Головна Новини Політика зовнішня політика Слуги народу та їхні партнери в Раді хочуть повернути мажоритарку: навіщо їм це
commentss НОВИНИ Всі новини

Слуги народу та їхні партнери в Раді хочуть повернути мажоритарку: навіщо їм це

Повернувши мажоритарну систему на наступних виборах, влада сподівається завести в Раду більше лояльних до себе нардепів

21 грудня 2021, 13:41
Поділіться публікацією:

Група парламентаріїв із депутатської групи "За майбутнє" зареєструвала законопроект №6444, яким пропонується відновити проведення виборів за змішаною (пропорційно-мажоритарною) системою до 2027 року. Ідею почав просувати і голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія. Чи вдасться "слугам" та їхнім партнерам залишити мажоритарку? Навіщо це їм? Під час інтерв'ю виданню "Коментарі" в ситуації розібралися разом з нашими експертами.

Слуги народу та їхні партнери в Раді хочуть повернути мажоритарку: навіщо їм це

Верховна Рада. Фото: з відкритих джерел

Ухвалення закону №6444 вирішить для влади питання формування нової більшості в парламенті

Політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку Юрій Подорожній нагадує, що близько 20 років українське суспільство дискутувало, чи потрібна нам мажоритарка.

"У світі існують сотні виборчих систем, заснованих на трьох ключових: мажоритарна, пропорційна та змішана. І ось, після багаторічних дискусій, здавалося б, така бажана пропорційна система прийнята. Вона одразу показала проблему із партійним будівництвом у країні. Партії, які звикли імітувати свою діяльність під вибори, зрозуміли, що будівництво партійних структур – не дешеве задоволення. Але проблема навіть не в цьому. Виявляється, що партія – це живий організм, яким потрібно займатися і мати достатні лідерські якості, щоб мати можливість об'єднувати людей з політичними амбіціями. Це дуже часто не під силу чинним політикам, вся діяльність яких зводиться до культивування корупції та роботи на власну кишеню", – пояснює політтехнолог.

За його словами, розмови про те, що, можливо, буде повернута мажоритарка, ведуться з моменту, коли провладна партія провалила місцеві вибори восени-2020.

"Те, що провладна партія "Слуга народу" не займалася партійним будівництвом, свідчило, що "слуги" або готуватимуть новий політичний проект, або повертатимуться до мажоритарки. Причому другий варіант здавався малоймовірним, – зазначає Юрій Подорожній. – Пропорційна система, яку ухвалили, не давала можливості розвиватися усередині партій. А обіцяна конкуренція всередині списку, як показали останні місцеві вибори, виявилася пшиком. Тому зібрати адекватний список із людей, які здатні фінансувати майбутні парламентські вибори, але гарантовано не пройдуть до Верховної Ради, стає практично неможливим. Але замість удосконалення пропорційної системи бачимо спробу повернутися до мажоритарки".

І ось зараз, продовжує експерт, сателіти монобільшості із депутатської групи "За майбутнє" зареєстрували законопроект, яким пропонують відновити змішану виборчу систему до 2027 року.

"Звичайно, такий крок технологічно вірний. Зрештою, ця не монобільшість пропонує повернення мажоритарки, – наголошує Юрій Подорожній. – Ну, а у законопроекті чудово все. І повернення такої бажаної частини депутатів мажоритарки, і час, якого вистачить для обрання до наступної Ради, і мотивація з яким цей законопроект приймається. Його цілком імовірне внесення до сесійної зали, як, до речі, й інших подій, говорить про те, що незабаром можливі дострокові парламентські вибори. За великим рахунком, вони мають завершити політичну кризу. А президентові дати можливість перенести фокус уваги зі своєї діяльності – на роботу нових народних обранців. Прийняття цього закону, зрештою, вирішить для влади питання формування нової більшості в парламенті. Тим більше, що це вже було в українській історії, коли за фактом 2002 року блок "За Єдину Україну!" (Заїду) програв вибори, але за допомогою мажоритарників сформував більшість. Але нинішній владі треба пам'ятати, що двічі в одну річку не увійдеш".

Тих мільйонів, які виділялися раніше на округи нардепів-мажоритарників, їм уже, схоже, замало

Для політичного консультанта, технолога, спеціаліста з GR Андрія Бодрова спроба правлячої політсили (щоправда, чужими руками) повернути (щоправда, поки що в ракурсі обговорення) змішану систему виборів є індикатором як мінімум двох важливих подій.

"Перше – влада чітко усвідомила, що без можливих маніпуляцій та тиску на мажоритарних округах (а історія показує, що в українських реаліях мажоритарка є однією з найбільш регульованих систем) вона не може розраховувати в майбутньому не лише на формування більшості, а й на формування більш-менш значної фракції. І щоб мати шанс на політичне виживання, "слуги народу" мають отримати можливість обиратися за мажоритаркою, попередньо піджививши електорат із держбюджету коштами, які виділяються на соціально-економічний розвиток округів", – пояснює Андрій Бодров.

Друга подія, індикатором якої є для експерта обговорення повернення змішаної системи виборів – те, що у більшості випадків остаточно стався розкол між низкою груп.

"Щоб зараз просувати у Раді деякі рішення, "слугам" доводиться використовувати голоси груп, які складаються з мажоритарників. Але тих мільйонів, які шпурлялися раніше на округи цих парламентаріїв, їм уже, схоже, замало. Їм потрібні гарантії свого політичного майбутнього. Продовження перебування у статусі нардепа. Відповідно – гарантії, що мажоритарка залишиться, – зазначає Андрій Бодров. – Величезний пул людей, які зайшли через мажоритарку до складу ВР у лавах "Слуги народу", теж роздумують над своїм політичним майбутнім. І для них воно теж виглядає туманним".

Експерт нагадує, що майбутні вибори мають відбуватися за новою виборчою системою. Вона передбачає у десятки разів більше виборців на одному окрузі. Тобто потреба в десятки разів більше витрачати на самі вибори. По-друге, виборча система, яка була обкатана в цьому виді на місцевих виборах, показала, що найбільший пріоритет у списках мають не ті, хто займався системною роботою і виявив себе в політичному плані, а ті, кого керівництво партій поставило на вищі — прохідні. — Місця в регіональних списках.

"Мажоритарники усередині партій розуміють це. І серед депутатської групи "За майбутнє", і серед групи "Довіра", і серед інших у СН будуть союзники, які захочуть повернутися до колишніх часів – і використовувати мажоритарку для проходу до ВР наступного скликання. А це означає, що голосів для ухвалення відповідного рішення цілком вистачить", – прогнозує Андрій Бодров.

Читайте також на порталі "Коментарі" — експерти розповіли, чому у Зеленського передумали виконувати одну з найголовніших своїх обіцянок.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини