Головна Новини Політика зовнішня політика Україна зміцнює кордон з Білоруссю: які загрози спричиняє міграційна криза
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна зміцнює кордон з Білоруссю: які загрози спричиняє міграційна криза

Експерти розповіли, що необхідно зробити нашій державі, щоб мінімізувати ризики від потоку мігрантів на кордоні Польщі та Білорусі.

12 листопада 2021, 14:31
Поділіться публікацією:

Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський розповів , як Україна зміцнює кордон із Білоруссю, звідки є загроза міграційної атаки. Він також зазначив, що у найкоротший термін Україна має побудувати "інтелектуальний кордон" з Росією та Білоруссю.

Україна зміцнює кордон з Білоруссю: які загрози спричиняє міграційна криза

Українські прикордонники на Волині - фото Facebook МВС

Експерти оцінили для видання "Коментарі" ці дії і те, чи справді велика загроза (зокрема навали мігрантів в Україну) з боку Білорусі.

Якщо РФ, ЄС, Білорусь вирішать, що міграційні потоки мають піти на нас, ми нічого вдіяти не зможемо

Директор Міжнародного інституту політичної філософії Віктор Савінов акцентує, що такої напруженої ситуації в Європі не було, мабуть, минулого тисячоліття.

"Польща зазнала гібридної атаки з боку Білорусі. І, на думку деяких європейських експертів, на кону взагалі – польська державність. Однак гібридна армія мігрантів не зможе у зимовий період перебувати біля кордону. І чим нижчою буде температура, тим швидше необхідно вирішувати питання виходу з Білорусі цієї маси людей", – зазначає експерт.

За його словами, Європа дуже боїться воєнного інциденту на білорусько-польському кордоні. І робитиме все, щоб цього уникнути.

"Воювати ніхто не готовий. Єдине рішення , яке бачать багато європейських політиків (і дехто вже оголошує його), це переведення маси мігрантів на територію України. З огляду на найважчий економічний стан України, питання тут – у ціні, – вважає Віктор Савінов. – Заяви про те, що ми щось там будуватимемо на кордоні – не мають сенсу. Ми маємо територіальні батальйони, які цілком можуть перекрити кордон без будь-яких капіталовкладень. Тим більше, що коштів в українській скарбниці немає, як показують реалії, навіть на найнеобхідніше".

Але зараз, упевнений експерт, Україні не можна впускати багато біженців на свою територію. Спочатку потрібно отримати від країн ЄС відповідну компенсацію. І чималу. Тому що, давши згоду на прийом біженців на своїй території, ми фактично запобігаємо гіпотетичному початку загальноєвропейської війни.

"Те, що секретар РНБО Данілов висловився нещодавно проти такого рішення лише гра на підвищення ставок. Україна, за великим рахунком, не має вибору. Якщо РФ, ЄС, Білорусь вирішать, що міграційні потоки мають піти на нас, ми нічого вдіяти не зможемо. І жодне зміцнення кордонів тут не допоможе. Потрібно вести переговори та вибивати максимальну компенсацію", – вважає Віктор Савінов.

На його думку, швидше за все, якщо РФ та Білорусь погодяться на те, щоб припинити "качати" Польщу, саме Україна стане основним перевалочним пунктом для мігрантів, отримавши компенсацію від ЄС.

"А чи залишаться біженці тут чи підуть далі – інше питання. Суть у тому, що ситуація потребує термінової розрядки. Тому що справа пахне ядерною війною, – пояснює експерт. – Не даремно російські бомбардувальники вже заступили на патрулювання білоруського кордону".

Нам давно слід було посилити кордон із Білоруссю. Добре, що нині глава МВС Денис Монастирський особисто взяв під контроль ситуацію

Експерт з питань безпеки, ведучий "Надзвичайно. LIVE" на телеканалі LIVE Олексій Павловський вважає дуже правильним, що МВС та його голова звернули увагу на кордон з Білоруссю.

"Там зараз ситуація дуже напружена. Мігранти , організовано завезені до Білорусі, атакують кордони Євросоюзу. Ми розуміємо, що Білорусь підвладна РФ, з якою у нас йде війна. І що у тому, що відбувається, бачиться російський вплив, – зазначає експерт. – Нам давно слід було зробити посилення кордону з Білоруссю. Добре, що зараз голова МВС Денис Монастирський особисто взяв під контроль ситуацію, злітав на Волинську область, побував на кордоні".

Олексій Павловський підтримує рішення облаштовувати на кордоні з РФ та Білоруссю "інтелектуальний кордон" – з новими технологіями, які дають більше можливостей визначати скупчення людей (включаючи нелегальних мігрантів), техніки тощо.

"За словами Монастирського, на фінансування "інтелектуального кордону" (дрони, камери тощо) знадобиться 17 млрд грн. Також він зазначив, що ці гроші виділять із бюджету. Кошти чималі. Але зміцнювати кордон із Білоруссю та Росією однозначно треба. Постійно вести моніторинг, залучати до охорони більше сил та засобів, включаючи Нацгвардію та ЗСУ. Також слід налагоджувати внутрішньополітичну, соціально-економічну ситуацію у прикордонних регіонах, – вважає експерт. – На тому ж Закарпатті, де є люди з подвійним громадянством, та звідки періодично лунають дзвіночки сепаратизму. Потрібно посилити інформаційну роботу, пояснюючи людям, що робиться і чому".

Раніше на порталі "Коментарі" — у Кремлі продовжують загострювати ситуацію: наскільки реальною є загроза вторгнення РФ в Україну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

guars

13 листопада 2021, 10:13

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


Новини