Головна Новини Політика зовнішня політика Переговори Зеленського та Путіна: чому РФ ігнорує Україну
commentss НОВИНИ Всі новини

Переговори Зеленського та Путіна: чому РФ ігнорує Україну

За словами прессекретаря президента РФ Дмитра Пєскова, Путіну є що сказати українському державному голові

12 квітня 2021, 14:45 comments2453
Поділіться публікацією:

Прессекретар президента України Юлія Мендель стверджує, що Володимир Зеленський знову запропонував очільнику Кремля Володимиру Путіну поспілкуватися. У Кремлі при цьому говорять, що ніяких запитів від української сторони з цього приводу не надходило.

Переговори Зеленського та Путіна: чому РФ ігнорує Україну

Переговори Зеленського й Путіна - Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

Коли можуть відбутися переговори Зеленського і Путіна? Яким може бути результат такої розмови? Розібратися в цих питаннях порталу "Коментарі" допомогли експерти.

Російська влада вміє розставляти "пастки". Довіряти РФ не можна

Політолог, голова платформи Єдиний координаційний центр Олег Саакян зізнався, що скептично ставиться до потреби у спілкуванні з Росією, яка системно бреше на всіх переговорних майданчиках, практично в усіх офіційних заявах, демонстративно порушуючи норми міжнародного права і взяті на себе раніше зобов'язання.

"Ось лише пара нещодавніх прикладів. У березні Кремль заперечував існування будь-якого кластерного підходу в Мінському процесі. Мовляв, немає ніякого нового плану по Донбасу, усе це вигадки. Потім цей план "зливається" російськими ж ЗМІ. І ми чуємо заяви зовсім іншого характеру. З останнього — заяви, що Росія не представляє для України загрози, що війська не концентруються біля наших кордонів. Потім виявляється, що концентруються, ще і як. І, звичайно, вічна теза, що РФ не бере участі в бойових діях на території України, що не є стороною конфлікту. Тобто, довіряти їй не можна Росіяни не тримають слово. Без свідків з ними говорити нема чого. Обов'язково потрібно, щоб хтось гарантував і підтвердив, що було сказано, які зобов'язання взяли на себе сторони. Інакше є ймовірність опинитися в одній із "пасток", розставляти які російська влада вміє", — попереджає Олег Саакян.

Водночас він не виключає, що мотивація викликати Путіна на розмову лежить у площині розуміння того, як раніше відбувалася російська агресія.

"Ключові загострення, які відбувалися й у 2008-му, коли Росія напала на Грузію, і у 2014-му, коли відбулася незаконна анексія Криму та окупація частини Донбасу, супроводжувались випадінням Путіна з комунікаційного поля. Він просто не знімав слухавку, не йшов на контакт ні із Заходом, ні з державами-жертвами російської агресії. Тому нинішнє витягування Путіна на діалог із Зеленським може бути промацуванням — піде на контакт чи ні. Чи не повторюється сценарій ескалації, який вже був неодноразово проведений Росією? Втім, те, що РФ ігнорує такі запити може бути й підкресленням з боку Кремля, що Україна не сприймається російським керівництвом як гідний перемовник", — зазначає Олег Саакян.

"Те, що РФ заперечує запити на переговори з боку України, — цілком у стилі Кремля"

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович передбачає, що розмова Путіна і Зеленського навряд чи відбудеться раніше, ніж зустріч українського президента з французьким колегою — Емманюелем Макроном. І, можливо, канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

"Зустріч цю анонсували на поточний тиждень. Можливо, наприкінці його. Думаю, саме після цього з'явиться якесь розуміння, куди рухатися далі в питанні деескалації, в якій зацікавлені усі, крім Росії. Їй ще є куди підвищувати ставки, чим вона і займається останніми тижнями, демонстративно брязкаючи зброєю біля наших кордонів, а також у захоплених Криму й ОРДЛО", — вважає Ігор Рейтерович.

На його думку, телефонні або навіть очні переговори між Зеленським і Путіним можливі також за різкого загострення ситуації (чи на Сході України, чи взагалі). Або коли напруження знизиться, і РФ доведеться все ж відповідати, що це таке було?

"Те, що РФ заперечує запити на переговори з боку України, — цілком у стилі Кремля. Йому важливо, щоб розмова, коли вона все ж відбудеться, виглядала як величезна поступка з боку російської влади, як якась ласка", — пояснює експерт.

Раніше портал "Коментарі" писав, чи допоможуть переговори президента України й президента Франції досягти миру на Донбасі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини