Головна Новини Політика зовнішня політика Росія завдає нового удару по Україні та Білорусі: що відбувається і як реагувати
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія завдає нового удару по Україні та Білорусі: що відбувається і як реагувати

Експерти оцінили кримську гру РФ, а також ризики нападу Росії на Україну з боку союзної Білорусі

4 листопада 2021, 12:35 comments3134
Поділіться публікацією:

У четвер, 4 листопада, російський президент Володимир Путін вкотре відвідає окупований український Крим. Серед іншого, заплановано проведення в Севастополі засідання ради "Союзної держави" (РФ Білорусь). Які небезпеки це несе? Чому світова громадськість та українська влада недостатньо жорстко реагують на те, що відбувається?

Росія завдає нового удару по Україні та Білорусі: що відбувається і як реагувати

Володимир Путін. Фото з відкритих джерел

Кремль демонструє, що світова спільнота не переконала кремлівське керівництво відмовитися від своїх подальших агресивних планів

Експерт із питань окупованих територій, економічний експерт Юрій Смілянський упевнений: Кремль проводить послідовну політику щодо визнання світовою спільнотою території окупованого Криму як території Російської Федерації.

"Наскільки ця політика успішна чи не успішна – тема окремої та дуже довгої розмови. Поглинання Росією території Білорусі, те, що подається як створення "союзної держави", є одним з етапів відродження російської імперії. Територіально, в якомусь вигляді, в цю імперію, що відроджується Кремлем, має увійти й Україна", – зазначає експерт.

На його думку, проведення засідання "ради відроджуваної імперії" із включенням головного окупанта та агресора з окупованого українського Севастополя повністю відповідає кремлівській логіці формування та реалізації своєї зовнішньої політики.

"Тим самим Кремль демонструє, що досі світова спільнота не переконала кремлівське керівництво відмовитися від своїх подальших агресивних планів. Реалізація цих агресивних планів і є для України ризиками та загрозами. Розв'язуючи проти України війну 2014 року, Росія ставила перед собою певні плани. Вони не досягнуті. Наші європейські "допомагачі" є не надто активними у питанні стримування російської агресивної поведінки. А отже – війна продовжуватиметься", – прогнозує Юрій Смілянський.

Він наголошує, що протягом уже майже восьми років війни та окупації частини української території, даючи оцінку політики, що проводиться українською владою з цих питань, доводиться констатувати: політика створення "хибних реальностей" призведе до відмови нашими західними союзниками від активної політико-дипломатичної допомоги Україні.

"Буквально нещодавно пройшла інформація про те, що наші американські партнери відмовили Україні у передачі розвідданих. Днями наші західні партнери почали активно розповсюджувати інформацію про нові загрози у зв'язку з посиленням контингенту російських збройних сил уздовж кордонів з Україною. У відповідь Україна в особі Секретаря РНБО зробила заяву про відсутність загроз. Ланцюжок перелічених подій є одним із варіантів відповіді на питання про відсутність жорсткості з боку міжнародної громадськості на російську агресію щодо України, – зазначає Юрій Смілянський. – Якщо українська влада цих загроз не бажає помічати – навіщо міжнародній громадськості напружуватися у захисті України?"

А якщо це все ще й скоригувати на коефіцієнт довгостроковості… У лютому 2022-го – 8 років як іде російсько-українська війна… Узагальнено це можна назвати "втомою від України". Точніше, від незрозумілої та непослідовної політики української влади – "політики створення хибних реальностей", пояснює експерт.

"Чому незалежно від каденції так поводиться українська влада за минулий час російсько-української війни писалося, говорилося дуже багато. Основний чинник впливу – особистий інтерес. Який може проявлятися по-різному, але завжди веде лише до негативного результату", – резюмує Юрій Смілянський.

Росіянам зручно використати територію Білорусі для атаки на Україну

Директор Центру міжнародної безпеки Валерій Кравченко вважає, що Україна обов'язково відреагує на те, що відбувається.

"Важливо, щоб відреагувала і Кримська платформа як інструментарій, який ми створили, зокрема, для реагування на подібні дії Росії. І тут потрібна консолідована позиція всіх країн", – упевнений експерт.

За його словами, зараз триває подвійна гра Кремля. З одного боку – визнання офіційним Мінськом Криму як території РФ. Адже навіть участь керівництва Білорусі у форматі відео конференції подаватиметься російською пропагандою як визнання статусу Криму як складової частини РФ. З іншого боку – продовжується процедура закабалення Республік Білорусь (РБ) під виглядом "Союзної держави".

"Процедура досить болісна для самої Білорусі. Але Росія є послідовною, щоб дотиснути питанням "Союзної держави" своїх сусідів. Хоча, по суті, це поглинання Російської Федерації території РБ", – пояснює Валерій Кравченко.

Водночас, зазначає він, у білоруського керівництва практично не лишилося місця для маневрів. Адже Лукашенко після сумнівних результатів виборів минулого року ніхто не визнає президентом. Принаймні у західному цивілізованому світі.

"Вірогідне ухвалення військової доктрини "Союзної держави" загрожує не лише Україні, а й країнам НАТО, особливо сусідам Білорусі – Польщі, країнам Балтії. На жаль, але все, що відбувається, зводить на "ні" суверенітет Білорусі, – вважає Валерій Кравченко. – Ті танки, які західні ЗМІ розглянули в Єльні (Смоленська область РФ), за 40 км від кордону з Білоруссю, можна розглядати як подвійну загрозу. З одного боку – загроза для РБ, якщо вона піде назад у створенні "Союзної держави". З іншого боку – є траса Могилів-Гомель, яка виходить на Чернігів-Київ. І росіянам зручно використати територію Білорусі для атаки на Україну. А білорусів після затвердження військової доктрини "Союзної держави" не питатиме ніхто. І все розглядатиметься як колегіальні дії при тому, що РФ змушуватиме РБ займати ту чи іншу позицію з того чи іншого питання".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Санду відповіла на закиди РФ щодо її участі у "Кримській платформі".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини