Головна Новини Політика зовнішня політика Росія отримала "чорну мітку" із Закавказзя
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія отримала "чорну мітку" із Закавказзя

Вірменія заявляє, що не бачить сенсу у російських військових базах на своїй території

25 жовтня 2023, 20:46
Поділіться публікацією:

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що не бачить переваг у продовженні присутності російських військових баз у Вірменії, передає Wall Street Journal. Про це повідомляють "Коментарі".

Росія отримала "чорну мітку" із Закавказзя

Нікол Пашинян

Він також повідомив газеті, що Єреван шукає нових партнерів, оскільки Москва, за його словами, "не виконала своїх союзницьких зобов'язань".

Нагадаємо, що Вірменія є членом проросійського військового блоку ОДКБ, що дозволило їй тривалий час, розраховуючи на підтримку Москви, контролювати спірний з Азербайджаном Нагірний Карабах та сім прилеглих до нього районів. Їх вірменські сили взяли під свій контроль під час Першої карабахської війни на початку 90-х минулого століття.

Але з приходом до влади у Вірменії прозахідних сил на чолі з Ніколом Пашиняном підтримка Росії слабшала, чим скористався Азербайджан, який не є членом ОДКБ. За підтримки Туреччини та мовчання Москви він завдав поразки Єреванові під час Другої карабахської війни 2020 року. А у вересні 2023 року закріпив цю перемогу, повністю ліквідувавши самопроголошену в Нагірному Карабаху вірменську республіку Арцах. Наслідком цього стала тотальна втеча всього вірменського населення з регіону – 120 тисяч вірмен переселилися до Вірменії.

Москва не надала жодної військової допомоги Вірменії, обґрунтувавши свою позицію тим, що Нагірний Карабах є загальновизнаною територією Азербайджану. А безпосередня територія Вірменії, як члена ОДКБ, агресії не зазнавала. Крім того, Росія публічно висловила невдоволення спробами Пашиняна передати роль посередника у регіоні від Росії США чи Франції. Також МЗС РФ висловило невдоволення спільними вірмено-американськими навчаннями у Закавказзі, 2023 року.

Російська військова база у Вірменії має два гарнізони: у Гюмрі та в Єревані, загальною чисельністю 3500 чоловік.

Тим часом, на Авдіївському напрямку ЗСУ знищили російський десант.

Територією Росії вдарили балістичною ракетою.

А генсек ООН розповів, чим він "шокований".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини