Головна Новини Політика зовнішня політика Зовнішньополітичний прогноз на червень: до чого готуватися Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Зовнішньополітичний прогноз на червень: до чого готуватися Україні

Експерт розповів, з якими викликами зіткнеться Україна в сфері зовнішньої політики в червні

28 травня 2021, 17:30 comments1783
Поділіться публікацією:

Червень готує ряд важливих подій для України в сфері зовнішньої політики. Чого чекати Україні — і чому? Які кейси для нас особливо важливі? Що ми можемо зробити, щоб поліпшити свої позиції? Відповіді — в матеріалі видання "Коментарі".

Зовнішньополітичний прогноз на червень: до чого готуватися Україні

Зовнішня політика України. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Як розповів нам керівник Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко, червень стане місяцем серйозних викликів для України. Долю нашої країни без українських представників обговорюватимуть на важливих майданчиках і зустрічах. В першу чергу, це саміт НАТО 14 червня, а також зустріч президентів Джо Байдена і Володимира Путіна 16 червня.

"Відносно першої події, то я розцінюю вибір учасників саміту — виключно членів альянсу і незапрошення України в будь-якому статусі — як прояв політики заспокоєння стосовно до Російської Федерації, — вважає експерт. — Захід показує, що хоче домовленостей з Кремлем, тому шукає точки дотику перед спілкуванням глав США і РФ. Сюди також можна віднести публічне рішення Білого дому не посилювати санкції щодо "Північного потоку-2".

За його словами, очевидно, що між Путіним і Байденом буде обговорюватися конструкція подальшого мирного процесу в нашій країні. Однак все це буде відбуватися поряд з обговоренням позицій щодо Китаю, Арктики, Сирії, боротьби з коронавірусом і багатьма іншими питаннями, додав експерт.

Чаленко підкреслив, що сьогодні вкрай важливо нашому зовнішньополітичному відомству донести позицію української сторони і вкласти у вуха і уста американського лідера наше бачення ситуації. Також в рамках цього процесу, вважає він, було б не зайвим посилити координацію в форматі Люблінського трикутника.

"Цілком ймовірно, що на зустрічі може бути окреслено трек до умовного "Мінську-3" без самого Мінська. Прекрасно видно, що матриця другого "Мінська" недієздатна, а варіант з кластерами виконання домовленостей від 2015 року на цьому етапі не має у сторін спільного бачення шляхів вирішення конфлікту. Вважаю, що тема двосторонньої зустрічі Зеленського з Путіним буде конкретизуватися саме після 16 червня як похідна від переговорів із Байденом", — розповів експерт.

Разом з тим, додав Чаленко, перший місяць літа буде характеризуватися подальшим погіршенням наших відносин із Білоруссю. На його думку, політична напруга, помножена на ремонтні роботи на Мозирському НПЗ, стане фактором паливної кризи на території нашої країни. Може постраждати товарообіг і в частині аграрної продукції, будівельних матеріалів, добрив, машинобудування. Як зазначив експерт, сьогодні уряду необхідно опрацювати механізми компенсацій регіонів із високим рівнем транскордонного співробітництва — Волинь, Рівненщина, Київщина, Житомирщина та Чернігівщина.

Наостанок Чаленко згадав про офіційне розслідування можливого втручання українських політиків в останні президентські вибори в США.

"Можна спрогнозувати репутаційні втрати української держави від самого проведення досудового процесу в Брукліні. Тактично цей процес послабить наше становище на геополітичній шахівниці", — резюмував Ігор Чаленко.

Раніше експерти спрогнозували, які несподіванки можуть статися у внутрішньому політичному житті України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Михайло

29 травня 2021, 12:31

Не правильно стратег Чаленко понял ,украина не нужна НАТО ,от слова СОВСЕМ ,и Россия тут не при чём ).А что до СП-2 ,для США не выгодно ссорится с Германией ,для них важен этот стратегический партнёр во всех аспектах ,через Германию можно подчинять и все остальные европейские страны ,да и вообще ,амеры корни там уже пустили и у немцев особо выбора нет,и тут стратег не прав).Если послушать его ,то можно подумать ,что США только осталось расцеловать всех в России )) Пиндосы всегда были циничными и им веры никогда не было.


Новини