Головна Новини Політика зовнішня політика Справа проти Коломойського у США: чому звинувачення з'явилися саме зараз
commentss НОВИНИ Всі новини

Ексклюзив Справа проти Коломойського у США: чому звинувачення з'явилися саме зараз

Хто виграє, а хто програє у результаті розслідування діяльності олігарха Ігоря Коломойського, «Коментарі» розбиралися разом з експертами

11 серпня 2020, 20:05 comments1144
Поділіться публікацією:

Міністерство юстиції США звинуватило українського олігарха Ігоря Коломойського у крадіжці кількох мільярдів доларів з банку, яким він колись володів, а також у подальшому використанні величезної кількості компаній для відмивання цих грошей в Сполучених Штатах і у всьому світі. Тим часом, Служба безпеки України запевняє, що не отримувала запитів від ФСБ США щодо Коломойського. "Коментарі" разом з експертами розбиралися, які перспективи у цієї справи як у США, так і в Україні.

Справа проти Коломойського у США: чому звинувачення з'явилися саме зараз

Справа проти Коломойського у США: нічого дивного

Народний депутат України IV і V скликань, директор Українського центру соціальної аналітики Євгеній Філіндаш запевняє, що випадок Коломойського — частковий вияв загальної тенденції Заходу на зачистку тубільного олігархату в підконтрольних їм країнах "третього світу".

"У разі найменшого прояву норовуь кимось із українських олігархів, на Заході одразу ж знаходяться причини для тиску в самих різних формах — аж до появи кримінальних справ, на цих олігархів. З останніх прикладів до Коломойського можна згадати про Дмитра Фірташа, який вже кілька років вимушений відбиватися від кримінального переслідування з боку США і до сих пір не має можливості повернутися в Україну", — вважає експерт.

На думку Євгена Філіндаша, у випадку з Коломойським американське правосуддя раптово "прозріло" щодо відмивання грошей на Заході, чим і Коломойський, й інші українські олігархи успішно займаються вже десятки років.

"Реальна причина його нинішніх неприємностей — протистояння між Коломойським і українськими соросятами-грантоїдами у боротьбі за владу і фінансові потоки в Україні, — говорить експерт. — Подібної тактики тиску Захід дотримується і щодо органів державної влади і правоохоронної системи України. Так, наплодивши НАБУ й інших, підконтрольних собі "антикорупційних" органів, Захід через своїх агентів впливу, грантоїдів, хоче тепер вплинути і на майбутню реформу СБУ. А саме — намагається переробити українську спецслужбу під свої власні потреби, а не у відповідності з національними інтересами України".

У випадку з Ігорем Коломойським й іншими українськими олігархами, їх складні взаємини із Заходом стосуються в основному тільки їх особисто. А ось спроби Заходу диктувати Україні проведення тих чи інших реформ і в цілому — внутрішньої та зовнішньої політики, безпосереднім і самим негативним чином позначаються на всіх громадянах нашої країни, впевнений Євген Філіндаш.

Справа проти Коломойського у США: як зміняться відносини України зі Штатами і РФ

На думку політолога аналітичного центру "Інполіт" Микити Трачука, Ігор Коломойський примудрився насолити всім.

"І в Україні йому багато людей не раді, і в США його переслідують за фінансові операції, і Росія ніяк не пробачить йому 2014-й — формування батальйонів, захист Донбасу і так далі, — каже експерт. — До речі, сам Ігор Валерійович останнім часом змінив погляди. Ми пам'ятаємо його інтерв'ю, в якому він заявляв про "громадянську війну на Донбасі" і так далі".

Експерт не впевнений, що фактор Коломойського може системно вплинути на відносини України зі США або Росією.

"У схожій ситуації опинився олігарх Дмитро Фірташ, який задовго до коронавірусу опинився у вимушеній ізоляції — у своєму маєтку в Австрії. Але Коломойський все ж — більш контраверсійний персонаж", — вважає Микита Трачук.

На його думку, у США "карту Коломойського" можуть розігрувати ті ж республіканці — як приклад корупції, яка прикривалася за демократів і реалізовувалася за них же. У РФ ряд веж Кремля також мають зуб на українського олігарха. В Україні, де Коломойський залишається досить впливовою людиною, ним багато хто незадоволений — в тому числі і при владі, на вищому рівні. Так що бажання "насолити" є у багатьох.

"Думаю, час Коломойського і йому подібних йде. І можна або вчасно піти самому, або потім пожинати плоди у вигляді ряду кримінальних справ на Заході, і неможливості повноцінно покинути свою країну, — каже Микита Трачук. — При цьому потрібно розуміти, місцевий, національний олігархат — це останній наш економічний бастіон (як би це дивно і пафосно звучало) перед повноцінним заходом сюди транснаціональних корпорацій і домінуванням іноземного капіталу в нашій країні".

Справа проти Коломойського у США: гра проти Зеленського

Поки тему Ігоря Коломойського намагаються розігрувати проти президента Володимира Зеленського. Так вважає викладач Київського національного університету (КНУ) ім. Тараса Шевченка, політолог Петро Олещук.

"Думаю, її намагатимуться використовувати, щоб показати загрозу відносинам України та США. Тому зараз тему розкручує оточення екс-президента Порошенко. Однак прийняття "антиколомойского закону" не дозволяє ототожнювати олігарха і президента", — підкреслює політолог.

Він також зазначає, що найближчим часом Коломойський, швидше за все, активізує весь свій політичний та інформаційний ресурс з тим, щоб забезпечити собі "тили" на рівні влади.

"У цьому плані у нього є вплив на окремих депутатів правлячої монобільшості і групи депутатів-мажоритарників, — пояснює Петро Олещук. — Крім того, він активно включився в місцеві вибори з тим, щоб потім підтримку в місцевих радах можна було конвертувати в співробітництво з владою. Коломойський явно не планує бути пасивним учасником цієї історії".

Раніше "Коментарі" писали, що Коломойський відповів на звинувачення Міністерства юстиції Сполучених Штатів Америки в крадіжці мільярдів доларів з рахунків "ПриватБанку".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини