Головна Новини Політика зовнішня політика Саакашвілі намагається увірватись у політику Грузії, а розплачуватися за це доводиться Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Саакашвілі намагається увірватись у політику Грузії, а розплачуватися за це доводиться Україні

Грузинські опозиціонери виставили владі ультиматум щодо Саакашвілі, обстановка доходить до точки кипіння

8 листопада 2021, 11:55
Поділіться публікацією:

Голова найбільшої опозиційної партії “Єдиний національний рух” Ніка Мелія анонсував масштабну акцію протесту у центрі Тбілісі у понеділок, 8 листопада, увечері. Напередодні лідери опозиції пред'явили владі Грузії ультиматум із вимогою про переведення до приватної клініки експрезидента Міхеіла Саакашвілі, який продовжує голодування у в'язниці вже 38-й день. На виконання вимоги вони відвели 24 години. Ультиматум виконано не було. Експерти проаналізували ситуацію для порталу "Коментарі", у тому числі у ракурсі заяв Саакашвілі, що він є громадянином України.

Саакашвілі намагається увірватись у політику Грузії, а розплачуватися за це доводиться Україні

Міхеіл Саакашвілі. Фото з відкритих джерел

Нагадаємо, що Міхеіла Саакашвілі було затримано 1 жовтня у Тбілісі після того, як повернувся до Грузії вперше з 2013 року. На батьківщині експрезидента було заочно засуджено за посадові злочини та засуджено до шести років ув'язнення. Саакашвілі вважає себе політв'язнем і одразу після поміщення у в'язницю Руставі на знак протесту оголосив голодування. У внутрішньополітичні події в Грузії втягують і Україну, тому що Саакашвілі є громадянином України.

Через ситуацію із Саакашвілі погіршаться двосторонні політичні відносини між Києвом і Тбілісі. І хорошого виходу немає

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич не бачить тут вигідного сценарію для України. Тому що наша країна фактично опинилася у заручниках ситуації, що склалася.

"Саакашвілі має грузинський паспорт. Позиціює себе як грузинський політик. Відповідно це внутрішній процес, внутрішня справа Грузії як суверенної держави. Політично вмотивовані претензії до Саакашвілі чи не політично вмотивовані – не так важливо. Наголошую, це внутрішня справа Грузії", – зазначає експерт.

На його думку, просто віддати обвинувачену в низці злочинів людину Україні, з погляду грузинської влади, означає продемонструвати, що уряд Грузії не має повного суверенітету на своїй території. Тому він на це не піде.

"При цьому Саакашвілі декларує, що має українське громадянство. І це – удар по іміджу України, яка не може захистити свого громадянина. У будь-якому разі це погіршення двосторонніх політичних відносин між Києвом і Тбілісі. І хорошого виходу немає", – вважає Ігор Тишкевич.

На його думку, навіть якщо Саакашвілі через суд зможе довести свою невинність (що за нинішнього стану речей малоймовірне), проблема не закривається.

"Все одно залишаються питання щодо подвійного громадянства, які в Україні періодично спливають і є подразниками для політичного поля. Справа вже не тільки й не стільки у персоні Саакашвілі, скільки у тому, чи визнаємо ми чи ні подвійне громадянство, – пояснює експерт. – Занадто багато викликів, на які прямої відповіді вже не існує. І це – проблема для української політики. Тому й кажу, що немає безпрограшного виходу із ситуації, яка створилася у зв'язку з поверненням Саакашвілі до Грузії та його наступного арешту".

Україна має поводитися стримано в ситуації із Саакашвілі

Експерт Українського інституту політики Руслан Бізяєв, коментуючи події, що розвиваються в Грузії, і відповідні заяви її центральної влади, висловив упевненість, що ніхто йти на компроміси з Саакашвілі та протестувальниками не буде. Особливо за підсумками місцевих виборів, де зафіксовано перемогу керівної партії "Грузинська мрія".

"Протестувальники загострюватимуть ситуацію, можливо, намагатимуться довести справу до першої крові. Водночас час працює проти них. І якщо ескалації не трапиться, протести самі собою "згаснуть". А Сакаашвілі сидітиме. Внутрішньогрузинське законодавство не дає йому право на звільнення, – каже експерт. – Можуть випустити лише у рамках якоїсь міжнародної кампанії. Наприклад, якщо наполягати на його звільненні будуть ОБСЄ, ПАРЄ і такі інші. Що сумнівно, враховуючи, які статті закидають Саакашвілі, а також те, що до Грузії він прибув незаконно".

У цій ситуації Україні важливо бути максимально стриманою, вважає Руслан Бізяєв. За його словами, Саакашвілі не став важливим персонажем на українській арені. Наша влада робить певні заяви, омбудсмен України з'їздила її підтримати. Але наполягати на чомусь ми не маємо. Тим більше що реально на ситуацію Київ не впливає. Вирішуватиме все офіційний Тбілісі.

Читайте також на порталі "Коментарі" — влада Грузії зняла інтригу в питанні помилування Міхаела Саакашвілі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини