Головна Новини Політика зовнішня політика Ситуація в ОРДЛО: коли Україна зможе повернути окуповані території
commentss НОВИНИ Всі новини

Ситуація в ОРДЛО: коли Україна зможе повернути окуповані території

"Коментарі" розбиралися, коли й за яких обставин Україна зможе повернути ОРДЛО

22 січня 2021, 15:00 comments1755
Поділіться публікацією:

Глава української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ), перший президент України Леонід Кравчук запевняє, що на цей момент Україна не готова до повернення окупованого Донбасу військовим шляхом. Ставка — на дипломатію і розширення санкцій проти РФ. Між іншим, наочним є минулорічний приклад Азербайджану, який відвоював свої території через 30 років "дипломатії". Коли, як і за яких обставин Україна може повернути окремі райони Донецької та Луганської областей (ОРДЛО)? "Коментарі" намагалися знайти відповідь разом з експертами.

Ситуація в ОРДЛО: коли Україна зможе повернути окуповані території

Повернення ОРДЛО: Колаж - Д. Романюк/Comments.ua

Це абсолютно різні сценарії

Експерт з національної безпеки і оборони Українського інституту майбутнього Іраклій Джанашия підкреслює: "Насамперед, не варто навіть в думках порівнювати війну в Карабасі з можливим сценарієм військового врегулювання ситуації в ОРДЛО. Це абсолютно два різні сценарії ".

За словами експерта, перший сценарій (те, що було в Карабасі) — битва в умовно порожніх містах (цивільні вірмени залишали міста і населені пункти завчасно) проти сил противника без будь-якої підтримки Росії. Мала глибина території.

Наш же сценарій — битва в містах-мільйонниках, за найактивнішої участі РФ, включаючи весь спектр артилерії, РСЗВ і авіації. Десятки, якщо не сотні тисяч жертв, без будь-якого прогресу у війні.

"Подібні порівняння не просто наївні, але і якоюсь мірою небезпечні, — попереджає Іраклій Джанашия. — Але уроки все-таки є. Азербайджан не прохолоджувався, імітуючи косметичні реформи. Він довгі роки (ті самі 30 років "дипломатії") старанно готувався до цієї війни, посилюючи усіма можливими засобами, нарощуючи свою військову міць".

Всі реформи зводяться до порожніх заяв керівництва

Україна, за словами експерта, дійсно не готова повертати окуповані території силовим шляхом.

"І я сильно сумніваюся, що з поточним темпом вона коли-небудь буде на це здатна, — говорить Іраклій Джанашия. — Усі реформи і зміни зводяться до порожніх, але гучних заяв керівництва. Як приклад — заява місячної давності чинного головнокомандувача України про успішну адаптацію понад 7000 стандартів НАТО за існування всього 1150 стандартів (так що пишайтеся — ми в 6 разів крутіше за НАТО). Та й будь ми здатні повернути ОРДЛО силовим методом, це теж не вихід. Так ми отримаємо відразу два Грозних 94-95 років. З десятками-сотнями тисяч жертв серед мирного населення. А значить — зі збільшенням опором з боку місцевих, і іншими "принадами" війни".

До того ж, підкреслює експерт, необхідні гігантські фінанси на відновлення регіонів. І з цим тягарем поточна Україна не впорається навіть з допомогою Європи.

Іраклій Джанашия резюмує: "Рішення завдання по поверненню окупованих територій назад в Україну можливо тільки в разі вилучення російського фактора підтримки. Без підтримки економічно ізольовані території самі колапсують".

Мало повернути територію, потрібно повернути людей

У військового шляху повернення територій завжди було багато противників, підкреслює професор кафедри політичних наук у КНУ ім. Шевченка, політолог Анна Малкіна.

"Повномасштабні військові дії в Європі навряд чи знайдуть підтримку з боку європейських колег і Міжнародних організацій. А без такої підтримки протистояння регулярним російським військам неможливо, — запевняє Анна Малкіна. — Але навіть якби такий варіант був здійснений, реінтеграції Донбасу не відбулося б. Недостатньо повернути територію, потрібно повернути людей ".

А людей, підкреслює політолог, Україна втратила, перш за все, ментально. І над їх поверненням потрібно працювати в першу чергу.

"Я не чую від представників влади ніяких пропозицій з розробки стратегії культурної дипломатії. Як реінтегрувати дітей, які народилися і пішли в школу в умовах війни, для яких Україна — це ворог? Які навчаються за підручниками, де так і написано? Як реінтегрувати людей, які вже шість років живуть в інформаційному полі російської пропаганди? Відповідей на ці питання, на жаль, немає ", — зазначає Анна Малкіна.

За її словами, станом на зараз повернення ОРДЛО — справа не одного десятиліття. І те — за умови проведення планомірної інформаційної, культурної та гуманітарної політики, яка повинна бути розроблена на рівні держави та реалізовуватися з широким залученням різних громадських організацій.

"Тому що врегулювання конфліктів — це завдання політиків вищого і середнього рівня, а проходження постконфліктного періоду — завдання людей на місцях. Повернення ОРДЛО стане можливим тоді, коли між людьми сформується довіра. А це дуже довгий процес ", — резюмує Ганна Малкіна.

Раніше "Коментарі" повідомляли, коли і яку вакцину проти коронавірусу отримають мешканці окупованих територій. 





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

олег

22 січня 2021, 18:02

Не надо ничего возвращать. Надо отказаться от военного решения захваченных территорий. За это проводить внутри работу по удалению в РФ вредных элементов , русофобов, преступников,предателей ,любителей совка и т.д. В обратку принимать пострадавших от ФСБ ,политзаключенных и т.д. Олесь Гончар писал правду о Донбассе.

Питер

22 січня 2021, 17:31

Жаль, но Донбасс Украина не вернет никогда, как и Крым впрочем

буба

22 січня 2021, 15:40

Никто никого не потерял. В статье одно враньё. Пишет человек, который никаким боком к Донбассу отношения не имеет и старается "петь" в тон власти.


Новини