Головна Новини Політика зовнішня політика Росія vs Україна: США стурбовані новим можливим загостренням. Чи є привід
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія vs Україна: США стурбовані новим можливим загостренням. Чи є привід

Експерти прокоментували для видання "Коментарі-Україна"

7 листопада 2021, 21:05
Поділіться публікацією:

Глава ЦРУ Білл Бернса відвідав Москву, щоб попередити Кремль про те, що США уважно стежать за нарощуванням своїх військ біля кордону з Україною, та спробувати визначити, чим керується у своїх діях Росія. Заступник глави Міністерства закордонних справ Росії Сергій Рябков підтвердив, що під час візиту глави Центрального розвідувального управління (ЦРУ) Вільяма Джозефа Бернса до Москви обговорювалась тема України. Про що говорять маневри, що відбуваються, і переговори? До чого це може призвести? Експерти прокоментували для видання "Коментарі-Україна".

Росія vs Україна: США стурбовані новим можливим загостренням. Чи є привід

Росія (фото з відкритих джерел)


Директор Київського інституту мирних досліджень, професор, політексперт Андрій Мішин наводить цікаву статистику:


"Якщо рахувати від червневої зустрічі Джо Байдена з Володимиром Путіним, то візит до Москви директора ЦРУ Вільяма Бернса – це вже четверта за рахунком вузьконаправлена поїздка високопоставленого члена американської адміністрації. Бернс (у минулому посол США в Росії) вже ефективно сприяв виробленню прийнятної спільної позиції Кремля і Держдепом з проблем ядерної угоди з Іраном та взаємодії з талібами з евакуації з кабульського аеропорту американських військових. І зараз Бернс їздив у Москву з ініціативи Джо Байдена. Нинішня тематика є очевидною: по-перше, налагодження прихованих ліній комунікації двох країн з найбільшим ядерним потенціалом при очевидному загостренні ситуації. У другу чергу, мова про кібербезпеку, виходячи з домовленостей саміту в Женеві, швидше за все обговорювалася специфіка спільної боротьби з програмами-змагачами та іншими кіберзлочинами. Третьою важливістю темою для Байдена залишається Іран. Американці заявляють, що Москва допомагає вести переговори з Тегераном щодо його ядерної програми", – зазначає експерт.


На його думку, до питань, які "являють взаємний інтерес" для американських і російських спецслужб, можна віднести Північну Корею та Афганістан, але ні в якому разі не Китай (товариш Сі дуже ревнивий) або Україну (очевидні інтереси ЄС). Це тема високої політики, де найменший рівень "юніту для переговорів" — заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд.


Тому повідомлення ЗМІ, що голова ЦРУ відвідав Москву, щоб попередити Кремль про те, що США уважно стежать за нарощуванням своїх військ біля кордону з Україною, — звичайна для спецслужб "легенда", щоб приховати справжні цілі та інтереси. Це пояснює і нелогічність статті у "Вашингтон пост" про нібито нагнітання ескалації в районі російсько-українського кордону, і здивування Офісу президента та українських військових із цього приводу", – резюмує Андрій Мішин.


Військовий оглядач, головний редактор "Апострофа" Денис Попович вважає, що переговори в Москві якраз і потрібні для того, щоб нічого критичного на українсько-російському кордоні не сталося – чи не сталося раніше.


"Американська сторона показала, що дуже уважно стежить за ситуацією довкола України. І готова реагувати за найменшого натяку на можливе загострення. А такі натяки були", – наголошує Денис Попович.

Поки що, на його думку, немає підстав не вірити українській розвідці та Генштабу, які запевняють, що критичного накопичення російських військ біля кордонів з Україною, подібного до того, що було навесні, не спостерігається.


Читайте також на порталі "Коментарі" - Санду відповіла на закиди РФ щодо її участі у "Кримській платформі".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини