Головна Новини Політика зовнішня політика Україна отримає від Туреччини значно більше безпілотників, ніж очікувалося: з чим це пов'язано
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна отримає від Туреччини значно більше безпілотників, ніж очікувалося: з чим це пов'язано

Туреччина, яка вже поставила в Україну певну кількість бойових безпілотників Bayraktar, готує до продажу ще щонайменше 20 таких літальних апаратів

4 грудня 2021, 12:40
Поділіться публікацією:

Туреччина продала Україні значно більше бойових безпілотників Bayraktar TB2, ніж передбачалося раніше. При цьому найближчим часом буде укладено нові угоди. Це викликало "крайню стурбованість" у Кремля, повідомляє видання Bloomberg. Експерти проаналізували для порталу "Коментарі" цю інформацію, а також оцінили перспективи військово-технічного співробітництва Туреччини та України.

Україна отримає від Туреччини значно більше безпілотників, ніж очікувалося: з чим це пов'язано

Безпілотник "Байрактар", фото з відкритих джерел

Іноземні журналісти просто не так тлумачать ситуацію і переплутали плани із дійсністю

У аналітика українського Національного інституту стратегічних досліджень Миколи Бєлєскова є сумніви щодо того, що Україна наразі отримала більше безпілотників Bayraktar (як пише Bloomberg), ніж заявляли наші представники. А вони повідомляли, що ми отримали 12 одиниць БПЛА: два комплекси по шість одиниць. Перший ми отримали у березні 2019 року, другий – влітку 2021-го. А в умовах реальних бойових дій Bayraktar застосували на Донбасі лише у жовтні цього року.

"Навряд чи були якісь секретні домовленості та безпілотників ми закупили більше. У нас пішло чимало часу на те, щоби навчити відповідні екіпажі. І це є нормальна практика. Ми пройшли класичний цикл: купується перша партія, вона освоюється, готуються ті, хто з нею працюватиме. Лише нещодавно у Харківському національному університеті Повітряних Сил відкрили відповідне відділення, яке займається випуском операторів БПЛА. До того ж, якби були постачання Bayraktar більше тих, про які відомо на цей час, це навряд чи вдалося б приховати. Так, постачання озброєнь – специфічна справа. Але в наших політичних реаліях це, найімовірніше, вже афішували б. Для тих чи інших політиків це можливість заробити певні бали. І ще один фактор. Bayraktar дешевший, ніж подібні світові аналоги, але все одно – це десять мільйонів доларів. І важко уявити, що Україна одномоментно дозволила собі витратити кілька сотень мільйонів доларів, маючи весь бюджет переозброєння близько 800 млн на рік", – зазначає Микола Бєлєсков.

На його думку, враховуючи викладені вище причини, це повідомлення Bloomberg навряд чи показує дійсність.

"Швидше за все, іноземні журналісти просто не так тлумачать ситуацію. І переплутали плани із дійсністю, – пояснює аналітик. – Так, у нас є амбіційні плани щодо нарощування угруповання безпілотників. І якщо ми матимемо 36 Bayraktar – це буде найбільший поза Туреччиною парк таких БПЛА. Це серйозно, масштабно – для протистояння на Донбасі, за умови не втручання Росії. Сепаратисти, проросійські сили з ОРДЛО, не мають на такий виклик гідної відповіді. Військово-технічна співпраця України та Туреччини поглиблюється. Йдеться про створення спільних підприємств зі створення безпілотників, Центру обслуговування. Bayraktar – це прийнятно по грошах, до того ж в одній системі зібраний розвідувальний та ударний компонент. Система цікава. Навіть сама можливість масового застосування таких БПЛА грає свою роль. Але, наголошую, індикаторів, які дозволяли б говорити про те, що ми отримали більше, ніж 12 систем, поки що немає".

Як тільки РФ запропонує щось, що буде вигідніше Ердогану, Туреччина почне налагоджувати відносини й із РФ

Політолог, конфліктолог Богдан Петренко акцентує, що будь-яке посилення України, не лише у військовому, а й у політичному, економічному, дипломатичному плані, викликатиме занепокоєння Кремля.

"Бо з кожним патроном, кожною дипломатичною підтримкою, кожною сильною владою ціна окупації для Москви зростатиме, – наголошує експерт. – Щобільше Росію непокоїть, що її інформаційна кампанія з "громадянської війни в Україні" і за "файлед стейт" (держава, що не відбулася, або провалилася держава, від англ. failed state) не діє достатньо. Країни продають Україні зброю, а наша армія стає сильнішою. Це дратує, коли хочеш одне, а отримуєш інше".

Богдан Петренко зазначає, що співпраця України в оборонці з Туреччиною не обмежується лише безпілотниками.

"Рік тому наші країни уклали меморандум, згідно з яким мають спільно будувати військові кораблі та турбінні двигуни. І наша подальша співпраця з Туреччиною залежатиме не від бажання Росії, а від інтересів Туреччини, – упевнений експерт. – Ця країна не боїться відстоювати свої інтереси та протистояти мілітаристському гіганту — РФ. Але це не повинно нам давати помилкову надію, що Туреччина з нами назавжди. Як тільки РФ запропонує щось, що буде вигідніше Ердогану, Туреччина почне налагоджувати відносини й із РФ. Тим більше лише за часи українсько-російської війни маятник відносин між Анкарою та Москвою вже кілька разів хитався з боку в бік. Резюмуючи: нам необхідно постійно тримати руку на пульсі життя у Туреччині та розуміти, де сходяться наші інтереси, щоб виставляти саме їх, причому постійно головними на порядку денному".

Читайте також на порталі "Коментарі" – Україна отримає від Туреччини 24 безпілотники "Байрактар".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини