Головна Новини Політика зовнішня політика Переговори у Вашингтоні: чи допоможуть США приборкати РФ і повернути Україні окуповані території
commentss НОВИНИ Всі новини

Переговори у Вашингтоні: чи допоможуть США приборкати РФ і повернути Україні окуповані території

Тема тимчасово окупованих територій Криму і Донбасу - стане першим питанням, з якого почнеться зустріч глав держав України і США Володимира Зеленського і Джо Байдена

1 вересня 2021, 17:00
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський у Вашингтоні має намір почати розмову з американським лідером Джо Байденом, зустріч з яким запланована 1 вересня, з тем окупованих Криму і Донбасу.

Переговори у Вашингтоні: чи допоможуть США приборкати РФ і повернути Україні окуповані території

Чи допоможуть США приборкати РФ і повернути Україні окуповані території - фото з відкритих джерел

Який прогноз? Чи вдасться залучити США в процес переговорів — і натиснути з їхньою допомогою на Росію? Відповіді на ці питання, видання "Коментарі" шукало разом з експертами.

Роль США в Кримській платформі буде досить потужною

Доктор юридичних наук екс-постпред президента України в АР Крим Борис Бабін зазначає:

"Якщо говоримо про Крим, США вже залучені в процес, є учасниками Кримської платформи. І тим самим в цьому ракурсі можна говорити лише про посилення співпраці".

Що стосується переговорів щодо деокупації Донбасу, тут, на думку експерта, роль Штатів, звичайно, може бути більшою. І будь-які зусилля українського керівництва в цьому напрямку можна тільки вітати, вважає Борис Бабін.

"Фактично сьогодні немає жодних політичних, не кажучи вже про правові, домовленостей про участь США у вирішенні цієї проблеми. Чи вдасться залучити їх в цей процес? Тут впливає багато чинників: і внутрішня політика в США, і глобальна ситуація, політико-правові зобов'язання США перед Україною, включаючи Будапештський меморандум, — зазначає Борис Бабін. — Мій прогноз — обережно оптимістичний. Швидше за все, роль США в Кримській платформі буде досить потужною. А також ми побачимо спроби втягнути Штати в якісь переговори щодо ситуації на Сході України".

Допомогти вирішити конфлікт може не кількість країн в тих чи інших переговорних форматах, а реальна політична воля керівництва конфліктуючих сторін

Експерт Українського інституту політики Микита Трачук не сумнівається, що тема війни і Донбасу буде порушуватися під час розмови Зеленського з Байденом. Але має песимістичний прогноз щодо реального залучення Штатів в процес переговорів.

"Мова про притягнення США до врегулювання цього конфлікту йде з 2014 року. І якби Штати реально хотіли допомогти Україні, як тій же Польщі, куди вбухали величезну кількість кредитів, просто грошових коштів, де розмістили своїх військовослужбовців, для якої відкрили свій ринок — вони б давно це зробили. Є і ще момент, — зазначає Микита Трачук. — Якби реальним тиском на Росію можна було чогось досягти — вже добилися б. А так на неї тиснуть вже 7 років. І що?"

Біда ще й в тому, вважає експерт, що українські президенти їздять в США не для того, щоб чогось там реально домогтися для своєї країни, а з метою легітимізації свого правління в очах українців і не тільки.

Ще одним фактором, який дозволяє говорити про подальше відсторонення США від вирішення конфлікту на Донбасі, Микита Трачук називає червневий американо-російський саміт, який відбувся в Женеві.

ам були досягнуті якісь домовленості, в тому числі кулуарні. На їхнє виконання сторони відвели близько півроку. І поки вони, мабуть, ще намагаються ці домовленості виконувати. В таких умовах проблема Донбасу залишиться в напівпідвішеному стані, а США не будуть брати активної участі у відповідних переговорах. А ось ближче до зими не виключаю якогось розвитку подій стосовно Донбасу. Сподіваюся, не розморожування конфлікту. Втім, в його розв'язання при владі Зеленського я не вірю. Вірогідні лише якісь невеликі зрушення в ракурсі чергового розведення сил і засобів, обміну полоненими ... Допомогти вирішити конфлікт може не кількість країн в тих чи інших переговорних форматах, а реальна політична воля керівництва конфліктуючих сторін. Я її поки не бачу. З огляду на всі ці фактори, не думаю, що вдасться залучити США в переговорний процес щодо Донбасу ", — резюмує Микита Трачук.

Раніше видання "Коментарі" писало: візит Зеленського в США: чи очікувати проривів у посиленні обороноздатності України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини