Головна Новини Політика зовнішня політика Північний потік -2: чи є шанс зупинити запуск скандального газопроводу
commentss НОВИНИ Всі новини

Північний потік -2: чи є шанс зупинити запуск скандального газопроводу

Експерти розповіли, до чого може привести запуск російського газопроводу, а також, як Україні мінімізувати ризики від його будівництва

25 серпня 2021, 11:06
Поділіться публікацією:

Напередодні державний департамент США ввів санкції проти Російської Федерації через будівництво трубопроводу "Північний потік — 2". Також частково відбулися переговори на рівні міністрів енергетики між США, Німеччиною та Україною.

Північний потік -2: чи є шанс зупинити запуск скандального газопроводу

Північний поток-2 - фото з відкритих джерел

Кого і куди веде скандальний "Північний потік-2"? Чи допоможе зупинити його запуск указ президента США Джо Байдена, яким він дозволив вводити санкції щодо російських трубопроводів, призначених для експорту енергоносіїв? Чи допоможуть в цьому ракурсі згадані переговори? Як Україні мінімізувати ризики? Щоб розібратися в цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

"Північний потік-2" реалізується поступово, а питання транзиту через Україну стоїть на місці

Член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук впевнений, що будь-яка зустріч без Росії як власника газу приречена на провал.

"Якби той же міністр енергетики Німеччини або США провів відразу зустріч з профільним російським міністром або" Газпромом "- тоді можна було б сприймати це серйозно. А так — як вода в пісок. Більш того, міністр США — такий собі міністр. Фактично просто клерк в Держдепі. Рівень нашого начальника відділу в Міненерго. Але, звичайно, з позиції статусу, це — США. Але з позиції прийняття рішень, це ні на що не впливає ", — зазначає Юрій Корольчук.

Тому, підкреслює він, про якісь гарантії говорити поки не доводиться.

"Зауважте — "Північний потік-2" реалізується поступово, а питання транзиту через Україну стоїть на місці. Я не думаю, що і Німеччина, і ЄС, і США де-факто сприймають ПП-2 як якусь "зброю". Це більше позиція сателітів США в Східній Європі. А Штати власне розглядають це як бізнес. Зрештою, це право Росії будувати газопроводи, які вона хоче — і куди хоче. Це їхній газ. І якщо ЄС не хоче, нехай не користується тоді газопроводом", — міркує експерт.

Що стосується України, то, на думку Юрія Корольчука, все йде до того, що ми будемо "здавати" трубу своєї газотранспортної системи (ГТС) "інвесторам" із ЄС та США.

"І це можна краще зробити як раз під крики "ми втрачаємо трубу, потрібно рятувати ситуацію". Віддадуть за п'ять "копійок" і вже нові власники спокійно, без докорів сумління будуть домовлятися з Росією. Якщо ми самі не хочемо, не можемо, не вміємо", — резюмує Юрій Корольчук.

Україна сама віддала право вирішувати ситуацію з "Північним потоком-2" західним країнам

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін вважає, що "Північний потік-2" — це вже сформована реальність. Залишилися лише деякі юридичні моменти, пов'язані з сертифікацією. А тому позиція Києва в стилі "ми будемо боротися і далі" неконструктивна.

"Час зрозуміти, що не тільки Німеччина, але й інші європейські країни зацікавлені в цьому проекті. У нього вкладалися ті ж французькі, австрійські компанії. А тому очевидно, що проект буде. А Німеччина перетворюється в енергетичний хаб. І США за Байдена, йдучи на відповідну підготовчу роботу з ФРН, зробили ставку на відновлення трансатлантичної єдності. І заради цього погодилися не тиснути ПП-2 санкціями. При цьому фактично переклавши відповідальність за українські питання (і щодо ПП-2, і щодо виконання Мінських угод) на Німеччину", — зазначає Олексій Якубін.

Він також звертає увагу, що Байден не скасовував рішення Конгресу, що кожні півроку потрібно переглядати політику щодо ПП-2. Але це не означає, що проекту не дадуть відбутися. Адже вже зрозуміло, що з даного питання США і Німеччина домовилися.

"А до цього, — продовжує політолог, — схоже, були домовленості з Путіним у Женеві. І півроку після цієї червневої зустрічі — це, мабуть, час на налагодження відносин між США і РФ. Там, де це можливо. Але частина українського політичного класу вдає, що все це ще можна зупинити, що ПП-2 може не бути. Фактично заплющуючи очі на нову реальність".

На думку Олексія Якубіна, біда в тому, що Україна сама віддала право вирішувати ситуацію з "Північним потоком-2" західним країнам. Сама ж самоусунулася від цієї проблеми. Ну, а країни Заходу, які протидіяли ПП-2, в якийсь момент змінили свою позицію ...

"Як Україні мінімізувати ризики від запуску ПП-2? Є проста відповідь, але не факт, що офіційний Київ захоче його почути. Та ж Угорщина розпочала переговори з Газпромом про новий 15-річний контракт. Що заважає так зробити Україні? Адже це питання економічне, а не політичне. Але нинішня влада, як і попередня, думаю, не готова йти на це, — зазначає політолог. — Зате ми бачимо спробу перекласти на Німеччину, на ЄС, функцію тиску на РФ, щоб ми отримали свій новий контракт з транзитом. Ось тільки ніхто за нас цього робити не буде. Що чітко дала зрозуміти Мекрель під час візиту до Києва 22 серпня. Ми хочемо якихось компенсаторів, вимагаємо відшкодування майбутнього збитку, але при цьому закликаємо Захід проводити з Газпромом переговори за нас. Тобто, знову повторюємо ту ж помилку — віддаємо іншим країнам (в даному випадку — Німеччині) на аутсорс наші національні інтереси, в тому числі стосовно ГТС ".

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що Гончаренко назвав найгірший розвиток подій для України після запуску "Північного потоку-2".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини