Головна Новини Політика зовнішня політика Саміт «Кримська платформа»: її підсумки
commentss НОВИНИ Всі новини

Саміт «Кримська платформа»: її підсумки

До Києва прибули урядові делегації 45 країн

24 серпня 2021, 17:27
Поділіться публікацією:

Попри протидії з боку РФ, в Києві 23 серпня відбувся саміт "Кримської платформи". Його підсумки оцінили для видання "Коментарі" експерти.

Саміт «Кримська платформа»: її підсумки

"Кримська платформа" - фото з відкритих джерел

Політичний експерт, дипломат Вадим Трюхан зазначає: "Інавгураційний саміт "Кримської платформ" став безсумнівним дипломатичним успіхом України. І за рівнем представництва, і за смисловим наповненням, і по організації. Ніколи раніше такого рівня заходів Україні не вдавалося провести".

Експерт назвав три ключові позитиви заходу.

По-перше, міжнародна спільнота переконалася у тому, що Україна — це дієздатна держава, з якою варто мати справу. На тлі фактично миттєвого знищення афганської держави, в яку Захід вбухав трильйони доларів за 20 років, контраст очевидний.

По-друге, розвіяний міф про всесильну російську руку, пропаганду, розвідслужб, дипломатію, армію й так далі. Зірвати саміт або завдати значної шкоди його представницькому рівню чи смисловим наповненням росіянам не вдалося. Наперекір безпрецедентно титанічним зусиллям, спрямованим на це.

І по-третє, Крим повернувся до порядку денного усіх міжнародних переговорів, в яких бере участь Україна. І тепер Путіну і Ко з цим доведеться миритися.

Вадим Трюхан резюмує: "Те, що в останній пункт декларації саміту включений заклик до Росії "...приєднається до Кримської платформи ... з метою деокупацію Кримського півострова" можна сприймати як тролінг Заходом Кремля найвищого рівня. А, як свідчить давня мудрість, — "правителі, які викликають сміх, втрачають трон".

Економічний експерт, експерт з питань тимчасово окупованих територій Юрій Смілянський впевнений, що будь-який захід, що проводиться для обговорення кримського питання, — це вже позитив.

"Вкотре наші західні партнери, які взяли участь у саміті, підтвердили свою позицію в підтримці територіальної цілісності України й невизнання анексії Кримського півострова. Вони в черговий раз заявили про готовність допомагати Україні відновлювати свою територіальну цілісність. Це здорово і дуже б хотілося, щоб час і національні інтереси кожної держави-партнера не вплинули негативно на цю позицію. Масштабно. Яскрава зовнішня картинка, яка створює відчуття досягнутої перемоги. Без визначення остаточна або проміжної...
Загалом її можна сформулювати наступним чином: "Фасадна частина "Кримської платформи" яскрава, урочиста, зовні приваблива, святкова не може не породжувати позитивне сприйняття". Але, крім "фасадної частини", завжди існує "внутрішня обробка". "Внутрішнє оздоблення" — це наповнення, смисли, що формуються, цілі й тактика досягнення цілей. Поки що з цим проблема, — вважає Юрій Смілянський. — Наші західні партнери восьмий рік пояснюють українській владі, що деокупація Криму — справа самої України. І їй наші партнери в цій справі готові допомагати. Акцент на "допомагати". А представники української влади говорять про необхідність нам допомагати з акцентом на "зробіть замість нас". Демонструючи тим самим, що урок українська влада так і не засвоїла".

Експерт зазначає ще один момент. На його думку, панелі експертного обговорення — це варіант "Каа танцює перед бандерлогами".

Юрій Смілянський пояснює: "Місця для публічної думки українських експертів про "кримське" питання не було. Тільки кулуари. Наші західні партнери й представники української влади розповідали, як нам жити. Кожен про своє. Був хор представників західних держав-партнерів і невеликий хор представників української влади. Ноти у кожного різні, за винятком останніх акордів — "Крим — це Україна. А Україна — це Крим ". І ще один момент, на мій погляд, негативний, — триває просування в "кримському" питанні парадигми "мирної деокупації". Тобто, коли-небудь настане час, і Росія піде з Криму. Так не буває. Деоккупація — це військова операція, а ось інтенсивність бойових дій може бути різною. Від "0" і далі за шкалою вгору".

Говорячи про те, що могло бути краще, Юрій Смілянський зробив такі акценти: "Очікувалося і хотілося, щоб "Кримська платформа" по своїй змістовній частині показала, що у 2021 році влада осмислила весь минулий період окупації Кримського півострова (майже сім з половиною років) як частина або елемент війни, яку Росія веде проти України. Провела роботу над помилками й була готова формувати реальну послідовну політику стосовно Криму, а не нові "помилкові реальності". На жаль, цього поки не прозвучало".

На думку експерта, будуть перспективи "Кримської платформи" нести позитивний результат — послідовне формування умов і щоденне наближення деокупацію; спостерігаються процеси реінтеграції; ліквідація політики помилкових реальностей у "кримському" питанні — покаже тільки час. При цьому Юрій Смілянський підкреслює: якщо буде реалізована формула "фасаду", то в такому варіанті не варто чекати позитивних результатів у стратегічній перспективі. Можна радіти яскравості "фарб фасаду" якийсь час, поки дощі насправді не змиють цю "яскраву фарбу радості", резюмує експерт.

Політолог-міжнародник Вікторія Закревська вважає позитивом старту "Кримської платформи" вже те, що це, мабуть, наймасштабніша міжнародна подія в Україні й про Україну за всю історію незалежності країни.

"Кількість країн-учасників (понад 40) і, головне, позитивний порядок незалежності України — це великий крок нашої країни на шляху демократії та створення відкритого суспільства, — впевнена експерт. — Багато в опозиції до влади критикують нібито низький рівень представництва. Але це маніпуляція, тому що міністри присутні при узгодженні позицій з главами держав і зовнішньополітичними відомствами. Наприклад, Туреччину представляє глава МЗС Мевлют Чавушоглу, який є фахівцем у питанні національних меншин і татар, зокрема. Тому його участь, враховуючи порушення прав кримських татар, максимально наближене до задачі розв'язання практичних питань".

Безумовно, одного такого форуму для розв'язання проблем незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України недостатньо, підкреслює Вікторія Закревська. Необхідна системна робота.

"І залишається сподіватися, що демократія в Україні не зіграє в цьому архіважливому питанні злий жарт. І що рано чи пізно, при зміні політичної еліти, держава продовжить працювати й набирати для народу України окуляри всередині цього формату міжнародної співпраці, — зазначає політолог. — Питання Криму є питанням незалежності, суверенітету і територіальної цілісності. Незаконна анексія Криму була здійснена з метою позбавити Україну незалежності та суверенітету, права самостійно вибирати орієнтири зовнішньої й внутрішньої політики. Саме тому, поки Крим залишається незаконно включеним, формат "Кримської платформи" фіксує в міжнародній площині факт незаконних дій РФ і підіймає на новий рівень питання необхідності міжнародної підтримки незалежності України".

На думку експерта, після цілком успішного старту цієї платформи, Україна в дипломатичній площині має всі шанси збудувати новий більш ефективний трек дипломатичного розв'язання питання Криму.

"Кримська платформа" не скасовує зусилля і зобов'язання України в Мінському процесі. Але вона підсилює нашу позицію, особливо в ситуації, коли прогрес у Мінському процесі залежить від бажання однієї людини виконати власні зобов'язання, взяті на себе РФ. Впевнена, що за допомогою "Кримської платформи" Україна задає новий порядок у розв'язанні питання Криму, незалежності та територіальної цілісності, а також безпеки у Європі та світі", — резюмує Вікторія Закревська.

Нагадаємо, підсумкова декларація саміту "Кримської платформи" містить зобов'язання ввести додаткові санкції відносно РФ у разі подальшої агресії. Як інформує видання "Коментарі", про це розповів Володимир Зеленський під час завершального виступу на саміті "Кримської платформи".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини