Головна Новини Політика зовнішня політика Розворот України в бік Китаю: шантаж для Америки чи реальні плани влади
commentss НОВИНИ Всі новини

Розворот України в бік Китаю: шантаж для Америки чи реальні плани влади

Експерти оцінили заяви Арестовича щодо посилення співпраці з Азією, якщо США «поступляться» нашими інтересами Росії

19 липня 2021, 12:35 comments1269
Поділіться публікацією:

Частина політичної еліти Заходу у протистоянні з Китаєм (КНР) може ризикнути залучити на свою сторону Росію. При цьому, за словами спікера вітчизняної делегації в ТКГ Олексія Арестовича, міжнародні партнери здатні поступитися в захисті національних інтересів України. В такому випадку, підкреслив чиновник, Україна відповість тим, що "розвернеться на Схід". "Коментарі" попросили експертів оцінити такі заяви і розповісти: це блеф або ж офіційний Київ дійсно готовий на подібні кроки.

Розворот України в бік Китаю: шантаж для Америки чи реальні плани влади

Україна може переформатуватися із Заходу на Азію. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

"Для Китаю, який є головним конкурентом США, Україна цікава з багатьох аспектів"

За словами політолога, професора кафедри міжнародних відносин НАУ Максима Ялі, те, що Київ готовий на подібні кроки, Банкова вже продемонструвала, підписавши кредитну угоду з Пекіном на 2 млрд дол.

"І це тільки початок, — прогнозує експерт. — Для Китаю, який є головним конкурентом США у боротьбі за світове лідерство, Україна цікава з багатьох аспектів: військово-технічному, логістичному, аграрному. І нам дійсно є що запропонувати. І, на відміну від Заходу, Пекін не висуває суворих вимог по боротьбі з корупцією і трансформації політичної системи".

Якщо подивитися на розподіл їх інвестицій по регіонах, то чим більш корумпована країна, тим більше там китайських інвестицій. Не випадково, звісно, впевнений Максим Ялі.

"Безумовно, подібні заяви і погрози зробити "розворот на Азію" є спробою запобігти "перезавантаженню" відносин США з Росією за рахунок України, — вважає Максим Ялі. — І звучать вони саме зараз тому, що візит Зеленського в Вашингтон відкладається. Остаточної дати до сих пір немає. Це, до речі, і є негласна відповідь Білого дому, в якому, природно, подібні заяви сприймають як шантаж. Але наше партнерство з США, на жаль, абсолютно нерівноправне. І ми критично залежні й від фінансової, й від військової допомоги Вашингтона".

Тому, попереджає експерт, якщо Банкова "перегне" палицю, довгоочікуваний візит Зеленського в Білий дім може взагалі не відбутися, допомога — скоротиться в перспективі, а тиск з виконання невигідного Києву сценарію по Мінських угодах лише збільшиться. Компенсація ж за втрату транзиту російського газу, на якій наполягає Київ, виявиться втраченою або мінімізованою без активної допомоги Вашингтона в цьому питанні.

"Америка боїться посилення Китаю за рахунок РФ"

Політолог Андрій Окара зазначає, що міжнародна політика і дипломатія припускають такий складник як рефлексивне управління, рефлексивна гра.

"Наскільки я знаю, цим терміном якраз і оперує Арестович, — говорить експерт. — Це коли ти намагаєшся впливати на суб'єктних гравців. Пробуєш своїми діями викликати у них потрібну собі реакцію. Україна вустами Арестовича, фактично устами Офісу президента, говорить — якщо ви не діятимете як нам хочеться, то ми будемо діяти так, як вас напружить. Можна вважати легким шантажем".

Навряд чи за цими словами можуть послідувати якісь серйозні зміни в геополітичних пріоритетах України, вважає Андрій Окара.

Експерт нагадує, що КНР є одним із головних суб'єктів світової політики. І відповідно до китайського фактору "шикуються" зовнішні політики РФ і США.

"Вся складна гра, фішкою однією зі ставок у якій є і Україна, це так чи інакше — про Китай. Америка боїться посилення Китаю за рахунок РФ. І Росія це розуміє. І торгується зі Штатами: щоб ми не посилювали Китай, погодьтеся, що Україна — наша зона стратегічних інтересів. У цьому контексті те, що Україна якимось чином намагається використовувати китайський фактор, китайську карту — це розширення ігрового поля, на якому головними гравцями є США, Китай, РФ, ЄС. І це можна розцінювати як якесь нарощування суб'єктності України у зовнішній політиці, — пояснює Андрій Окара. — Позитивний фактор. І в якійсь мірі вимушений крок, адже останнім часом США і ЄС явно "кидають" Україну".

Але в цій грі, впевнений політолог, Україні не можна робити неправильні кроки. В тому числі, намагатися зіграти на протиставленні. У стилі: якщо ви не з нами, то і ми не з вами — а з Китаєм.

"Нарощувати суб'єктність потрібно правильно, без протиставлення. Акцентуючи, що ми розвиваємо відносини з усіма. Але є велика небезпека, яку, схоже, не розуміють в оточенні президента України, — попереджає Андрій Окара. — А саме — ілюзія, що КНР може істотно допомогти українській економіці".

За словами експерта, європейські інвестиції передбачають системні реформи, а китайські — що на ці території заходить КНР. За китайські гроші у нас працюватимуть китайці на китайську економіку.

"Найчастіше інвестори з Китаю працюють саме так. А для країн, які кредитуються КНР, найчастіше настають проблеми. Тому потрібно діяти максимально обережно. І не зображати з себе покинуту жінку, в якійсь мірі навіть утриманку, яка кидається від одного умовного " 'чоловіка своєї мрії" до іншого", — резюмує Окара.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли про те, як експерти оцінюють економічні відносини України і Китаю, а також чи дійсно нам чекати безвізу з Піднебесною. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, що Україні можуть принести особисті переговори між Джозефом Байденом і Ангелою Меркель.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини