Головна Новини Політика внутрішня політика Попередження чи провокація: навіщо Україна говорить про референдум по Донбасу
commentss НОВИНИ Всі новини

Попередження чи провокація: навіщо Україна говорить про референдум по Донбасу

Експерти оцінили пропозицію Арестовича розірвати всі відносини з ОРДЛО після проведення референдуму

6 липня 2021, 13:49
Поділіться публікацією:

Українські політики все частіше почали говорити про референдум з питань Донбасу. Так, за словами спікера вітчизняної делегації в ТКГ Олексія Арестовича, у народу можуть запитати, чи визнає він окупацію окремих територій Донбасу Росією. Якщо українці погодяться, то з ОРДЛО, вірогідно, остаточно припинять будь-які соціально-економічні відносини, зажадавши від РФ повної відповідальності.

Попередження чи провокація: навіщо Україна говорить про референдум по Донбасу

Арестович запропонував провести референдум по Донбасу. Колаж: "Коментарі" / Д. Романюк

"Коментарі" попросили експертів пояснити, про що свідчать подібні меседжі, котрі все частіше і наполегливіше "вкидає" українська влада. Фахівці також пояснили, які можуть бути наслідки у такого референдуму.

"Замість вирішення проблеми ми спостерігаємо втеча від неї"

Соціолог Павло Кутуєв називає більш ніж дивною пропозицію проводити референдуми з питань Донбасу.

"Спершу це прозвучало з вуст президента. Потім як уточнюючий, пом'якшувальний коментар (насправді, мало що змінює) — з боку Арестовича. При цьому варто нагадати, що виборча платформа, на основі якої нинішня команда прийшла до влади, базувалася на обіцянці ефективного пошуку дороги до миру. Тепер ми бачимо спробу піти від проблеми, відгородиться від неї. Замість вирішення проблеми ми спостерігаємо втеча від неї", — констатує соціолог.

Такий підхід, впевнений Павло Кутуєв, порушує принципи функціонування будь-якої політичної системи, яка повинна бути націлена на збереження територіальної цілісності, на захист своїх громадян. А якщо територіальна цілісність порушена (як в нашому випадку) — на її відновлення, реінтеграцію населення.

"Якщо такий референдум стане можливий, його наслідки виявляться однозначно негативними: від консервації нинішнього статус-кво — до погіршення ситуації, віддалення перспективи повернення наших громадян до меж суверенної України", — прогнозує Павло Кутуєв.

"Другого Придністров'я із заморожуванням конфлікту ми не отримаємо"

Керівник Центру аналізу та стратегій (ЦАС) Ігор Чаленко скептично ставиться до ініціативи проведення всеукраїнського референдуму на тему окупованого Донбасу і переривання з ним всіляких контактів.

"Її періодично озвучують представники влади, також вона мала потужний публічний поштовх з вуст президента Зеленського. Подібні інформаційні меседжі швидше спрямовані не на внутрішнього споживача, а на зовнішніх партнерів, а також Кремль, — вважає експерт. — Припускаю, що як в рамках "Нормандської четвірки", так і в рамках спілкування з американською стороною Україна таким чином дає зрозуміти, що не погодиться на імплементацію Мінських угод в російському ключі. І якщо хід переговорів не зміниться, то ми готові до більш радикальних кроків".

Ігор Чаленко з жалем відзначає, що сьогодні ми продовжуємо заходити в конфронтацію.

"Ситуація в Чорному морі навколо навчань "Сі Бриз-2021", посилення обстрілів на лінії розмежування на Донбасі, фактична відмова росіян від двосторонньої зустрічі Зеленського з Путіним свідчать про подальшу поляризацію позицій, — підкреслює керівник ЦАС. — Сьогодні нема потреби проводити дорогий референдум (обійдеться приблизно у 2 млрд грн) для отримання народної позиції по донбаському кейсу. Влада вже отримала оглушливий мандат на всеукраїнських виборах у 2019 році, присутні постійні виміри соціологів. Технічно для організації тотальної блокади достатньо кількох рішень Верховної Ради і Кабміну".

На думку Ігоря Чаленка, вважати, що результати референдуму можуть стати парасолькою від падіння рейтингів у разі подібних рішень — недалекоглядно. При цьому рішення про блокаду матиме найсильніший удар з точки зору підтримки України на окупованих територіях.

"Далеко ходити не треба, є приклад Криму. Позиція жителів півострова після енергетичної, водної та товарної блокади цілком однозначна — і не на боці України (за винятком кримських татар). Якщо все ж таке рішення по ОРДЛО буде прийнято, другого Придністров'я із заморожуванням конфлікту ми не отримаємо. Швидше за все, продовжиться подальша повзуча анексія окупованих територій Донбасу з боку РФ з соціально-економічної і політичною інтеграцією", — прогнозує керівник ЦАС.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, які ризики в цілому, на думку експертів, може принести Україні проведення національного референдуму щодо Донбасу. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, що за місцеві референдуми хочуть запропонувати нашій країні і які у них є плюси-мінуси.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Анатолій Івагович

6 липня 2021, 17:53

Провокація! Тільки повна блокада та офіційне розірвання міждержавних стосунків з агресором прискорить вирішення проблеми.


Новини