Головна Новини Політика зовнішня політика Росія блокує переговори щодо Донбасу: що задумали в Кремлі
commentss НОВИНИ Всі новини

Росія блокує переговори щодо Донбасу: що задумали в Кремлі

Експерти вважають, що росіяни десь вже дозріли до того, щоб витягти в себе ОРДЛО під приводом небажання України повернути собі ці території

22 жовтня 2021, 10:04 comments1132
Поділіться публікацією:

Чому Росія так вперто блокує переговори щодо Донбасу? Або справа не тільки в Росії? Чи є варіант, що РФ може забрати собі ОРДЛО? Щоб розібратися в цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Росія блокує переговори щодо Донбасу: що задумали в Кремлі

Росія блокує переговори щодо Донбасу: що задумали в Кремлі - фото з відкритих джерел

Росія не робить різких кроків. І чекає, що ми самі наробимо помилок, а європейці стануть більш лояльні до Кремля

Директор Центру міжнародної безпеки Валерій Кравченко пояснює позицію Росії щодо гальмування всіх переговорних процесів в такий спосіб:

"Україна нещодавно отримала відповідь Венеціанської комісії щодо закону про перехідний період на деокупуваних територіях. Туди будуть вноситися певні корективи. Ми йдемо своїм шляхом, прокладаючи якоюсь мірою паралельну доріжку до нормандського формату і Мінським домовленостями. Росія це трактує як те, що Україна зриває переговорний процес".

На думку експерта, країні-агресору вигідно спостерігати, як Україна робить ті чи інші зусилля, намагаючись зрушити ситуацію з мертвої точки. А потім звинувачувати нас в чому-небудь, апелюючи до тих чи інших кроків.

"У РФ зараз вичікувальна позиція, — зазначає Валерій Кравченко. — Розрахунок на те, що ми самі наламаємо дров і підірвемо довіру європейських партнерів по нормандському формату — Німеччини і Франції. А їм зараз взагалі не до Донбасу. У Німеччині йдуть процеси зі створення коаліції після нещодавніх виборів до Бундестагу. Меркель ось-ось залишить пост канцлера. У Франції навесні — президентські вибори. І це їх куди більше хвилює, так само як ситуація з ковідом. Тобто, в Європі відбуваються політичні трансформації. І яка позиція буде у нової німецької та французької влади щодо україно-російського конфлікту — невідомо. Можливо, вона виявиться вигіднішою для Росії. Що цілком можливо, зважаючи на позицію соціал-демократів, які перемогли в Німеччині".

Тому, підкреслює експерт, Росія не робить різких кроків. І чекає, що ми самі наробимо помилок, а європейці стануть більш лояльні до Кремля.

"Саме тому росіяни зараз не хочуть вступати в жодні переговори. І давно зайняли жорстку позицію: РФ — не сторона конфлікту, сторона конфлікту — ОРДЛО, говоріть із ними. Київ ніколи цього не прийме, тому що так ми суб'єктивізуємо ці об'єднання, а також підтвердимо російські меседжі про нібито громадянську війну в Україні. Це порядок денний агресора. У підсумку — переговорний глухий кут. І він абсолютно влаштовує Москву", — зазначає Валерій Кравченко.

На його думку, наразі навряд чи росіяни хочуть забрати ОРДЛО.

"Вони там влаштовують зараз гуманітарну катастрофу, не даючи нормальних вакцин. Ті, що є, той же "Супутник Лайт" — взагалі не робочий. Ковідна ситуація на окупованій частині набагато гірше, ніж на підконтрольній. Є думка деяких експертів, що таким чином Росія хоче "викосити" пенсіонерів в ОРДЛО. Знизити соціальний тягар, який вони несуть (виплати пенсій і так далі). Такий собі збочений регулятор чисельності населення, — пояснює Валерій Кравченко. — У будь-якому випадку, Москві навряд чи політично доцільно зараз анексувати ОРДЛО. РФ в принципі не потрібні ці території як окремий суб'єкт. Їй потрібна вся Україна або умовна Новоросія".

РФ тисне на Захід, щоб той натиснув на Київ з метою поступок

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуація Олексій Голобуцький вважає, що Росію не влаштовує варіант — ні миру, ні війни. За якого санкції за Донбас залишаються.

"У Кремлі розуміють, що все йде до заморожування. І що ті позитиви, які для них були б зручні ( "особливий статус Донбасу", повернення окупованих територій України у вигляді Троянського коня, гальмуючого євроінтеграцію і євроатлантичну інтеграцію, які закладають можливості для федералізації) — вже не спрацюють. Вони тиснуть на Захід, щоб той натиснув на Київ з метою поступок. Для цього використовується, в тому числі, нинішня криза, з блокуванням СММ ОБСЄ ", - пояснює Олексій Голобуцький.

Він не виключає, що росіяни десь вже дозріли до того, щоб витягти в себе ОРДЛО під приводом небажання України повернути собі ці території.

"У 2024 році — президентські вибори в РФ. Або Путін, або транзит влади. Під це все країна-агресор може почати процес приєднання окупованих частин Донецької та Луганської областей до себе. З огляду на те, що втома російського народу від Путіна зростає, економіка ослабла, коронавірус підкосив, можливо, буде спроба зіграти на черговому "збирання земель". Ментальність росіян така, що це може спрацювати. Тобто, Кремль спробує частково повторити ситуацію з Кримом — на Донбасі. Для чого потрібно всіляко демонструвати, що Україна нібито нічого не хоче робити для повернення ОРДЛО. Не уточнюючи, що мова йде виключно про повернення на умовах Росії", — резюмує Олексій Голобуцький.

Раніше в матеріалі порталу "Коментарі" — глава Пентагону назвав винуватця конфлікту на Донбасі: до чого ведуть такі заяви.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини