Головна Новини Політика зовнішня політика США не відкинули ультиматум Кремля, взявши час, щоб подумати: що це означає для України
commentss НОВИНИ Всі новини

США не відкинули ультиматум Кремля, взявши час, щоб подумати: що це означає для України

Експерти розповіли, чому Вашингтон не став одразу відкидати ультимативні вимоги Кремля щодо "гарантій безпеки".

18 грудня 2021, 15:35
Поділіться публікацією:

США мають намір дати наступного тижня відповідь на пропозиції Росії щодо "гарантій безпеки". Йдеться про те, що МЗС РФ у п'ятницю опублікувало проекти Договору між Росією та США про гарантії безпеки, а також Угоди про заходи забезпечення безпеки РФ та держав-членів НАТО. Експерти проаналізували все більш цікавий та небезпечний для України геополітичний розклад для видання "Коментарі".

США не відкинули ультиматум Кремля, взявши час, щоб подумати: що це означає для України

Володимир Путін та Джо Байден. Фото: з відкритих джерел

Українським політикам час задуматися – яким чином якомога дорожче продати наш невступ до НАТО

Експерт Українського інституту політики Руслан Бізяєв зазначає:

"Те, що зараз відбувається, це продовження циклу зустрічей Байден-Путін, які були розпочаті в червні в Женеві. Зазвичай, коли публікується офіційне комюніке – це лише вершина айсбергу. Основні домовленості укладаються не публічно. І опубліковане російським МЗС, найімовірніше, далеко не все з того, що обговорювали РФ та США. Далі треба судити з дій. Але частково домовленості розкрито. І вони стосуються балансування ситуації в Європі".

На думку Руслана Бізяєва, зараз триває своєрідна битва за Європу.

"З огляду на те, що після виборів у Німеччині (лідер ЄС) стало остаточно зрозуміло, що європейці та росіяни не готові воювати, а готові обмінюватися дипломатичними нотами, перед адміністрацією Байдена постало питання, що робити з цією реальністю. І судячи з контраверсійних заяв, які ми чуємо із США (якісь відповіді ми дамо, якісь – не дамо), триває процес узгодження позицій", – припускає експерт.

Він не виключає, що в результаті перед Україною і Грузією, що прагнуть в НАТО, непублічно буде поставлений блок на вступ до Альянсу.

"І вже зараз нашим політикам слід замислитись, як вигідно використати цю ситуацію для себе. Як дорожче продати наш невступ до НАТО. Які преференції можна отримати від ЄС, РФ, США, – наголошує Руслан Бізяєв. – З Росією, гадаю, слід розпочинати непублічний діалог щодо врегулювання ситуації на Донбасі. А потім і про Крим поговоримо. З Європою потрібно добиватися перегляду Асоціації Україна-ЄС на вигідніших для нас умовах. Щодо США, то треба вести про інвестиції та технології, а не про зовнішнє управління".

Владі України потрібно висловити свої позиції при обміні пропозицій, інакше ми так і сприйматимемося як об'єкт спору

Політолог, конфліктолог Богдан Петренко наголошує, що російська традиція "дипломатії" – це висунення вимог у формі ультиматуму.

"Частину вимог одразу відкинуть, а частину приймуть. Тим більше якщо перед цим створити додаткові проблеми, які будуть прийняті як компроміс. Змістовний аналіз пропозиції російської сторони з безпеки виглядає як ультиматум, де НАТО та США беруть на себе зобов'язання, а Москва – ні", – вважає експерт.

Він зазначає, що українцям, як і тим, хто також безпосередньо включений у цей конфлікт, сьогодні хотілося б почути вимоги виведення російських військ із окупованих територій України – як із Донбасу, так і з Криму. Але щоб ці вимоги прозвучали, потрібно їх озвучити самостійно.

"Якщо наша влада не висловить своїх позицій при обміні пропозицій – ми так і сприйматимемося як об'єкт суперечки, а не як повноцінний суб'єкт. І компроміс укладуть за рахунок наших інтересів", – застерігає Богдан Петренко.

Він також звертає увагу на те, що США взяли час на підготовку відповіді. Тобто вони вже розглядають російський ультиматум, а не відкидають його повністю.

"І це може говорити про їхню готовність укласти мир з РФ (особливо враховуючи, що головний суперник США – не Росія, а Китай). Думаю, що його частково задовольнять. Безперечно, відкинувши російські "хотілки" про нерозміщення зброї на території країн НАТО, згортання військової співпраці з партнерами, непросування Альянсу на Схід. Але так чи інакше ми повинні розуміти готовність США йти на компроміси з РФ. Це може закріпити статус-кво російської окупації як частини України, так і територій Грузії та Молдови", – резюмує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — Путін запропонував Байдену розділ сфер впливу в Європі: експерти розповіли, чим можуть відповісти у США.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини