Головна Новини Політика зовнішня політика США стануть частиною переговорів по Донбасу: навіщо це РФ і чого чекати Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

США стануть частиною переговорів по Донбасу: навіщо це РФ і чого чекати Україні

Експерти оцінили, які плюси може отримати Росія від участі Америки у переговорах щодо ОРДЛО

6 липня 2021, 17:06
Поділіться публікацією:

Російські політики не заперечують того, що американські представники можуть приєднатися до дипломатичного процесу по завершенню війни на Донбасі. Раніше подібних заяв на високому рівні не звучало. "Коментарі" поцікавилися в експертів, що це означає, а також у якому форматі (і з яким ефектом) США дійсно можуть стати частиною переговорів щодо ситуації на сході України.

США стануть частиною переговорів по Донбасу: навіщо це РФ і чого чекати Україні

РФ не заперечила, що США приєднаються до переговорів по Донбасу. Колаж: "Коментарі" / Д. Романюк

"Росія обманює себе ілюзіями"

Директор Центру міжнародної безпеки Валерій Кравченко вважає, що заява Сергія Рябкова (представник МЗС РФ, — ред.) лягає в канву того, що періодично говорить Путін, в тому числі на нещодавній гарячої лінії.

"Мовляв, немає сенсу зустрічатися із Зеленським, взагалі розмовляти з Україною, оскільки у неї нібито є "господар" — США. А раз є "господар", то і питання врегулювання конфлікту треба вирішувати з ним. У цьому контексті РФ і буде просувати позицію підключення США до переговорів. Позицію, контрпродуктивну для самої РФ", — зазначає експерт.

За його словами, США загалом і адміністрація Байдена зокрема не погодяться на логіку обміну конфлікту на конфлікт. У стилі: РФ відійде із Сирії або ще з якоїсь країни, де є американські інтереси, а Штати дозволять їй робити, що завгодно на пострадянському просторі.

"Росія обманює себе такими ілюзіями, як і тим, що вона є рівною США. Ніхто її такою не вважає і рахувати не буде. Зате Штати, якщо отримають можливість увійти до переговорного процесу, займуть максимально жорстку позицію щодо відповідача за агресію, стосовно Кремля", — впевнений Валерій Кравченко.

Експерт вважає, що для України підключення США як медіатора до процесу — те, про що ми давно говоримо, чого давно хочемо.

"Для нас це плюс. Свого часу був трек Волкера-Суркова. Відновлення подібного формату — це позитив. Адже Штати розуміють, що відповідачем у конфлікті є РФ. І точно не будуть "здавати" Україну, як побоюються деякі. Підключення США до переговорів точно зіграє нам на руку. А Росія нехай і далі займається самообманом, мріє про розподіл сфер впливу і так далі. Ми ж тим часом повинні постаратися вичавити максимум з цієї ситуації для себе", — підсумовує Кравченко.

"Включення США в процес може означати, що сторони вже домовилися"

Експерт Українського інституту політики Микита Трачук звертає увагу, що раніше РФ виступала проти розширення формату переговорів по Донбасу, наполягала на збереженні наявних форматів, чинних домовленостей.

"Особливо Росія виступала проти підключення до них США. Я, до речі, теж вважаю, що Штати, увійшовши в переговорний процес по Донбасу, гарантовано приведуть його до повного краху. З моєї точки зору, вони не зацікавлені у завершенні цього конфлікту в тому чи іншому вигляді", — зазначає Микита Трачук.

Нинішню заяву Рябкова він вважає певною поступкою з боку Росії, яка чекає "реверансів" у відповідь.

"Нагадаю, що в середині червня відбувся саміт США-РФ. Підсумки якого Байден і Путін підбили зі стриманим оптимізмом. За їхніми словами, є точки дотику, моменти, за якими можна спільно працювати. І цілком можливо, що нинішні заяви заступника голови МЗС РФ — активізація по одному з таких напрямків, а саме щодо українського кейсу", — припускає Трачук.

Експерт зазначає, що сама публікація Рябкова є досить критичною.

"Він [Рябков] в інтерв'ю зазначив, що поки не бачить розуміння з боку США позиції РФ, якогось комплексного підходу. Тому м'яч зараз — на поле Вашингтона. Але сам факт допущення ймовірності залучення Штатів до переговорів свідчить, що очікується певна активізація по донбаському кейсу", — підкреслює експерт.

Водночас акцентує Микита Трачук, РФ погодиться включити США у переговорний процес за умови, що будуть дотримані її інтереси, а самі переговори виявляться результативними, а не на кшталт — зустріч заради зустрічі.

"Поки складно говорити, який це буде формат і чи буде від нього ефект, — зізнався експерт. — Включення США у процес може означати, що сторони вже домовилися і зараз просто відбувається формалізація домовленостей. Або що процес під тим або іншим приводом хочуть поховати, щоб через якийсь час спробувати "перезавантажити".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що останнім часом українські політики все частіше почали говорити про інший варіант вирішення російсько-української війни на Донбасі. До чого тут референдум, дізнавайтеся в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, яку найбільшу проблему у процесі завершення війни на Донбасі бачать США.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини