Головна Новини Політика зовнішня політика Росія підвищує ставки та ставить ультиматуми Заходу: чи знайдуть сторони компроміс
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія підвищує ставки та ставить ультиматуми Заходу: чи знайдуть сторони компроміс

У МЗС України називають позицію Росії цинічною, адже в той час, коли Москва говорить про гарантії безпеки, російські військові продовжують окупувати частину української території.

11 січня 2022, 16:55
Поділіться публікацією:

Перший раунд переговорів щодо фактичного переділу сфер впливу, на які покладала великі очікування Москва, пройшли для неї невдало, вважає глава МЗС України Дмитро Кулеба. На його думку , представники США 10 січня в Женеві в черговий раз дали зрозуміти Кремлю, що в РФ немає права голосу щодо членства України в НАТО.

Росія підвищує ставки та ставить ультиматуми Заходу: чи знайдуть сторони компроміс

Росія ставить ультиматум Заходу - колаж "Коментарі"Д.Романюк

Тим часом The New York Times з посиланням на офіційних представників адміністрації американського президента Джо Байдена, пише , що глава Кремля Володимир Путін відклав можливе вторгнення на територію України до весни через надто м'яку зиму.

Схоже, що сторони продовжують підвищувати ставки в процесі дипломатичних битв.

До чого може призвести дипломатична гіперактивність Росії з її ультиматумами та хороводом переговорів (10 січня – у Женеві зі США, 12 січня – з Радою НАТО у Брюсселі, 14 січня – з ОБСЄ у Відні)? Як поводиться в цій ситуації Захід? Розібратися у цих питаннях виданню "Коментарі" допомогли експерти.

Поки що ні та, ні інша сторона не готова відмовлятися від свого: одна – від своїх вимог, інша – від своїх принципів

Колишній заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій, голова Луганської військово-цивільної адміністрації Георгій Тука звертає увагу, що деякі оглядачі приділили багато уваги відверто хамським заявам, які прозвучали з боку заступника глави МЗС РФ Сергія Рябкова. У стилі: НАТО, забирайте монатки – і валіть із Європи; Росія виставила умови, позначила позиції – і США мають бути готовими до компромісів.

Але треба розуміти, що подібні заяви робляться виключно для внутрішнього споживання. Професійні дипломати та політики не звертають уваги на подібну хамську риторику, – пояснює експерт. – А ось після зустрічі в Женеві 10 січня того самого Рябкова із заступником держсекретаря США Венді Шерман, оцінки заступника міністра закордонних справ РФ були вже дещо в іншому тоні. Відсутнє відверте хамство. При цьому в черговий раз озвучена теза, що той ультиматум, який висунула Росія (не просування НАТО на схід, не вступ до Альянсу України, Грузії, Молдови, не проведення на їхніх територіях спільних з НАТО навчань, не надання їм озброєнь, відкат до позицій 1997) — не ультиматум. За логікою російського керівництва, якщо на папірці не написано друкованими літерами УЛЬТИМАТУМ, це не є ультиматумом".

Георгій Тука зізнався, що поки що ні та, ні інша сторона не готова відмовлятися від свого: одна – від своїх вимог, інша – від своїх принципів.

"На мій погляд, вимоги висунуті абсурдні. І було зрозуміло, що ні США, ні НАТО на них не погодяться. Швидше за все, Росія діяла за принципом, за яким у радянські часи діяли працівники галузі постачання: проси більше, щоб отримати що треба. Не виключаю, що саме з цим пов'язані такі завищені вимоги РФ, щоб отримати щось реальніше з боку США та НАТО. Йдеться, наприклад, про відстрочене на невизначений термін членство України в НАТО, про не розміщення систем протиракетної оборони на території європейських країн членів Альянсу, які стали таким після 1997 року (на чому наполягає РФ). У цьому контексті, – зазначає експерт, – у мене зберігається занепокоєння: чи не стане наша країна розмінною монетою у досягненні таких так званих "компромісів". Така спроба може бути реалізована.

І тут, упевнений Георгій Тука, багато залежатиме від позиції керівництва України. Але тиск із боку тих, кого ми називаємо "західними партнерами", він не виключає. У тому числі щодо виконання Мінських угод у світлі того, як їх трактує РФ. Це і проведення виборів на неконтрольованій території до передачі кордону України, і імплементація формули Штайнмайєра, і асиметрична федерація…

"Чи вдасться Зеленському відстояти національні інтереси нашої держави – поживемо-побачимо. Що стосується Заходу, то поки що позиція начебто консолідована – ясна і жорстка. На жодні абсурдні вимоги Росії ні США, ні НАТО, ні представники ЄС, судячи з їхніх заяв, йти не мають наміру. Не збираються піддаватися подібному шантажу", – зазначає Георгій Тука.

При цьому він не поділяє "обережного оптимізму", як написав у себе у Facebook заступник голови Офісу президента Ігор Жоква, запевняючи, що Україна "озброїла" партнерів по НАТО необхідними аргументами для нового раунду переговорів із РФ.

Що нібито під час наступного Саміту НАТО, який планується у Мадриді, Україна сподівається отримати конкретну пропозицію та почути терміни вступу до Альянсу.

"Я скептично ставлюся до такого "оптимізму". Хоча б тому, що нам добре відома позиція низки країн НАТО (Німеччина, Франція, Угорщина) щодо вступу України. І позиція ця – на Україну в НАТО зараз не чекають. І немає підстав вважати, що ця позиція найближчим часом зміниться. Особливо на тлі зростання конфронтації по лінії НАТО-РФ, — пояснює Георгій Тука. – Якщо ж з боку України висуватимуться, на мою думку, безглузді вимоги (у стилі – дайте нам конкретні відповіді щодо вступу до Альянсу, назвіть конкретні терміни) – це може призвести лише до роздратування з боку керівництва НАТО та низки держав-членів НАТО. Що, безперечно, на руку Кремлю".

Путін, якому нема чим особливо похвалитися на внутрішній арені, хоче грати у велику геополітику. Створювати напруженість для Заходу

Експерт аналітичного центру Democracy House Анатолій Октисюк акцентує, що вже були заяви представників США, НАТО, колективного Заходу, які чітко дали зрозуміти: є низка російських пропозицій, які вони готові обговорювати, а ряд – які не мають наміру обговорювати.

"Наприклад, ліміт на навчання, розгортання озброєнь у Східній Європі – обговорювати можна. А ось питання не розширення НАТО – ні, – уточнює він. – Заходу підходить будь-який діалог. Вони люблять переговори, обговорення. Але не так, як цього хоче РФ – в ультимативній формі (ось прямий тут і зараз дайте нам якісь гарантії, підпишемо деякі юридичні документи). Тим більше, що сама Росія, постійно зневажає міжнародне право, різноманітних домовленостей".

За словами експерта, західні оглядачі, аналітики, журналісти пишуть, що РФ просто шукає привід, щоб обґрунтувати якусь нову гонку озброєнь, ескалацію, міграційні ризики, проекцію сили у Східній Європі, розгортання сучасних видів озброєнь (аж до ядерної) на території тієї ж Білорусі. Мовляв, якщо Захід не підтримав наші "хотілки" — отримаєте напруженість біля своїх кордонів.

"Безумовно, РФ створюватиме точки напруги, які нестимуть загрозу Заходу. Путін прямо говорить про це, – зазначає Анатолій Окстисюк. – Мовляв, не погодитеся з нашими пропозиціями (фактичним ультиматумом) – чекайте проблем… Все закрутилося саме зараз, бо в РФ триває підготовка до транзиту влади у 2024 році. І Путін, якому нема чим особливо похвалитися на внутрішній арені, хоче грати у велику геополітику. Створювати напруженість для Заходу, домагатися перегляду регіональної безпеки, влаштувати Ялту-2 у сенсі перерозподілу сфер впливу. Та ще й зафіксувавши це юридично. Почати, скажімо так, із чистого аркуша з огляду на те, що росіяни створили з Кримом, із Донбасом. Але, судячи з позиції Заходу, навряд чи Кремлю вдасться глобально чогось досягти".

Раніше на порталі "Коментарі" — Нормандські переговори — у комі: чи зустрінеться "четвірка" для врегулювання конфлікту на Донбасі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини