Головна Новини Політика зовнішня політика Провал голосування за статус основного союзника США поза НАТО: що втратила Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

Провал голосування за статус основного союзника США поза НАТО: що втратила Україна

Напередодні ініційоване звернення розкритикувало багато політиків

8 вересня 2021, 18:01
Поділіться публікацією:

Український парламент під час позачергового засідання провалив голосування за проект постанови про звернення Верховної Ради до Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо надання Україні двостороннього статусу основного союзника США поза НАТО (MNNA). "Утрималися" 163 народних депутата, "за" були всього 24.

Провал голосування за статус основного союзника США поза НАТО: що втратила Україна

Провал голосування за статус основного союзника США поза НАТО - фото з відкритих джерел

Про що говорить такий розклад? Навіщо було порушувати цю тему, якщо на виході — такий результат? Хто переміг, а хто програв у результаті? Щоб розібратися в цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Від такого результату перемогла Україна

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі впевнений, що подібний розклад каже відразу про декілька важливих моментів.

"По-перше, більшість депутатів не готові ризикувати своєю репутацією заради тимчасових вигод. По-друге, спроба партії Порошенка "торпедувати" спробу Банкової налагодити взаємини з адміністрацією Байдена на шкоду національним інтересам України, не спрацювала", — пояснює експерт.

На його думку, від такого результату перемогла Україна. Адже подібне звернення, будь воно прийнято, привело б до погіршення ставлення з боку адміністрації Байдена, яка зайнята зараз поліпшенням іміджу президента США після невдачі з виведенням американського контингенту з Афганістану.

"Нам вкрай важливо зберегти двопалатну підтримку в Конгресі США. Не можна передчасно вимагати того, чого не можна досягти в даних обставинах, — підкреслює Максим Ялі. — Спершу слід провести необхідні реформи, досягти необхідних критеріїв, а також — згоди сторони, яка приймає рішення. І лише потім виходити з відповідною пропозицією".

Стаючи MNNA, ми стаємо ближче до своєї стратегічної мети — повернення своїх територій мирним шляхом і членства НАТО

Експерт в питаннях національної безпеки і оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль вважає, що набуття Україною статусу основного союзника США поза НАТО (MNNA) стало б важливим кроком. І нагадує, що у вимогах Альянсу наголошується не тільки на реформах, а й на важливості врегулювання міжетнічних або зовнішніх територіальних суперечок. Нічого з цього ми поки зробити не можемо.

"За фактом, лише коли мирним шляхом буде врегульовано конфлікт і станеться повернення територій — Донбасу і Криму — і ми зможемо говорити про територіальну цілісність і непорушність, зможемо на щось претендувати. Плюс, безумовно, необхідне проведення відповідних реформ, про що говорить генсек НАТО Йенс Столтенберг, та й не лише він. А вид такого партнерства як MNNA якраз призначений для країн, на території яких або поруч з якими, впливаючи на них, є збройні і територіальні конфлікти. Не дарма цей статус мають ті ж Тайвань, Південна Корея, Афганістан, Пакистан, Японія. Маючи такий статус, ми підтверджуємо готовність вирішувати ці конфлікти, але і зміцнюємо свою обороноздатність — за умови боротьби з корупцією та проходження реформ", — підкреслює Катерина Коваль.

Тобто, стаючи MNNA, ми, за фактом, стаємо ближче до своєї стратегічної мети — повернення своїх територій мирним шляхом і членства НАТО, вважає експерт. З жалем констатуючи, що і навколо статусу MNNA, і навколо надання Україні ПДЧ в НАТО, відбуваються політичні та геополітичні ігри. І поки в результаті цих ігор ми програємо. У тому числі через недостатній рівень реформ.

Раніше видання "Коментарі" писало, що в адміністрації Джо Байдена призначили нового відповідального за політику США щодо України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини