Головна Новини Політика зовнішня політика Турецький фактор у російсько-українському конфлікті: чи може Ердоган помирити Москву та Київ
commentss НОВИНИ Всі новини

Турецький фактор у російсько-українському конфлікті: чи може Ердоган помирити Москву та Київ

Президент Туреччини Реджеп Ердоган запропонував стати посередником у вирішенні конфлікту України з Росією, але Москва проти

5 грудня 2021, 16:41
Поділіться публікацією:

Анкара готова створити майданчик для діалогу між Москвою та Києвом, і завдяки позитивним стосункам із ними, вжити заходів щодо недопущення ескалації. Про це заявив спікер президента Туреччини — Ібрагім Калин, підтвердивши відповідні наміри Реджепа Ердогана. Які шанси, що турецький фактор може відіграти важливу роль у спробах урегулювати конфлікт? Своїми прогнозами з цього приводу в інтерв'ю порталу "Коментарі" поділилися наші експерти.

Турецький фактор у російсько-українському конфлікті: чи може Ердоган помирити Москву та Київ

Реджеп Таїп Ердоган. Фото: Getty images

Влада Туреччини за рахунок підвищеної уваги до цього напрямку, ймовірно, намагається створити противагу російській політиці на Кавказі

Експерт Національного інституту стратегічних досліджень з Близького Сходу Микола Замікула зазначає:

"Заява Ібрагіма Калина підтверджує реальний інтерес Туреччини до можливого посередництва між Україною та Росією. Це не дивно – з огляду на те, що можлива ескалація українсько-російського конфлікту безпосередньо торкнеться інтересів Анкари у Чорноморському регіоні. Також варто враховувати, що влада Туреччини за рахунок підвищеної уваги до цього напряму, ймовірно, намагається створити противагу російській політиці на Кавказі. Росія отримує все більший контроль над Вірменією – і, таким чином, може контролювати процес потенційного вірмено-турецького врегулювання. В цих умовах на користь Анкари отримати додатковий вплив з інших питань, що мають значення для Москви. Посередництво у російсько-українських відносинах може стати для Туреччини корисним активом у цьому контексті".

Не варто, однак, думати, акцентує експерт, що Туреччина, яка переслідує свої інтереси, стає для України ненадійним партнером.

"Рівень українсько-турецьких відносин, кримськотатарський фактор, а також основоположні принципи сучасної зовнішньої політики Туреччини (яка прагне продемонструвати свою силу в регіональній політиці) роблять турецьке посередництво цілком прийнятним для Києва варіантом. Зрештою Україна готова до будь-яких форматів міжнародної взаємодії, які дозволять захистити її суверенітет та відновити територіальну цілісність дипломатичними засобами", – пояснює Микола Замікула.

Він також зазначає, що з погляду Росії – Туреччина також теоретично є прийнятним посередником.

"Саме Анкара з усіх країн євроатлантичного співтовариства має досить високий рівень відносин із РФ, незважаючи на суперечності з багатьох питань, – нагадує експерт. – Однак на практиці складається враження, що Кремль у посередництві Туреччини не зацікавлений. Російські офіційні особи вже заявили, що не бачать сенсу змінювати існуючі (і – відверто кажучи – недієздатні) формати на новий. При цьому Росія не бажає визнавати себе учасником в конфлікті з Україною. Російська влада розглядає український кейс як основу для переговорного процесу про поділ сфер впливу в Європі з іншими гравцями, які виступали б уособленням колективного Заходу (насамперед – США). Саме таку "велику рибу" Москва хоче затягнути у переговорний процес (ймовірно – неформальний та непублічний). Конструктивна – з погляду досягнення реального врегулювання у регіональному форматі – пропозиція Туреччини, ймовірно, РФ не зацікавить".

Туреччина може замінити Білорусь як посередник на переговорах між Києвом та Москвою.

Політтехнолог, експерт Центру протидії інформаційним агресіям "AM&PM" Олександр Курбан вважає, що в пропозиції Анкари виступити посередником на переговорах Москви та Києва з питань врегулювання російсько-українського конфлікту і надати свою територію для зустрічей, є раціональне зерно. І воно, за його словами, полягає в тому, що мінський переговорний майданчик (за Донбасом) настав час закривати і переносити в інше місце.

"Білорусь перетворюється не просто на союзника Кремля, а на один із суб'єктів Російської Федерації. За нинішніх обставин подальші поїздки української делегації до Мінська будуть виглядати як легітимізація режиму Лукашенка", – пояснює Олександр Курбан.

На його думку, інтерес Туреччини виступити посередником на переговорах між Києвом і Москвою – очевидний.

"Формуючи навколо себе союз тюркських країн та народів, Анкара перетворюється на потужний геополітичний центр. І вже дуже скоро зможе на рівних змагатися зі США та Китаєм. Потягнувши на себе ініціативу у вирішенні спору РФ з Україною та її західними союзниками, Туреччина отримає додаткові преференції і, можливо, навіть посуне ЄС з другого місця (після США) у списку союзників України, – зазначає Олександр Курбан. – Що у цій ситуації отримає Україна? У плані вирішення конфлікту – зовсім нічого. Поки Росія має кошти вести війну, вона намагатиметься підпорядкувати собі Україну. І жодне посередництво Анкари у цьому питанні не змінить ситуацію. Ну а українській стороні точно настав час змінити Мінськ як майданчик переговорів. І Анкара – не найгірший варіант. Втім, це буде (якщо буде) суто логістичне рішення, спрямоване на покращення психологічного клімату та побутових умов. Не більше".

Читайте також на порталі "Коментарі" – Ердоган розповів, як Туреччина може допомогти досягти миру в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини