Головна Новини Політика зовнішня політика Стоп, війна: чи допоможе Україні відновлення роботи ТКГ з питань Донбасу
commentss НОВИНИ Всі новини

Стоп, війна: чи допоможе Україні відновлення роботи ТКГ з питань Донбасу

Експерти оцінили, наскільки серйозними можуть бути зрушення від чергового етапу переговорів із Росією

25 серпня 2021, 12:33
Поділіться публікацією:

У середу, 25 серпня, до роботи знову, після майже місячної перерви, приступають члени Тристоронньої контактної групи з питань Донбасу. "Коментарі" з'ясовували у експертів, які шанси має Україна на будь-які зрушення в переговорному процесі. Фахівці пояснювали, хто і на які поступки може піти, а головне — коли.

Стоп, війна: чи допоможе Україні відновлення роботи ТКГ з питань Донбасу

ТКГ по Донбасу відновить роботу 25 серпня. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

"Російська сторона продовжить наполягати на прямих переговорах України з ОРДЛО"

Аналітик Українського незалежного центру політичних досліджень, представник Національної платформи для діалогу про мир і безпечну реінтеграцію Юлія Тищенко не вважає, що відновлення формату засідань ТКГ онлайн або оффлайн призведе до якихось суттєвих зрушень в переговорному процесі.

"Зокрема, в політичній частині, адже будь-яких передумов для цього не існує, — зазначає Юлія Тищенко. — Зустрічі в нормандському форматі також не відбуваються. Ймовірно, може статися більш жваве обговорення поточних питань в рамках гуманітарного треку, але це традиційний формат обговорень".

Аналітик прогнозує, що російська сторона продовжить наполягати на прямих переговорах України з ОРДЛО, актуалізувати формулу Штайнмаєра, висловлювати своє негативне ставлення до проєкту закону про перехідний період, розробленого  українською стороною.

"У будь-якому випадку, цей процес йде, Україна не блокує роботу і засідання, на цьому тлі тривають переговори і дипломатичні зусилля щодо врегулювання ситуації, — акцентує Юлія Тищенко. — У рамках цих зустрічей Україні слід говорити і про порушення з боку РФ мінських домовленостей, зокрема — посилену паспортизацію, участь громадян, які проживають в ОРДЛО, у виборах до Державної думи РФ".

"У Москві не залишають надій, що Київ буде зломлений"

Політолог Андрій Окара вважає, що Україна продовжуватиме схиляти до імплементації формули Штайнмаєра, до прийняття кластерів по Донбасу "від Макрона". Все це, впевнений експерт, Кремль спільно з німецькими та французькими політиками продавлює, незважаючи на опір українського боку.

"У Зеленського є розуміння, що йти на такі поступки (вибори до передачі контролю над кордоном, до підтвердження безпекової складової) за жодних обставин не можна. А тому "бодання" триває", — зазначає Андрій Окара.

Експерт припускає, що в рамках ТКГ можуть бути прориви, якесь нове бачення, лише за однієї з двох умов.

"Перше — якщо раптом в Москві вирішать перестати "задовбувати" Україну політичною частиною Мінських угод, пішовши на низку поступок. Але цього, швидше за все, не станеться. Навряд чи Кремль перестане використовувати т.зв. "Л-ДНР" як фактор тиску на Україну. Це можна порівняти з ситуацією, коли вовк, перекусивши ягняті холку, раптом проникнувся принципами гуманізму і вирішив його відпустити, — пояснює політолог. — Другий варіант: якщо раптом в Києві приймуть рішення піти на виконання Мінських угод в російському трактуванні. Що в тому чи іншому вигляді означатиме приєднання України до ОРДЛО, а не навпаки. Якщо одне із подібних зрушень відбудеться, можна говорити про якийсь новий зміст переговорів. В іншому випадку можуть бути лише нові обличчя, які стануть якось по-новому просувати стару тему".

Андрій Окара резюмує: нині в Москві не залишають надій, що Київ буде зломлений (в тому числі за допомогою спільних зусиль Кремля і західних політиків типу Меркель і Макрона) і погодитися на варіант виконання Мінських угод в зручному для РФ варіанті.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, чому, на думку члена ТКГ Сергія Гармаша, в серпні на Донбасі почастішали обстріли російських бойовиків. Деталі — в нашій публікації.

Також на порталі ви можете дізнатися, яке враження Володимир Зеленський склав про свого російського колегу Путіна.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини