Головна Новини Політика зовнішня політика Прагнення до НАТО: наскільки реальним для України є отримання ПДЧ
commentss НОВИНИ Всі новини

Прагнення до НАТО: наскільки реальним для України є отримання ПДЧ

Серед країн-учасниць Альянсу залишається багато скептиків стосовно української держави, зазначають експерти

23 квітня 2021, 12:59
Поділіться публікацією:

На 14 червня запланований черговий з'їзд лідерів країн-учасниць НАТО. Місцем проведення, очевидно, традиційно стане Брюссельська штаб-квартира організації. Українська сторона зараз намагається роздобути План дій щодо членства у Північноатлантичному альянсі (так званий ПДЧ). Однак цьому активно опираються в РФ. "Коментарі" поспілкувалися з експертами, щоб дізнатися, які ж українські шанси на отримання ПДЧ.

Прагнення до НАТО: наскільки реальним для України є отримання ПДЧ

Україна прагне стати членом НАТО. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

Вплив РФ уже не настільки сильний

Доктор юридичних наук, колишній постійний представник президента України в АР Крим Борис Бабин вважає, що питання надання нашій країні ПДЧ стало винятково політичним.

"Україна в цілому відповідає критеріям для отримання цього статусу, як за рівнем державного управління, так і за станом військового та безпекового сектора. Тому надання або відмова в ПДЧ буде вирішуватися, лише виходячи із військово-політичних інтересів країн Альянсу", — каже Борис Бабин.

На його думку, в України достатньо багато союзників, а позиції наших недоброзичливців сильно похитнулися через очевидно неадекватну поведінку РФ у 2021 році і не тільки.

В НАТО достатньо україноскептиків

Політолог, генеральний директор Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник бачить ситуацію трохи інакше.

"Як би Столтенберг (генсек НАТО Йенс Столтенберг — ред.) не стверджував, що Україна розглядається НАТО як перспективний партнер і що нічого не заважає нашій державі стати повноцінним членом Альянсу, є об'єктивна реальність, — говорить експерт. — Яка не дозволяє нам розраховувати в найближчому майбутньому не тільки на членство в НАТО, але і на ПДЧ".

Одна з основних причин, за словами політолога, полягає в тому, що Україна має територіальні суперечки з Російською Федерацією. І це робить вступ нашої країни в НАТО неможливим, відповідно до статті 6 статуту Північноатлантичного Альянсу.

"До того ж Столтенберг і не тільки він відзначав, що великою перешкодою для вступу України в НАТО є корупція. А президент Зеленський продемонстрував, що з корупцією в Україні, як і раніше, ніхто активно боротися не збирається. Так що співпраця з НАТО буде продовжена. Але вона не приведе до нашого вступу в Альянс в доступній для огляду перспективі", — зазначає Микола Мельник.

Експерт також нагадує, що для прийняття в НАТО потрібно колективне рішення всіх членів Альянсу.

"Маю великі сумніви, що така сама Угорщина, з якою у нас серйозне "тертя" через мовне і не тільки питання, підтримає це рішення. Скептично налаштовані до євроатлантичної інтеграції України і Німеччина з Францією. Саме вони у 2008 році заблокували надання нам і Грузії ПДЧ", — стверджує Мельник.

На думку політолога, керівництво цих лідерів ЄС залишається україноскептиками. Микола Мельник пояснює, що в цих країнах не розуміють, навіщо їм потрібна Україна з її проблемами.

"Навіщо їм потрібно посилати своїх солдатів воювати за Україну, якщо зараз цього можна не робити? Навіщо НАТО наша країна, яка в нинішньому стані несе із собою купу різноманітних проблем? Виходячи з цієї логіки, я далекий від думки, що ми отримаємо ПДЧ в цьому році або в недалекому майбутньому, — резюмує експерт. — Принаймні, поки не вирішимо вищеназвані проблеми".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, хто закликає українського президента розмістити на території країни військовослужбовців Альянсу.

Також на порталі ви можете дізнатися, як із членством України в НАТО може бути пов'язана ідея отримати від Америки нові ракетні комплекси.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини