Головна Новини Політика зовнішня політика В ООН розповіли, скільки вірмен залишилося в Карабасі
commentss НОВИНИ Всі новини

В ООН розповіли, скільки вірмен залишилося в Карабасі

Регіон практично обезлюднів після виходу вірмен з нього

4 жовтня 2023, 16:49
Поділіться публікацією:

У Нагірному Карабаху після військової операції Азербайджану та масової міграції мешканців невизнаної республіки залишилося не більше 1000 етнічних вірмен, повідомляється у звіті місії ООН. Про це повідомляють "Коментарі". Свої дані співробітники ООН почерпнули від співрозмовників із Нагірного Карабаху.

В ООН розповіли, скільки вірмен залишилося в Карабасі

ООН відстежує ситуацію у Карабаху

"Команда чула від співрозмовників, що у Карабахському регіоні залишається від 50 до 1000 етнічних вірмен", — йдеться у документі.

Місія на чолі з постійним координатором ООН в Азербайджані Владанка Андрєєва відвідала Карабах 1 жовтня вперше за 30 років. Співробітники ООН їздили з Агдама до Степанакерта. За їхніми спостереженнями, у тих частинах Степанакерта, які вони відвідали, не виявлено шкоди цивільній громадській інфраструктурі, зокрема лікарням, школам та житловим будинкам, а також культурним та релігійним об'єктам. Повідомлень про випадки насильства щодо цивільного населення після припинення вогню працівники ООН не отримували.

Раніше повідомлялося, що із 120 тисяч вірмен Нагірного Карабаху до Вірменії в'їхали 100 625 осіб.

Нагадаємо, що на момент початку карабахського конфлікту на початку 90-х 20 століття у регіоні, який був автономною частиною Азербайджанської радянської соціалістичної республіки СРСР, переважали вірмени. Але в автономній області, яку Азербайджан вважає історично належною своїй країні, також проживали азербайджанці та курди. У ході Першої карабахської війни вони були вигнані вірменськими формуваннями з Карабаху силою або бігли під впливом повідомлень про військові злочини. Зокрема, різанини у населеному пункті Ходжали, влаштованій вірменськими бойовиками.

Наразі Азербайджан в особі президента Азербайджану Ільхама Алієва гарантує вірменам недоторканність, а також заявляє, що вони збережуть право на повернення у Нагірний Карабах.

Тим часом, Чорноморський флот РФ боїться залишати акваторію Криму.

Росія знову активізує ядерні загрози.

А Данілов назвав чотири особи, які репрезентують за кордоном України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини