Головна Новини Політика зовнішня політика Білорусь обмежила імпорт українських товарів: до чого все це може призвести і хто більше постраждає
commentss НОВИНИ Всі новини

Білорусь обмежила імпорт українських товарів: до чого все це може призвести і хто більше постраждає

Білорусь ввела на 6 місяців режим індивідуального ліцензування для імпорту низки українських товарів

28 травня 2021, 17:19 comments1471
Поділіться публікацією:

Після ситуації з примусовою посадкою літака 23 травня в аеропорту "Мінськ" і затриманням опозиційного журналіста, котрий перебував на борту, між Білоруссю і країнами ЄС розгорається  санкційна війна. Втягнута в неї і Україна, якій доводиться реагувати на ситуацію в руслі дій ЄС. У відповідь Білорусь ввела на 6 місяців режим індивідуального ліцензування для імпорту низки українських товарів, а також, вирішила припинити поставки бензину марки А-95. До чого все це може призвести і хто більше постраждає?

Білорусь обмежила імпорт українських товарів: до чого все це може призвести і хто більше постраждає

Білорусь і Україна (фото з відкритих джерел)

Старший аналітик "Альпарі" Вадим Іосуб зазначає, що від зупинки поставок білоруського бензину в Україні основні втрати понесуть українські імпортери палива і мережі АЗС.

"Доведеться екстрено шукати заміну постачальникам, але варіантів не так багато. Один з можливих — купувати паливо у азербайджанської SOCAR з поставками через Чорне мор ", — пояснює аналітик.

Вадим Іосуб звертає увагу, що зупинка поставок 95-го бензину — не єдиний сюрприз, який піднесли Україні білоруська влада.

"У п'ятницю, 28 травня, було прийнято рішення про введення в Білорусі разових ліцензій на постачання з України кондитерських виробів, соків, пива, деревних плит, шпалер, туалетного паперу та паперової упаковки, керамічної плитки, скляних ампул, радіаторів з чорних металів, сільськогосподарських машин для обробки ґрунту, пральних машин, меблів і її частин. Це призведе до різкого скорочення продажів перерахованих груп товарів на білоруському ринку аж до повної зупинки", — прогнозує експерт.

Експерт програми "Міжнародна і внутрішня політика" аналітичного центру "Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич впевнений, що постраждають обидві держави.

"Хто сильніший, можна буде оцінити після цього конфлікту, — зазначає він. — Станом на сьогодні з української сторони є фактично політичні рішення щодо заборони електроенергії з Білорусі (поки до 1 жовтня), щодо обмеження поставок автомобільної техніки МАЗ, щодо заборони своїм повітряним судам здійснювати польоти над Білоруссю, а білоруським — над Україною. З білоруської сторони — рішення щодо обмеження поставок бензину А-95, частка якого на українському ринку становить близько 50%. І індивідуальне ліцензування для імпорту низки українських товарів. Причому обрані ті товари, які виробляються і в Білорусі. Так що Україні доведеться докласти зусиль, щоб по закінченню цієї економічної війни вийти на білоруський ринок ", — підкреслює Ігор Тишкевич.

На його думку, поки сторони обмінюють образливими словами. Страждаючи при цьому обидві.

"По бензину — і Україна, і Білорусь будуть втрачати. За авіасполучення більше постраждає Білорусь, по ліцензуванню товарів — Україна. Можна сказати, що поки — нічийний рахунок. Але в програші і Україна, і Білорусь", — резюмує Ігор Тишкевич.

Український державний службовець найвищого рангу, десятий голова Державної митної служби України Анатолій Макаренко упевнений: від цієї "економічної війни" не виграє ні Білорусь, ні Україна.

"На жаль, політика сьогодні підминає економіку. Але, як показує вся новітня історія, кінець кінцем, об'єктивний економічний інтерес бере верх, — підкреслює Анатолій Макаренко. — У цьому плані дуже показовий приклад Німеччини і "Північного потоку-2". Хоча, для самостійної сильної позиції у першу чергу треба стати суб'єктом прийняття рішень, а не залежати від трендів, тиску, обставин тощо".

Нагадаємо, після примусової посадки літака Ryanair і арешту журналіста Романа Протасевича в Мінську Україна заборонила авіасполучення з Білоруссю. Крім того, українська влада вирішила довести авіаблокаду Білорусі до логічного завершення. Білоруським літакам більше не дозволять здійснювати польоти в українському повітряному просторі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Семен

28 травня 2021, 20:18

Это не "экономическая война". Это санкции по отношению к стране-террористу.


Новини