Головна Новини Політика зовнішня політика Україна — НАТО: експерт оцінив перспективи отримання ПДЧ
commentss НОВИНИ Всі новини

Україна — НАТО: експерт оцінив перспективи отримання ПДЧ

Найближчим часом українським високопосадовцям не варто очікувати зрушень у питанні отримання Плану дії щодо членства в НАТО, а різкі заяви з цього приводу — недоречні, вважає політолог Вадим Трюхан

9 червня 2021, 13:24
Поділіться публікацією:

Попри те, що Україну не запросили взяти участь у саміті НАТО, який відбудеться 14 червня у Брюсселі, відношення Північноатлантичного Альянсу до нашої країни не змінилося. Про те, чого чекати Україні після саміту, виданню "Коментарі" спрогнозував політичний експерт Вадим Трюхан.

Україна — НАТО: експерт оцінив перспективи отримання ПДЧ

Прапори України і НАТО. Фото: ua.news

Ставлення до України з боку НАТО не змінилося, проте чекати найближчим часом Плану дій щодо членства (ПДЧ) в Альянсі українській владі не варто, вважає політолог.

"Як і раніше, Україна розглядається як важливий партнер та  фактор безпеки, чи навіть, радше, як загроза безпеці в регіоні. Відтак, максимум, на що слід сподіватися під час саміту НАТО 14 червня в Брюсселі — підтвердження у спільній декларації продовження політики відкритих дверей НАТО щодо України та Грузії", — вважає Трюхан.

Глава Державного департаменту США Ентоні Блінкен заявив, що Україна має всі інструменти для потенційного вступу до НАТО. На думку президента Володимира Зеленського, сумніви окремих представників Альянсу про необхідність приймати Україну до своїх лав — це прояв слабкості НАТО загалом, яку колись продемонстрував і Євросоюз. Зеленський вимагає від Альянсу визначитися з конкретними датами, коли Україна може отримати ПДЧ.

"Найближчим часом ПДЧ Україна навряд чи отримає. Орієнтуватися слід на один з наступних самітів НАТО й працювати над найповнішим використанням можливостей, які відкрилися після надання Україні статусу партнера з розширеними можливостями, а також виконанням цьогорічної й наступної Річних національних програм", — прокоментував політолог Вадим Трюхан.

На думку експерта, жодних публічних образ чи ультиматумів українським високопосадовцям робити не слід, тому що вони абсолютно не доречні.

"Маємо виходити з того, що на цей момент склалася несприятлива геополітична ситуація, яка не дозволяє найбільш впливовим країнам-членам Північноатлантичного Альянсу, зокрема США, вже зараз рухатися в напрямку глибшої інтеграції України до НАТО. Це даність. І з нею треба навчитися жити. Час України ще прийде", — резюмував Трюхан.

Раніше "Коментарі" повідомляли, що одна з основних причин, через що вступ України в НАТО поки що неможливий, за словами політолога Миколи Мельника, полягає в тому, що Україна має територіальні суперечки з Російською Федерацією. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини