Головна Новини Політика зовнішня політика Переговори Росії і Німеччини стосовно Донбасу: як реагувати Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Переговори Росії і Німеччини стосовно Донбасу: як реагувати Україні

Ніякі консультації Путіна із Заходом не змусять Україну виконувати російські умови, впевнені експерти

9 квітня 2021, 16:51
Поділіться публікацією:

У четвер, 8 квітня, відбулася телефонна розмова лідерів Росії та Німеччини Володимира Путіна і Ангели Меркель. Сторони обговорили, поміж інших тем, ситуацію на сході України. Трохи більше ніж тиждень тому, 31 березня, Путін вже обговорював нашу країну все з тією ж Меркель та президентом Франції Еманюелем Макроном. В Офісі президента України анонсували аналогічну бесіду Володимира Зеленського із європейськими членами "нормандської четвірки". Але цього так і немає. Зате наші офіційні особи активно спілкуються з представниками США, Великобританії, Канади. "Коментарі" звернулися до експертів, щоб дізнатися, про що свідчать такі тенденції.

Переговори Росії і Німеччини стосовно Донбасу: як реагувати Україні

Бесіди Путіна із Заходом не повинні хвилювати Україну — експерти. Колаж: "Коментарі" / Д.Романюк

Переговори у форматі "Меркель-Макрон-Зеленський" скоро відбудуться

Політтехнолог, директор компанії стратегічного консалтингу Berta Communications Тарас Березовець підкреслює, що позиції Франції та Німеччини щодо ескалації поблизу українського кордону і на Донбасі мало чим відрізняються від їх позиції у 2014-у.

"Тоді, нагадаю, представники цих же країн і в цілому ЄС спільно висловлювали глибоку стурбованість, в той час, як російські танки паплюжили українські Крим та Донбас. Тому зараз, по суті, ми бачимо аналогічну реакцію. Не дивно. Як не дивує і адекватна, твереза позиція представників англосаксонського світу — Британії, Канади, США. У них якраз ніколи не було розфокусування щодо визначення російської агресії. Було завжди чітке розуміння і чіткі формулювання в цьому плані. Тому-то англосакси є успішними країнами. Вони ясно розуміють мету, бачать її і йдуть до її досягнення. Без якихось зигзагів", — зазначає Тарас Березовець.

При цьому, якщо (не дай Боже) російське вторгнення все ж станеться, експерт прогнозує жорстку реакцію колективного Заходу. Враховуючи країни Євросоюзу.

"Путін не раз довів, що якщо його вчасно не зупинити, він піде на ще більші злочини. Приклад тому — війна РФ із Грузією у 2008 році. Тоді дуже повільна реакція Заходу призвела до безлічі жертв серед цивільного населення. Так що цього разу паузи не буде. Але сподіваємося, що не буде і вторгнення. Хоч ми готові до всього, — підкреслює експерт. — Що стосується переговорів у форматі Меркель-Макрон-Зеленський, то вони, думаю, відбудуться найближчим часом. Всі розуміють, що Путін не збирається відступати, що він буде підвищувати ставки. Правда, арсенал Берліна і Парижа досить бідний щодо тиску на РФ. До минулих санкцій Росія вже адаптувалася, а піти на більш серйозний тиск, ту ж зупинку будівництва "Північного потоку-2", зацікавлені в цьому проекті європейці (перш за все Німеччина) не зважаться".

Путіну не заборонити спілкуватися з Заходом

Експерт аналітичного центру Democracy House Анатолій Октисюк акцентує, що Євросоюз завжди був більш лояльний до РФ, ніж представники англосаксонського світу.

"Західній Європі потрібен дешевий російський газ, потрібен російський ринок збуту на 140 мільйонів осіб, — пояснює він. — Чимало європейських політичних еліт підгодовані великими російськими компаніями, отримують хабарі. Досить глянути, хто сидить у наглядових радах Газпрому, Роснафти. Один Шредер чого вартий... Добре, що є східний бар'єр — Україна, Польща, Балтія, що відокремлює Західну Європу від російських обіймів. Погано, що смертоносність цих обіймів ми раз у раз відчуваємо на собі".

При цьому Анатолій Октисюк називає позитивом все більш явну — і потужну  антиросійську коаліцію, куди входить цей самий східний бар'єр, а також англосаксонські країни  США, Канада, Великобританія.

"Зараз наше головне політичне завдання  добиватися статусу "Основний союзник поза НАТО" (англ. Major Non-NATO Ally або MNNA), яким позначаються союзники США, котрі не є членами Альянсу. Як ті ж Японія, Південна Корея, Ізраїль,  зазначає аналітик.  Вони забезпечені ексклюзивним захистом США, десь розміщені американські бази, десь  йде підтримка зброєю".

Що стосується розмов про Україну без України, які все частіше практикує Путін з європейськими членами "нормандського формату", то Анатолій Октисюк не бачить приводу для занепокоєння.

"Ми не можемо заборонити ці розмови, тим більше, що в них піднімається не тільки тема України. Нехай говорять. Все одно ніхто не зможе нас примусити виконають те, що вигідно РФ, але не вигідно нам",  упевнений аналітик.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, про що із розмови з фрау Меркель промовчав офіційний Кремль.

Також на порталі ви зможете дізнатися, які нові загрози і чому отримав український уряд від Росії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

kiska

10 квітня 2021, 00:41

Мнoго жeнщин хoтят сeксa на одну нoчь. Все они собраны на одном сайте и ждут члeнa для жосткого тpаxа. Все анoнимнo и конфидeнциaльно, peгистpиpуйся пока беcплaнo ----- http://srt.vg/trax


Новини