Головна Новини Політика зовнішня політика Переговори Байдена та Путіна: чому президент США зателефонує Зеленському останньому
commentss НОВИНИ Всі новини

Переговори Байдена та Путіна: чому президент США зателефонує Зеленському останньому

Напередодні дзвінка до глави Кремля Володимира Путіна американський президент уже провів переговори з політичними лідерами інших країн

7 грудня 2021, 15:59 comments1508
Поділіться публікацією:

Президенти США Джо Байден, Франції Емманюель Макрон, в. о. канцлера Німеччини Ангела Меркель, прем'єри Великобританії Борис Джонсон та Італії Маріо Драгі поспілкувалися перед переговорами американського лідера з президентом РФ Володимиром Путіним та президентом України Володимиром Зеленським.

Переговори Байдена та Путіна: чому президент США зателефонує Зеленському останньому

Переговори Володимира Путіна з Джо Байденом - колаж "Коментарі" Д.Романюк

Відомо, що із Зеленським Байден має намір поговорити після того, як поспілкується з Путіним.

Про що говорить саме така черговість розмов американського президента (європейські лідери, глави РФ, глава України)? Чи немає відчуття "зради" з боку колективного Заходу? Чи це – нормальна дипломатична практика? Щоб розібратися у цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Це дозволяє американському президенту говорити з російським, висловлюючи не лише свою позицію, не лише від імені США, а й від колективного Заходу

Директор Українського інституту політики Руслан Бортник розмірковує так:

"Ми бачимо традиційний "байденівський" прийом дипломатії. Коли перед зустріччю з Путіним він проводить переговори із ключовими союзниками США в Європі. Також було у червні – перед женевською зустріччю Байдена та Путіна. Це дозволяє американському президенту говорити з російським, висловлюючи не лише свою позицію, не лише від імені США, а й від колективного Заходу. Що посилює переговорні позиції Байдена, надає додаткової впевненості, додає інструментів тиску на російського лідера".

Жодної "зради" Руслан Бортник у такій послідовності розмов не бачить.

"Держсекретар США Ентоні Блінкен вже переговорив із Зеленським. Це – звірка позицій, демонстрація з боку США розуміння можливої політичної кризи у разі неузгодженості позицій з Україною. Ну, а Байден поговорить із Зеленським після переговорів із Путіним. Інакше їм довелося б говорити двічі – до та після", – пояснює експерт.

За його словами, слід розуміти, що Україна та США перебувають у різних політичних лігах. Звідси й активна роль держсекретаря США у переговорах із українським керівництвом.

"Що цікаво, то це – чи Байден після переговорів з Путіним спілкуватиметься з європейським лідерами. Якщо так, це означатиме, що досягнуто якихось домовленостей", – зазначає Руслан Бортник.

Це не ставлення президента США до України як до країни, до інституту президента як такого, а виключно до Зеленського як людини

Експерт ГО "Бюро аналізу політики" Віктор Бобиренко вважає, що така переговорна послідовність має два аспекти. А саме – ставлення до інституцій та конкретних людей.

"Байден, безперечно, лідер колективного Заходу. Але він – не сам собою. США у цьому союзі гегемон. Проте є й інші країни (та їх багато), які сповідують спільні – демократичні – цінності. Путін же поводиться як рекетир 90-х ("Давайте ми вирішимо створені нами проблеми за ваші гроші. Або ми спалимо вам кіоск, або ми вас кришуємо"), вибиваючи чергову зустріч із Байденом шляхом ескалації біля кордонів з Україною. І президент США, перш ніж піти "на стрілку", яку "забив" йому Путін, радиться із партнерами. І це нормально. Це перший аспект ситуації", – наголошує аналітик.

Другий же аспект, на його думку, у тому, що Байден все ж таки спочатку розмовляє з Путіним, а потім вже повідомляє Зеленського про результати.

"Хтось скаже, що це є "зрада", що Україна – не суб'єктна країна, а лише об'єкт у геополітичних іграх. Що нас просто повідомляють про те, про що домовляться певною мірою за нашою спиною. Але це не ставлення президента США до України як до країни, до інституту президента як такого, а виключно до Зеленського як до людини. І це дипломатичний провал особисто Зеленського, який як лідер держави не відбувся", – наголошує Віктор Бобиренко.

Щодо позиції, з якою американський лідер виходить на переговори з господарем Кремля, то вона, наголошує експерт, уже неодноразово озвучена. Це – повна підтримка суверенітету та територіальної цілісності України. Жодної капітуляції, незважаючи на натиск Путіна.

"І цьому багато в чому сприяла громадянська спільнота України, – упевнений Віктор Бобиренко. – Наші активісти чітко показали, що жодної капітуляції не буде. Україна може воювати з РФ, навіть якщо Захід більше не дасть нам зброї. Як воювали 2014-го. І Путін, якщо ризикне вторгнутися, отримає серйозну відповідь. І ми даємо зрозуміти Заходу – домовленостей за спиною України не може бути. Бо навіть якщо президент, умовно скажемо, готовий здатися, піти на якісь поступки, прогнутися під російське прочитання Мінських угод – на це ніколи не піде громадянська спільнота, Український Народ. І колективний Захід цього не може не розуміти.

Раніше на порталі "Коментарі" - Резніков заговорив про іноземних військових у містах України: що думають експерти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини