Головна Новини Політика зовнішня політика "Північний потік-2": чи пожертвує Байден інтересами України
commentss НОВИНИ Всі новини

"Північний потік-2": чи пожертвує Байден інтересами України

Боротьба за зупинку будівництва російського газопроводу "Північний потік-2" ще далека від завершення й не програна

7 червня 2021, 08:14
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден, який вирішив скасувати санкції проти будівництва газопроводу "Північний потік-2", може змінити свою думку під тиском американських конгресменів, а в Євросоюзі також існують противники цього проєкту. Про це розповів німецький політолог Андреас Умланд.

"Північний потік-2": чи пожертвує Байден інтересами України

"Північний потік-2". Фото з відкритих джерел

"Може Байден вирішив пожертвувати інтересами України заради об'єднання, ну, хоча б з Німеччиною проти Китаю, а краще — з Росією. З Росією не вийде, але хоча б відновити якісь хороші відносини... Є інститути, є баланс сил. Те ж саме щодо самої Америки. Це ще при Трампі було — Трамп риторично виступав проти "Північного потоку-2", але мав досить доброзичливе ставлення до Путіна", — зазначив Умланд.

Санкції проти будівництва "Північного потоку-2" за президентства Дональда Трампа ввів Конгрес США, а не глава Білого дому, нагадав експерт.

"Я думаю, що на цей раз теж так буде. Якщо Байден піде іншим шляхом, якщо він буде швидше "голубом", ніж "яструбом", тоді на нього буде тиск з боку Конгресу... В Америці так, і в Німеччині так, і в Європейському Союзі так — там правитель не всі вирішує", — пояснив політолог.

Щоб Конгрес США приймав "потрібні" рішення, американському президентові потрібна сильна коаліція, продовжив Умланд. Створити коаліцію, яка була б лояльна до будівництва "Північного потоку-2", Байдену не вдасться, вважає експерт.

"Конгрес США вже двічі в законах дав сигнал, що хоче зупинити "Північний потік-2". Якщо Байден його буде й надалі просувати, з боку Конгресу будуть подальші дії... Те ж саме стосується Євросоюзу й самої Німеччини — там не все Меркель вирішує. вона повинна тримати якусь коаліцію. Вона повинна це провести через суди й створити загальне положення для ухвали такого рішення", — розповів Умланд.

За його словами, беззаперечні політичні рішення може приймати тільки президент Росії Володимир Путін, і його ніхто не зупинить, а в Євросоюзі та США є "інститути та якісь правила гри" для ухвали стратегічно важливих рішень. Але навіть якщо припустити, що "Північний потік-2" добудують, експлуатувати його в ЄС буде складно, вважає експерт.

"Навіть усередині Європейського Союзу експлуатація "Північного потоку-2" буде складною, тому що він суперечить законодавству, й це далеко ще не закрита історія. Амбівалентні сигнали, які зараз давав Байден, — я все одно залишаюся при своєму, що цей проєкт не відбудеться", — резюмував Умланд.

Нагадаємо, однією з гострих тем переговорів між Байденом та Путіним в Україні вважають скасування санкцій проти будівництва газопроводу "Північний потік-2". Якщо його добудують, Україна може втрачати від транзиту газу в Європу 3 млрд дол. на рік. Скасування санкцій Байден пояснив тим, що газопровід майже добудований, а відносини з Євросоюзом США псувати не мають наміру.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, як триває підготовка до президентського саміту Джо Байдена та Володимира Путіна.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини