Головна Новини Політика зовнішня політика В Офісі президента розповіли, чи будуть депортовані росіяни з Криму після деокупації
commentss НОВИНИ Всі новини

В Офісі президента розповіли, чи будуть депортовані росіяни з Криму після деокупації

Україна не збирається порушувати основні права і свободи людини, кажуть чиновники

9 квітня 2021, 13:13
Поділіться публікацією:

Тема визволення Криму від російської окупації все частіше повертається на порядок денний. Одним із найбільш обговорюваних питань є подальше перебування на півострові громадян РФ, які переїхали вже після анексії. За словами заступника голови Офісу президента Ігоря Жовкви, український уряд не збирається порушувати правил, встановлених міжнародними конвенціями, повідомляє видання "Лівий берег".

В Офісі президента розповіли, чи будуть депортовані росіяни з Криму після деокупації

В ОП кажуть, що депортувати росіян із Криму не можна. Фото із відкритих джерел

Чиновник згоден із тим, що перебування близько півмільйона російських громадян в Криму після деокупації — питання складне і неоднозначне. При цьому Жовква каже, що Україна не може "відправити геть" всіх цих людей, якщо не хоче отримати порівняння з тією ж Росією та її кардинальними методами "управління".

Як приклад, політик навів організацію Червоного Хреста, котра вже не один рік намагається потрапити до Криму, щоб надати допомогу незаконно утримуваним політв'язням-українцям. Однак дозволу з боку Москви так і не надійшло. Ігор Жовква стверджує, що така поведінка РФ викликає обурення у багатьох іноземних урядів. У разі насильницької депортації проживаючих зараз у Криму росіян — як частини звільнення АРК, — Україна ризикує отримати схожий результат.

На думку Ігоря Жовкви, в прийнятті правильного рішення і побудови подальшої концепції дій української влади можуть допомогти різні міжнародні організації, в т.ч. гуманітарні. Також йдуть обговорення з європейськими політиками, членами Європейської ради та іншими фахівцями.

Представник ОП нагадує, що хвилювати Україну має не стільки бажання депортувати росіян, а скільки повернення споконвічно місцевого населення додому. За словами Жовкви, через анексію півострова сотням тисяч людей різних національностей (найбільше, зрозуміло, українцям і кримським татарам) довелося покинути рідні місця. Більшість із них, як і раніше, чекають моменту деокупації, щоб знову переїхати до Криму. І це також, впевнений чиновник, вимагає додаткових зусиль, об'єднаних із міжнародними партнерами.

Нагадаємо, що кардинально іншу думка раніше озвучував віце-прем'єр Олексій Резніков. На думку урядовця, такі переселенці з РФ є "пособниками злочину російської влади", а тому їх слід зобов'язати покинути півострів після деокупації.

До слова, "Коментарі" зверталися до експертів, щоб вони оцінили, наскільки реалістичним подібний сценарій розвитку подій. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете прочитати про те, хто, на думку Олексія Данилова, сприяв Путіну в анексії Криму.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Елена

9 квітня 2021, 20:16

В Офисе Президента лучше бы озаботились своей личной судьбой! НЕ ЗАНИМАЙТЕСЬ НИКОГДА НЕОСУЩЕСТВИВЫМИ ПРОГНОЗАМИ! А полная деоккупация Украины от фашистской власти будет обязательно и очень скоро!!!


Новини