Головна Новини Політика зовнішня політика Путін намагається відкласти переговори щодо Донбасу: у чому ризик для Росії
commentss НОВИНИ Всі новини

Путін намагається відкласти переговори щодо Донбасу: у чому ризик для Росії

2021 року Росія не піде на те, щоб продовжити діалог з Україною та Заходом про деокупацію Донбасу

18 листопада 2021, 14:07 comments1172
Поділіться публікацією:

Міністерство закордонних справ Російської Федерації нібито "через спотворення ролі Росії у внутрішньоукраїнському врегулюванні" (так у РФ називають російсько-український конфлікт) та підхід до проведення зустрічі у нормандському форматі, оприлюднило дипломатичне листування міністрів закордонних справ РФ, Німеччини та Франції. При цьому Росія систематично зриває переговори в рамках ТКГ і не йде на переговори у нормандському форматі, висуваючи свідомо нездійсненні умови. Про що говорить те, що відбувається? Як можуть розвиватися події? Коли та за яких умов може відбутися зустріч у нормандському форматі? Про це розбиралися з нашими експертами під час інтерв'ю виданню "Коментарі".

Путін намагається відкласти переговори щодо Донбасу: у чому ризик для Росії

Нормандська четвірка. Фото з відкритих джерел

РФ не збирається йти на переговори, вона намагається наступати на громадську думку своєї країни та світової спільноти

Ветеран зовнішньої розвідки генерал-лейтенант Василь Богдан упевнений, що повернення США у статус геополітичного лідера серйозно змішало карти Путіну.

"Зміцнюється трансатлантичне партнерство, приходить до тями ЄС та його окремі лідери. Стає все більш зрозумілим, що угодовська політика канцлера (що вже йде) Німеччини Ангели Меркель щодо експансії та агресії Росії ні до чого позитивного не призвела. Швидше лише підштовхнула Путіна до ескалації щодо України та світу", – пояснює Василь Богдан.

Він наголошує, що РФ знову потрапляє у ситуацію міжнародної ізоляції, що серйозно впливає на громадську думку всередині країни. Не кажучи вже світове співтовариство.

"Розуміючи це, режим Путіна намагається якимось чином мінімізувати репутаційні ризики особисто для себе та для всієї держави. Тому вони почали тактику затягування можливих переговорів, тотальної дезінформації, перекладання провини на когось іншого, як то кажуть – з хворої голови на здорову", – зазначає генерал.

На його думку, у цій ситуації оприлюднення дипломатичного листування виглядає як вимушений захід, спрямований не стільки на виправдання небажання РФ йти на переговори, скільки на спробу вчинити наступ на громадську думку своєї країни та світової спільноти. Спробу облити брудом Німеччину, Францію, Україну, які нібито заважають домовитись.

"Наративи, які озвучує у цьому листуванні міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров – традиційні для пропаганди РФ, – наголошує експерт. – А саме: Росія ні до чого вона лише посередник, що відбувається – внутрішній конфлікт України, нехай Київ домовляється з ОРДЛО, це Україна не виконує Мінських угод. Але, як на мене, це вже мало впливає на світову спільноту, на громадську думку в Україні (незважаючи на наявність тут "п'ятої колони"), на внутрішньоросійського споживача. У РФ вже йде певне бродіння в еліті та серед населення, що може завершитися фрагментацією країни та обмеженням російської держави Московською кільцевою дорогою".

Василь Богдан упевнений, що в таких умовах позиція України та її дружніх партнерів має бути однозначною – наступальною, твердою у контексті виконання Мінських угод спершу у безпековій, а потім у політичній складовій.

"Щодо можливої зустрічі у нормандському форматі. До формування нового німецького уряду це навряд чи можливо. Меркель видобуває свій термін, вона не може (і не хоче) нести політичну відповідальність за ті чи інші рішення, – пояснює Василь Богдан. – Нагадаю, що вибори у вересні виграли соціал-демократи . Достатньо складна для нас політична сила. Але коаліційні переговори вона веде з вільними демократами та "зеленими" . А тому є надія на корекцію політики Німеччини у позитивному для нас ключі. Але багато тут залежатиме українській владі – які вона відносини налагодить з новим урядом Німеччини".

Ще одним фактором, який стримує зустріч у нормандському форматі, експерт вважає міграційну кризу на білорусько-польському кордоні.

"Зрозуміло, що це все – спільна акція РФ та Білорусі, так званої Союзної держави. Серед основних завдань: легітимізація невизнаного президента Лукашенка, відміна Заходу до виконання "Мінських угод" на умовах Кремля, швидка сертифікація "Північного потоку-2". Навряд чи це станеться. Але Кремль і надалі підштовхуватиме Лукашенка до агресивніших дій на кордоні. Чи не збройний конфлікт, але певні інциденти за участю мігрантів, за спинами яких стоять російські та білоруські спецслужби, будуть", – прогнозує генерал.

Резюмує, Василь Богдан наступним чином: найближчим часом зустріч у нормандському форматі (навіть на рівні глав МЗС) навряд чи можлива, бо ситуація зараз загострилася через міграційну та енергетичну кризи, через внутрішньополітичні процеси в Німеччині. Тож якщо така зустріч і можлива, то вже у новому – 2022-му – році.

Україна має бути готова до неприємних сюрпризів, у тому числі в ракурсі скупчення російських військ біля наших кордонів

Директор аналітичного центру "Третій сектор", політолог Андрій Золотарьов розмірковує так:

"Для Росії було неприйнятно, що Франція та Німеччина фактично вказували, що РФ – сторона конфлікту. У зв'язку з цим і був продемонстрований жест із оприлюдненням дипломатичного листування. Цей крок укотре продемонстрував, що і нормандський формат, і мінський (ТКГ) переходять у коматозний стан. Може, в якийсь момент, через якісь обставини, вони будуть пожвавлені. Але поки що прогнози негативні".

За словами Андрія Золотарьова, Росія демонстративно посилює позицію. Їй необхідно витримувати лінію, що те, що відбувається на Донбасі, – нібито внутрішньоукраїнський конфлікт (інакше виникає питання про її роль у ситуації).

"Українська сторона таке демонстративне заморожування нормандського формату з боку росіян може сприймати і як обнулення Мінських угод у чинній реакції, – зазначає політолог. – Поки що складно говорити про те, як діятиме офіційний Київ, до чого все прийде. Але ми маємо бути готові до неприємних сюрпризів, у тому числі в ракурсі скупчення російських військ біля наших кордонів".

Читайте також на порталі "Коментарі" – Кулеба розповів, як Захід допоможе стримати агресію Росії проти України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини