідні для вирішення питання з порушенням норм законодавства. Даючи тим самим сигнал, що влада знаходиться поза законодавчих рамок і виконувати норми чинного законодавства не зобов'язана.


Дуже шкода, що влада на прикладі своїх дій продовжує стимулювати розвиток в українському суспільстві правового нігілізму ".


Нагадаємо, в команді президента Росії Володимира Путіна продовжують допускати помилки, після чого таємне стає явним. Так, депутат Держдуми РФ від правлячої партії "Єдина Росія" Дмитро Саблін заявив, що на Донбасі проходить "експеримент по возз'єднанню цієї території з Росією". Дмитро Саблін зробив таку заяву абсолютно відкрито, приїхавши до окупованого Донецька.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини