Головна Новини Політика зовнішня політика Підсумки розмови Зеленський-Байден: яку реакцію чекати від США і чому Байден до Києва не прилетить
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки розмови Зеленський-Байден: яку реакцію чекати від США і чому Байден до Києва не прилетить

Байден і Зеленський домовилися поєднувати "дипломатію та стримування" у відповідь на дії РФ

14 лютого 2022, 11:08 comments4196
Поділіться публікацією:

У неділю, 13 лютого, відбулася чергова телефонна розмова лідерів України Володимира Зеленського та США Джо Байдена щодо безпеки України та впливу російської агресії. Зеленський запросив Байдена до Києва, вважаючи, що це буде потужним сигналом та сприятиме деескалації. Який висновок можна зробити після цієї розмови? Чи прийме Байден пропозицію Зеленського? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Підсумки розмови Зеленський-Байден: яку реакцію чекати від США і чому Байден до Києва не прилетить

Джо Байден та Володимир Зеленський. Фото: з відкритих джерел

На сьогоднішній день загроза широкомасштабної війни не знята

Політтехнолог, директор компанії стратегічного консалтингу Berta Communications Тарас Березовець зазначає:

"Очевидно, що розмова Байдена та Зеленського мала суто інформативний характер. І, як про це повідомляє преса США, дипломатичні зусилля Байдена за уїк-енд зазнали краху. Це означає те, що на сьогоднішній день загрозі широкомасштабної війні не запобігли. І те, що адміністрація Байдена є досить песимістичною щодо подальших дій РФ".

За словами експерта, пропозиція Зеленського до Байдена відвідати Київ схожа на те, що зробив президент Грузії Саакашвілі в 2008 році — в момент російського вторгнення.

"Тоді шість лідерів європейських країн (країн Балтії, а також президент України Ющенко) прилетіли до Тбілісі. Це був своєрідний жест підтримки з метою запобігти вторгненню російських військ до столиці Грузії. Говоритимемо відверто – жест відчаю. Тому зрозуміло, що Байден до Києва не прилетить", – вважає Тарас Березовець.

Але сьогодні, зазначає він, у столиці України буде канцлер Німеччини – Олаф Шольц. А завтра він полетить до Москви.

"Зрозуміло, що якщо почнеться вторгнення, ніхто зі світових лідерів в Україну не прилетить. Тим часом Зеленський наполегливо продовжує заперечувати можливість вторгнення. Якби була інша риторика, можливо, були б інші – символічні – жести підтримки з боку Заходу", – резюмує експерт.

Візит Байдена міг би заспокоїти ситуацію, яка склалася зараз в Україні та навколо України

Політолог, співзасновник консалтингової компанії Good Politics Максим Джигун припускає, що запрошення Байдену відвідати Київ свідчить – Україна продовжує розраховувати на США як на ключового партнера щодо стримування РФ та ескалації.

"Так, ми розраховуємо на свою армію, віримо у неї. Але розуміємо, що без зовнішньої підтримки насамперед із боку США (і у фінансовому плані, і в плані озброєння, технічного забезпечення, політичної підтримки) позитивних результатів бути не може. Тож ця бесіда засвідчила – Україна розуміє глобальну роль США у питаннях деескалації", – каже Максим Джигун.

Він не відкидає, що запрошення Байдена прилетіти до Києва – продовження креативної лінії, яку проводить нинішнє українське керівництво.

"Цікавий крок, десь несподіваний. Але враховуючи, що Україну вже багато років не відвідували президенти США, навіть тоді, коли у нас були значно кращими за безпекові та економічні показники, навряд чи слід розраховувати, що Байден зробить це зараз. Швидше за все, буде подяка за запрошення. І все. Хоч його візит міг би заспокоїти ситуацію, яка склалася зараз в Україні та навколо України", – зазначає політолог.

Читайте також на порталі "Коментарі" – у США розповіли, що буде однією з трьох складових відповіді Москві на її вторгнення в Україну.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини