Головна Новини Політика зовнішня політика Путін запропонував Байдену розділ сфер впливу в Європі: що у відповідь чекати від США
commentss НОВИНИ Всі новини

Путін запропонував Байдену розділ сфер впливу в Європі: що у відповідь чекати від США

Документ під назвою "Угоди про заходи щодо безпеки Росії та держав-членів Північноатлантичного договору" складається з 9 статей

17 грудня 2021, 17:55 comments1171
Поділіться публікацією:

МЗС РФ опублікувало проект договору з США та НАТО про гарантії безпеки, який нібито обговорювали президент США Джо Байден та російський правитель Володимир Путін на переговорах 7 грудня. Згідно з оприлюдненими даними, РФ прямо пропонує НАТО зобов'язатися виключити подальше розширення та приєднання України до Альянсу. Йдеться фактично про розподіл сфер впливу у Європі. Експерти проаналізували для порталу "Коментарі" цей крок росіян.

Путін запропонував Байдену розділ сфер впливу в Європі: що у відповідь чекати від США

Володимир Путін та Джо Байден. Фото: з відкритих джерел

Захід на компроміс, який відображатиме інтереси РФ і ганьбитиме інтереси України та самого Заходу, ніколи не піде

Ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант Василь Богдан наголошує, що путінський режим зараз практично дублює зовнішньополітичну діяльність, стратегію та тактику СРСР.

"І в цій ситуації, маючи, як кажуть, "рильце в пуху", намагається діяти на випередження. І нав'язати свою позицію, свою систему координат щодо глобальної безпеки, регіональної безпеки, врегулювання відповідних конфліктів, – пояснює генерал російські "пропозиції" НАТО. – Зрозуміло, що це вимушені кроки з огляду на те, як стабілізувалася трансатлантична спільнота. США, більшість країн ЄС та НАТО зайняли, як на мене, досить жорстку позицію щодо спроб РФ розширити агресію щодо України та подальшу експансію до Європи та світу".

Василь Богдан нагадує, що і адміністрація Білого дому, і глава НАТО, та інші лідери на всіх нещодавніх самітах – у Ризі, Стокгольмі, Ліверпулі, Брюсселі – чітко оголосили позицію щодо підтримки України, обіцяли надання нашій країні практичної допомоги, а росіянам – жорсткі санкції у разі нової хвилі агресії. Також наголошувалося, що РФ не може диктувати тій чи іншій державі, як їй проводити свою зовнішню політику. У тому числі щодо курсу в НАТО та ЄС.

"Незважаючи на політичну корупцію в Європі, наявність створених там РФ груп впливу, ключові гравці починають займати позицію, яка явно турбує Кремль. Це позиція, яка однозначно стримує агресію РФ проти України, називає речі своїми іменами – і відповідно серйозно шкодить репутації Росії загалом і Путіна зокрема. І публікація РФ цього документа спрямована на те, щоб якимось чином продемонструвати світові, що держава-агресор нібито хоче розрядки між напругою. Чого насправді немає", – наголошує генерал.

На його думку, всі спекуляції, всі спроби такими публікаціями переламати думку світової спільноти приречені на поразку.

"Захід на компроміс, який відображатиме інтереси РФ і ганьбитиме інтереси України та самого Заходу, ніколи не піде, – упевнений Василь Богдан. – Більше того, ця російська метушня, істерична певною мірою, зрозуміла для Заходу. Він знайшов болючі точки Путіна, на які можна тиснути. І за допомогою яких його можна стримати та повернути у русло міжнародного права. Включно з Гельсінськими угодами, які були підписані 1 серпня 1975 року. Ними, нагадаю, закріплювався принцип непорушності європейських кордонів, а також недопущення застосування сили та будь-якого втручання у внутрішні справи держав".

Ні Росія, ні хтось ще не можуть впливати на політику розширення НАТО

Військовий оглядач, головний редактор "Апострофа" Денис Попович вважає, що оприлюднені пропозиції фактично є російським ультиматумом, відповідь на який була дана вже давно.

"Відповідь наступна: ні Росія, ні будь-хто ще не можуть впливати на політику розширення НАТО. Відповідно, їх відкине Альянс", – прогнозує експерт.

На його думку, оприлюднюючи такі документи, Путін продовжує гру на підвищення ставок, діючи шляхом шантажу.

"Однак, схоже, простір обмінюватись інформаційними ударами стрімко звужується. Два автомобілі летять один одному назустріч і поки що незрозуміло, хто відверне першим", – резюмує Денис Попович.

Поки триває подібна дискусія, НАТО не стане ні розширюватися, ні надавати Україні додаткову військову допомогу

Політолог, експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник із побоюванням зазначає, що, враховуючи циклічність історії, ми, схоже, входимо до циклу сумнозвісної Мюнхенської змови.

Мова про т.зв. "Мюнхенську угоду", укладену наприкінці вересня 1938 року між рейхсканцлером Німеччини Адольфом Гітлером, прем'єр-міністром Великобританії Невілом Чемберленом, прем'єр-міністром Франції Едуаром Даладьє та прем'єр-міністром Італії Беніто Муссоліні. Суть угоди в тому, що Чехословаччина протягом 10 днів мала поступитися Німеччині Судетською областю. Свої "ласі шматки" отримали тоді ж Польща та Угорщина.

"Тоді фюрер дав чіткий меседж Європі – якщо та хоче миру, вона має здати Чехословаччину. Ну, а Чемберлен тоді заявив, що дав Європі 10 років миру. У результаті частина Чехословаччини була поділена між Польщею, Німеччиною та Угорщиною. А буквально за рік сама Польща впала під ударами фашистської Німеччини", – нагадує Микола Мельник.

На його думку, якщо продовжити аналогію, то зараз Путін дає меседж Байдену та світові, що якщо вони хочуть жити у відносному спокої, вони мають відмовитись від ідеї військового захисту України.

"При цьому Путіна абсолютно не хвилюють заяви, які робитимуть європейці та американці. Він чудово розуміє, що у публічній площині вони ніколи на це не погодяться. Але йому важливо спричинити дискусію всередині НАТО: чи готові члени Альянсу воювати не за своїх членів. І модератором цієї дискусії, на думку Путіна, має виступити наш новий Чемберлен – Байден. За великим рахунком, для Путіна цього буде достатньо, вважає Микола Мельник. – Адже поки йде подібна дискусія, НАТО не стане ні розширюватися, ні надавати Україні додаткову військову допомогу. Що означатиме певний карт-бланш для Путіна щодо подальшого тиску на Україну. І заохочення до озброєної ескалації. І якщо це станеться, навряд чи нам слід очікувати на допомогу від США та інших західних партнерів".

Читайте також на порталі "Коментарі" — сторони звірили годинник: експерти розповіли, чого чекати від зустрічі Зеленського та Столтенберга.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини