Головна Новини Політика зовнішня політика Україна розпочала реалізацію ПДЧ в НАТО: експерти розповіли, як скоро приєднаємося до Альянсу
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна розпочала реалізацію ПДЧ в НАТО: експерти розповіли, як скоро приєднаємося до Альянсу

Експерти розповіли, чи є зближення України з НАТО на ділі, а не тільки на словах

22 жовтня 2021, 08:15
Поділіться публікацією:

Україна вже де-факто реалізує План дій щодо членства (ПДЧ) в НАТО в вигляді річної національної програми. Про це сказав журналістам на полях форуму AEF міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. Чому Україні так треба в НАТО? І чи треба, враховуючи жорсткі заяви Росії з цього приводу і не особливе бажання Альянсу бачити в собі Україну? Видання "Коментарі" отримало відповіді на ці важливі питання після спілкування з нашими експертами.

Україна розпочала реалізацію ПДЧ в НАТО: експерти розповіли, як скоро приєднаємося до Альянсу

НАТО. Фото з відкритих джерел

Завершений зовнішньополітичний вибір України забезпечить тривалу внутрішню рівновагу в українському суспільстві

Політолог Володимир Цибулько пояснює, що НАТО для України — це, в першу чергу, внутрішня безпека.

"Членство в Альянсі передбачає верховенство права. А Україна за часів Зеленського істотно погіршила стан права, включаючи свободу слова. Позови до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) тільки наростають. Є загрози для бізнесу, не виконується держоборонзамовлення, не виплачується грошове забезпечення військовим, борг перевищує 4 млрд. грн. Тому інтенсифікація зближення з НАТО відновить правову атмосферу в першу чергу. Гарантує конкурентні вибори, і призупинить узурпаторські зусилля Зе-компанії", — пояснює Володимир Цибулько.

Він також акцентує, що завершений зовнішньополітичний вибір України забезпечить тривалу внутрішню рівновагу в українському суспільстві, а також зменшить потенціал агресора — РФ — в намірах дестабілізувати нашу країну.

Всі заяви про те, що нам треба в Альянс — лише зовнішньополітична риторика на фоні імітації бурхливої діяльності

Експерт Українського інституту політики Микита Трачук підкреслює, що ПДЧ розробляється під кожну конкретну країну. А тому заяви Кулеби виглядають трохи дивно.

"ПДЧ — це не загальний документ для всіх. Це окрема "карта" для кожної країни — з урахуванням її особливостей (політичної, економічної, військової ситуації). Умовно кажучи, ПДЧ для Чорногорії, України і Німеччини — це три різні документи. Навряд чи міністр закордонних справ цього не знає. Але ми бачимо стару українську політичну хворобу — імітацію бурхливої діяльності. Як з усіма заявами від того ж Зеленського про необхідність швидше взяти нас до Північноатлантичного альянсу. Хоч всім розсудливим людям зрозуміло: ніхто нас в НАТО не братиме. Нам це чітко дають зрозуміти, заявляючи, що йти Україні в Альянс ще десятки років. З такими темпами реформ і таким вантажем проблем, який є у нас", — зазначає експерт.

За його словами, в НАТО нас візьмуть по низці причин. По-перше, необхідний консенсус усіх країн Альянсу, щоб там з'явився новий член. Такого по Україні і близько немає. По-друге, у нас є територіальні конфлікти, що теж не дає можливості стати членом НАТО. По-третє, у нас, як кажуть всі наші т.зв. "західні партнери" — маса проблем з недореформованості, з корупцією і так далі.

"Та й взагалі, важливо зрозуміти для себе: ми в НАТО йдемо, щоб — що? Щоб проти Росії пішла вся армада Альянсу, яка, згідно з документами, повинна захищати свого члена? На що сподіваються наші чиновники, наші окремі "патріоти", активісти? Що заради нас почнуть Третю світову? Чесно кажучи, більш ніж сумнівно", — зазначив експерт.

Тому, підкреслює Микита Трачук, усі пронатівські заяви наших чиновників варто оцінювати виключно як імітацію бурхливої діяльності. Щоб набрати бали в очах певної частини електорату. Або позлити Росію.

"Путін, Пєсков, Медведєв вже не раз заявляли, що наближення НАТО до кордонів Росії, в тому числі шляхом входження в Альянс України — це "червона лінія". І проблема буде вирішуватися аж до... Ми розуміємо, що мова про найрадикальніші заходи. Ми здатні цьому реально протистояти? Нам це потрібно? Як громадянин України, я б цього не хотів, — зізнався Микита Трачук. — Ні в яке НАТО, я переконаний, нам не треба. Виступав і виступаю за позаблоковість нашої країни. Підкреслюю, що всі заяви про те, що нам треба в Альянс, що ми готові до ПДЧ — лише зовнішньополітична риторика на фоні імітації бурхливої діяльності. Адже реальні проблеми — триває восьмий рік військовий конфлікт, тотальна корупція, нехтування законами, неготовність до опалювального сезону, убожество населення, занепад економіки, провалена боротьба з пандемією — вирішувати куди складніше".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Кремль знову нагадав про "червоних лініях" по НАТО і Україною.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини