Головна Новини Політика зовнішня політика «Схожа на піраміду МММ»: чому експерт негативно оцінює зовнішню політику України
commentss НОВИНИ Всі новини

«Схожа на піраміду МММ»: чому експерт негативно оцінює зовнішню політику України

Нові, більш актуальні політичні кейси потихеньку витісняють Україну на "узбіччя" світової політики, каже Єлісєєв

28 травня 2021, 20:03
Поділіться публікацією:

Останніми днями зовнішньополітична динаміка позначилася вкрай тривожними новинами для України. На думку українського дипломата, екс-заступника керівника Адміністрації президента Костянтина Єлісєєва, нові актуальні теми невблаганно витісняють Україну на "узбіччя" світової політики, а Банкова не надто на це реагує.

«Схожа на піраміду МММ»: чому експерт негативно оцінює зовнішню політику України

Костянтин Єлісєєв підбив зовнішньополітичні підсумки тижня. Фото із відкритих джерел

Із невтішних для України моментів експерт відзначає відразу п'ять важливих кейсів. Це, за словами Єлісєєва, нульовий прогрес на "нормандському" треку вкупі з відмовою РФ продовжити мандат моніторингової місії ОБСЄ на українсько-російському кордоні на стандартні чотири місяці. Сюди ж, стверджує дипломат, можна віднести і відсутність запрошення української держави на саміт НАТО та дуже туманні перспективи щодо отримання ПДЧ.

Скандал навколо невдалої спроби організації візиту глави Офісу Зеленського до Вашингтону і зволікання із офіціалізацією роботи посла України у Вашингтоні, що обмежує діалог з новою адміністрацією США, Костянтин Єлісєєв зазначає третім пунктом.

Також серед не найкращих кейсів дипломат згадує пом'якшення позиції Заходу щодо скандального газопроводу "Північний потік-2" і активізація розслідування в Молдові щодо причетності Банковій до нібито викрадення екс-судді Миколи Чауса.

"І все це — на тлі триваючої підготовки до зустрічі Байден-Путін, де будуть говорити про найважливіше, — акцентує Єлісєєв. — Однак Банкова вдає, ніби нічого загрозливого для України не відбувається. Намагається зовнішньополітичні виклики і свої очевидні провали компенсувати новими "фішечками", зосереджуючись на формі, а не змісті, або перекладаючи відповідальність за невдачі на партнерів чи попередників (яскравий приклад — заяви про ПП-2)".

При такому підході, переконаний дипломат, навіть такі приклади, як вельми активна робота української дипломатії на білоруському треку не в змозі компенсувати відсутність системності та змістовності у зовнішньополітичній діяльності держави.

"Як можна було не запросити Україну?" на Саміт Альянсу. Ці слова Банкової, ретрансльовані через міністра Кулеба, стали симптоматичними, адже не надто притаманні дипломатії. Очевидним є прагнення перекласти відповідальність за цю зовнішньополітичну невдачу на іншу сторону", — пояснює Костянтин Єлісєєв.

За словами експерта, такі емоції можна зрозуміти. Однак стверджувати, що "Україну не запросили" — неправильно. Єлісєєв вважає, що справедливіше буде сказати, що президент Зеленський не зміг домогтися запрошення. І Меркель або Байден (які, за словами Зеленського, роблять недостатньо для підтримки України) не винні в цьому.

Для конкретного прикладу Костянтин Єлісєєв призводить ті моменти, які здавалися неможливими, проте змогли бути реалізовані за попередні роки.

"І підписання Угоди про асоціацію з ЄС — потрібно було витримати тиск РФ. І безвізовий режим із ЄС — мало хто вірив в успіх. І введення санкцій проти агресора — опір було страшним, — перераховує дипломат. — І отримання оборонної зброї — слід було подолати негласне ембарго. І консолідація проукраїнської коаліції, і неодноразове запрошення на Саміти НАТО і ЄС, що було безпрецедентно".

Експерт підкреслює, що все це вимагало лідерства глави держави, а також злагоджених і мотивованих зусиль української дипломатії. Також важливою складовою Єлісєєв зазначає професіоналізм.

"Як висновок: політика Банкової веде до створення піраміди на кшталт своєрідного зовнішньополітичного "МММ" (як це було в 90-ті роки). Для антикризу щодо чергових провалів вигадуються нові повітряні альтернативи, щоб "замилити" очі і громадянам, і партнерам. Із проблемних історій увагу "перемикається" на "випадкові" гарячі теми (як правило, з внутрішнього порядку денного)", — з жалем резюмує Костянтин Єлісєєв.

Дипломат наполягає на тому, що все це не вирішує жодного із викликів, які стоять перед Україною, і лише накопичує проблеми. Вони ж, на його думку, одного дня можуть "вибухнути". І в цій ситуації, говорить Єлісєєв, головне, щоб під уламками не опинилася вся країна.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, які прогнози для України щодо ситуації на зовнішньополітичній арені роблять вітчизняні експерти. Всі деталі — в нашій публікації.

Також на порталі ви можете дізнатися, до чого, на думку фахівців, може призвести введені Білоруссю обмеження на імпорт деякої української продукції.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини