Головна Новини Політика зовнішня політика Кремль знову нагадав про «червоні лінії» по НАТО і Україні: кому адресовано це послання
commentss НОВИНИ Всі новини

Кремль знову нагадав про «червоні лінії» по НАТО і Україні: кому адресовано це послання

У Кремлі нагадали про найгірший для них сценарій, пов'язаний з Україною

19 жовтня 2021, 11:07
Поділіться публікацією:

Кремль вустами Дмитра Пєскова, прессекретаря російського президента, знову робить застережливі заяви про "червоні лінії" в ракурсі небажання бачити Україну в НАТО. Експерти проаналізували для порталу "Коментарі" ці випади-загрози, а також — як на них слід реагувати Україні.

Кремль знову нагадав про «червоні лінії» по НАТО і Україні: кому адресовано це послання

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Путін пробує викрутити Байдену руки й зробити Україну ціною гарантії своїх союзницьких зобов'язань

Політтехнолог, експерт Центру протидії інформаційним агресіям "AM&PM" Олександр Курбан акцентує, що страшилка про вступ України в НАТО є одним з ключових наративів, який сьогодні використовується Кремлем для внутрішнього і зовнішнього медійного впливу.

"Внутрішній вплив направляється на громадян РФ — з метою згуртування рядів проти гіпотетичного зовнішнього ворога та аргументу за те, щоб ще трохи потерпіти економічні та соціальні труднощі. Зовнішній вплив має на меті змусити Україну і її західних союзників максимально затримати або зовсім припинити євроатлантичний рух нашої країни", — пояснює експерт.

За його словами, НАТОфобська риторика в устах кремлівських речників посилилася останнім часом. Перш за все у зв'язку з тим, що США певною мірою зацікавлені в зближенні з РФ для боротьби з більш серйозним супротивником — Китаєм.

"Намагаючись скористатися ситуацією, Путін намагається викрутити Байдену руки й зробити Україну ціною гарантії своїх союзницьких зобов'язань. Безумовно, всі розуміють, що про таку ціну питання не може бути й мови. Але певні поступки Кремль таки може виторгувати у Білого Дому. Зокрема, уповільнення процесу вступ України в НАТО", — зазначає Олександр Курбан.

Він не виключає, що Москва наполягатиме також на зменшенні або повному припиненні на території України спільних військових навчань в рамках євроатлантичного партнерства.

"Таких навчань в цьому році було просто рекордну кількість, — підкреслює експерт. — Це викликало шалену реакцію політичного керівництва РФ і рефлекторне висунення великої маси підрозділів ЗС РФ до українського кордону. Власне, про це відкритим текстом і заявив Пєсков, який стверджує, що концентрація російських військ на кордоні з Україною — заходи безпеки й реакція на військові навчання союзників".

На думку Олександра Курбана, особливо показовими у питанні НАТОфобства РФ стали виступи експертів на панельних дискусіях Riga Conference 2021, яка минулого тижня пройшла в Ризі — столиці Латвії.

"Американський генерал, колишній командувач військ США у Європі Бен Годжес заявив про те, що небезпека кремлівської агресії не зменшилася, не дивлячись на економічне ослаблення РФ. Він підкреслив, що саме РФ продовжує бути головною проблемою для Європи й зокрема для України, — розповідає експерт. — На панельній дискусії "Членство в ЄС і НАТО: основні напрями та шляхи України до реформ", присвяченій ситуації в нашій країні, незалежні експерти відзначили, що військова загроза з боку РФ є одним з найважливіших факторів, який стримує не тільки євроатлантичний рух України, а й загалом її політичний, економічний і соціальний прогрес. Виступаючи на цій дискусії, посол України в Латвії Олександр Міщенко також зазначив фактор російської загрози й російське НАТОфобство як серйозні стримувальні фактори для розвитку нашої країни".

Олександр Курбан зізнався, що для українських учасників Ризької конференції стали досить неприємним сюрпризом поодинокі відверто антиукраїнські меседжі й наративи, в тому числі й з питань вступу України в НАТО, які озвучували деякі незалежні експерти.

"Велика частина артикулювала їх не усвідомлено, підхопивши ці медіа віруси в російськомовних ЗМІ, які активно працюють в ЄС проти іміджу нашої країни. Дана обставина показує, наскільки серйозно ми програємо інформаційну війну за уми та симпатії наших європейських партнерів. Все це істотно полегшує завдання Кремля в плані блокування процесу нашого вступу до НАТО, — вважає експерт. — Одним зі шляхів вирішення ситуації, що склалася може бути збільшення зусиль з боку України в плані співпраці з Грузією і Молдовою в рамках "Східного партнерства". У нас з цими країнами один головний геополітичний противник — Росія. І стратегічні завдання у нас спільні — вступ в НАТО і ЄС. Таким чином, тісна координація та об'єднання зусиль можуть дати нашим країнам хороші перспективи. Профіт України в цьому плані — незаперечний".

НАТО — на першому місці в списку потенційних союзників. І Кремлю нерозумно згадувати про "червоні лінії"

Політолог Кирило Сазонов вважає, що в чомусь Пєсков (який як раз таки й говорив про "червоні лінії") правий. Адже в непублічних розмовах багато наближені Путіна підтверджують, що у російського президента є якийсь ірраціональний страх перед НАТО.

"Україна не має завдання спеціально лякати цього тривожного сусіда. Більш того, ми довго намагалися зберігати нейтралітет, вважаючи, що це стане гарантією безпеки. На жаль, ми помилилися. У 2014 році Росія розв'язала агресивну війну проти України, окупувала Крим і частина Донецької та Луганської області. Тепер немає віри в мирне життя, яку нам подарує нейтралітет", — зазначає політолог.

Саме тому, підкреслює він, Україна розвиває свою армію і шукає сильних союзників.

"НАТО — на першому місці в списку потенційних союзників. І Кремлю нерозумно згадувати про "червоні лінії". Адже саме дії РФ переконали українців у тому, що Росія — це ворог. І нам потрібні союзники для захисту від такого сусіда", — резюмує Кирило Сазонов.

Читайте також на порталі "Коментарі" — аналіз експертів рішення зовнішньополітичного відомства РФ про призупинення роботи постійного представництва в НАТО.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

19 жовтня 2021, 12:14

Ніхто Україну в НАТО не прийме. З такою корупцією, продажністю, брехнею, егоїзмом, ..., в яку занурили Україну самозакохані, проросійські "патріоти" це Троянській кінь. З таким успіхом прийняти в НАТО Афганістан та КНДР. Висловлювання Піскова про червоні лінії, це чергова вистава, яку в нас повинні підхопити проросійськи екстремісти з червоними зірками та колорадськими стрічками під "патріотичним" одягом, дикунськими кричалками з фаєрами.

иван

19 жовтня 2021, 10:55

Брехливая писанина. До тех пор пока на Украине не захотели продаться Штатам и пустить их в Крым, никто и не "нападал". НАТО на Украине, это все равно что русские ракеты на Кубе. Штаты этого не допустят, значит и Россия будет поступать так же. Глупо тыкать в медведя палкой и думать, что он не даст в репу.


Новини