Головна Новини Політика зовнішня політика Україні та НАТО час звірити годинник: чому в Альянсі тепер дивляться на Москву, а не на Київ
commentss НОВИНИ Всі новини

Україні та НАТО час звірити годинник: чому в Альянсі тепер дивляться на Москву, а не на Київ

У НАТО на словах розповідають про політику відкритих дверей, натомість просто тягнуть час із членством України в Альянсі

6 листопада 2021, 11:46
Поділіться публікацією:

Останнім часом активізувалися дискусії щодо євроатлантичних перспектив України. Прийняття України в НАТО – це суто політичне рішення. Про це заявив новий міністр оборони України Олексій Резніков увечері 5 листопада у програмі "Свобода слова" Савіка Шустера. На його думку, суть у тому, що європейські країни, особливо учасники Альянсу, враховують позицію Путіна. Чи правий Резніков? Чи дійсно Україну не беруть до НАТО лише тому, що бояться Росії? Чи може ситуація змінитись у найближчому майбутньому? Відповіді на ці запитання портал "Коментарі" знайшов в інтерв'ю з нашими експертами.

Україні та НАТО час звірити годинник: чому в Альянсі тепер дивляться на Москву, а не на Київ

Зеленський обговорив зі Столтенбергом членство України у НАТО. Фото: Інтерфакс

Інтеграція в НАТО може бути поставлена на паузу

Політолог, конфліктолог Богдан Петренко вважає, що Україна не має шансів вступити до НАТО до завершення конфлікту з Російською Федерацією. Але суть не лише у цьому.

"Будемо відверті: вступ до НАТО для нас зараз – це також природне бажання розв'язати питання війни з РФ чужими руками. При цьому більшість країн, природно, не зацікавлені у тому, щоб взяти на себе прямі обов'язки захищати нового члена, який перебуває у стані війни. Це призведе до втрати довіри з боку їхнього населення. І цього ключовий момент, – зазначає експерт. – Якщо ми хочемо змінити стратегію західних політиків, слід працювати з їхнім населенням, громадською думкою. Якщо у них буде переконання, що вступ України до НАТО призведе до посилення блоку, а не створення нових проблем, то відповідно зміниться ситуація. Росія, до речі, із громадською думкою країн НАТО працює. Ми ж обрали стратегію скарг, а не переконання".

Богдан Петренко не погоджується з Резніковим у тому, що війна – це єдина проблема для вступу України до Альянсу.

"Блок НАТО – це не лише військовий, а й військово-політичний. А в Україні проблеми з "політичним блоком", проблеми із правом, проблеми з корупцією. Це також гальмує нашу інтеграцію, – пояснює конфліктолог. – І ще важлива складова – влада не повинна робити таких різких заяв. Тому що фактично вона впливає на думку самої України, яка може розчаруватися в євроатлантичній інтеграції. Подібні заяви певною мірою свідчать про те, що інтеграція в НАТО може бути поставлена на паузу. А це – не менша проблема, ніж політичне небажання приймати країну з територіальними проблемами та військовим конфліктом, що тліє, у блок".

Партнери з НАТО не сприймають Україну як правову державу

Політолог-міжнародник Георгій Кухалейшвілі вважає, що Резніков частково правий. Нинішні лідери США, Німеччини та Франції зважають на інтереси РФ, для якої неприйнятне розширення альянсу на пострадянському просторі. Питання членства України в НАТО повисло у повітрі через прагнення Заходу вибудовувати стабільні відносини з Росією.

За словами Кухалейшвілі, Вашингтон хоче нейтралітету Москви у протистоянні з Китаєм. Берліну потрібний російський газ. Ну, а Париж із часів президента Шарля Де Голля розглядає Кремль як партнера у сфері безпеки, завдяки співпраці з яким можна розбавити засилля Білого дому у європейських справах.

"Україну не брали до НАТО задовго до появи у нас проблем із територіальною цілісністю та збройних конфліктів на нашій території. Однак це лише одна із причин. Справа ще в тому, що партнери з НАТО не сприймають Україну як правову державу. Наявна корупція у державному секторі, де мали місце "розпили" бюджету, різні махінації та скандали в оборонно-промисловому комплексі не додають очок Києву у Брюсселі", – резюмує політолог-міжнародник.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Путін бачив РФ у НАТО: експерт розповіла, як у Кремлі вирішили зламати західні інститути.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини