Головна Новини Політика зовнішня політика Саміт Байдена і Путіна: що зустріч президентів принесе Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Саміт Байдена і Путіна: що зустріч президентів принесе Україні

Російська сторона може спробувати "виторгувати" Україну у Штатів, кажуть експерти

20 квітня 2021, 16:57 comments1032
Поділіться публікацією:

Світова спільнота затаїла подих в очікуванні майбутньої особистої зустрічі американського та російського президентів. Захід вже отримав офіційну назву — президентський саміт. Днями навіть відбулася бесіда секретаря російської Ради безпеки Миколи Патрушева та радника глави Штатів Джейка Саллівана, присвячена цій темі. Проаналізувавши ситуацію спеціально для порталу "Коментарі", експерти спробували спрогнозувати, коли може пройти ця зустріч. Також фахівці припустили, чого чекати від діалогу США і Росії Україні.

Саміт Байдена і Путіна: що зустріч президентів принесе Україні

Зустріч Байдена і Путіна. Колаж: "Коментарі" / Д. Романюк

Може відбутися певний "обмін Сирії на Україну"

Колишній голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації, екс-заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і ВПЛ Георгій Тука підкреслює, що переважна кількість наших політиків і громадян страждають україноцентризмом. Зокрема, думають, що на зустрічі Байдена і Путіна будуть вирішувати наші проблеми. Але світ набагато ширший, складніший. І є маса інших питань у взаєминах між США і РФ, які б хотіли обговорити їх лідери.

"Яким чином будуть здійснюватися геополітичні обміни (і чи будуть), поки передбачити важко. Але не виключено, що один із можливих сценаріїв — відбудуться певні зрушення в плані обміну Сирії на Україну. Суть в тому, що Росія послабить свої позиції в Сирії, погодиться на відставку сирійського президента Башара Асада, — пояснює Георгій Тука. — А в обмін отримає гарантії або невтручання США в дії РФ щодо України, або додаткового тиску з боку американського керівництва на українську владу, щоб примусити офіційний Київ "прислухатися" до побажань Кремля".

А "побажання" ці, за словами екс-заступника міністра, такі:

- суб'єктивізація т.зв. ОРДЛО в масштабах адміністративних кордонів областей — тобто Донеччина і Луганщина повністю;

- відновлення подачі води до Криму по Північно-Кримському каналу (заради цього росіяни готові навіть спробувати захопити частину Херсонської області);

- відмова від вступу України в ЄС і НАТО.

"Навколо цих трьох питань і можуть росіяни спробувати вибудувати угоду з Білим домом, — прогнозує Георгій Тука. — Дуже сподіваюся, що не вийде".

Путін спробує вибити собі преференції, нічого не надаючи у відповідь

Експерт Інституту постінформаційного суспільства, заступник міністра інформполітики (2017-2019 рр.) Дмитро Золотухін звертає увагу, що розмова радника з питань нацбезпеки Джейка Саллівана і секретаря Радбезу РФ Миколи Патрушева відбувся через кілька днів після чергового "програмного" інтерв'ю Патрушева російському виданню "Коммерсантъ".

У цьому інтерв'ю чиновник лаяв політику США на чому світ стоїть. Так, за словами Патрушева, своїми діями (в тому числі санкційними) Штати почали нову холодну війну, як "Фултонська промова" Черчилля дала старт першої холодній війні.

"Що ж стосується особистої зустрічі Байдена і Путіна, то краще за всіх, на мою думку, по її приводу висловився Сем Грін, директор Інституту Росії при King's College London. На його думку, Путіну зустріч потрібна набагато більше, ніж Байдену. Глава Білого дому зовсім не проти налагодити прямий контакт із Путіним для конкретного вирішення питань. Ось тільки досвід Байдена каже, що конкретного вирішення питань з Путіним бути не може", — підкреслює експерт.

На думку Золотухіна, Путін знову буде "грати свою гру", намагаючись вибити для себе якісь преференції, нічого не надаючи у відповідь. Тим часом, прогнозує експерт, пропагандисти Соловйови-Скабєєви будуть кричати про те, що, мовляв, "світ став перед Путіним на коліна, але Путін нічого не віддав".

В адміністрації Байдена все це прекрасно розуміють, впевнений Дмитро Золотухін. Тому м'яч сьогодні, швидше за все, на стороні Кремля.

"Якщо адженда (план дій — ред.) зустрічі буде обіцяти реальне просування щодо гострих питань (наприклад, деескалація навколо України та звільнення Навального), то сама зустріч вельми вірогідна у найближчий час. Однак, Кремль не піде на такі умови. Тому ситуація з позицією Путіна-Патрушева більше скидається на поведінку кота, для якого відкрили двері після довгого виття під ними... Кот просто продовжуватиме сидіти і вити на відкриті двері", — вважає Дмитро Золотухін.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, чи чекати Російській Федерації додаткових американських санкцій. Думку експертів шукайте в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, що про агресію РФ проти України думає Джозеф Байден.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини