Головна Новини Політика зовнішня політика Новий конфлікт навколо «Північного потоку-2»: до чого тут Україна і як бути далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Новий конфлікт навколо «Північного потоку-2»: до чого тут Україна і як бути далі

Експерти вважають, що перешкодити завершенню будівельних робіт над російським газопроводом українці вже не зможуть

9 червня 2021, 16:22
Поділіться публікацією:

Питання запуску скандально відомого газопроводу "Північний потік-2" (ПП-2) знову стало джерелом проблем для України. Справа в тому, що, за словами Держсекретаря США Ентоні Блінкена, представники української влади начебто були проінформовані про ймовірне ослаблення санкцій проти ПП-2. Саме тому в американському політикумі здивовані останніми заявами президента Володимира Зеленського.

Новий конфлікт навколо «Північного потоку-2»: до чого тут Україна і як бути далі

Україна могла завчасно знати про скасування санкцій США проти ПП-2. Колаж: "Коментарі" / Д. Романюк

"Коментарі" попросили експертів пояснити, хто ж дійсно "хитрує" в цій ситуації. Фахівці припустили, чим Захід може підсолодити Україні гірку пілюлю запуску ПП-2 (адже це, судячи з усього, справа вже вирішена). Також журналісти дізналися, які дії слід зробити Україні.

"Україна більше втрачає від Турецького потоку, ніж від ПП-2"

Член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук впевнений: якщо Блінкен каже, що попередили — значить попередили.

"Зеленський тут, скоріше, грає роль. Роль, яка полягає в тому, щоб продемонструвати, що він нічого не міг зробити проти ПП-2. Але тут важливий фактор "хто боровся проти ПП-2". Колишній глава "Нафтогазу" Коболєв завжди говорить, що це саме вони боролися. Ось тепер у Зеленського є причина, щоб спробувати розібратися в тому, хто винен, і покарати. На мою думку, це потрібно зробити, адже всі гроші і сили кинули на боротьбу із ПП-2, тоді як від нього Україна нічого не втрачає. А втрачає від Турецького потоку. І проти нього Коболєв не боровся", — підкреслює експерт.

На його думку, виправити вже нічого не вийде. І запуск ПП-2 серйозно "вдарить" по Україні.

"Можу тільки процитувати Путіна — якщо зростатиме обсяг споживання газу в ЄС, то і транзит через Україну буде, хоча б на рівні 40-50 млрд кубів (після 2024 року, коли закінчується п'ятирічний контракт із "Газпромом"). А так — скорочення до 20-30 млрд гарантовано. І це — серйозні збитки для держави", — резюмує Юрій Корольчук.

"Україні слід посилити роботу з видобутку газу всередині країни"

Директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський нагадує, що частина санкцій проти "Північного потоку-2" ще продовжує діяти. Але це нас не рятує. Добудова ПП-2 — уже реальність, вважає експерт.

"Що потрібно робити в цій ситуації Україні? У нас є укладений наприкінці 2019 року п'ятирічний контракт із РФ щодо поставок газу в Європу через нашу газотранспортну систему (ГТС). Там принцип — здійснюй транзит або плати. Тобто, ми отримуємо гарантований обсяг коштів. За цей період необхідно провести технічне переозброєння ГТС, розуміючи, що транспортування газу значно зменшиться і не буде достатньо тиску у трубі, щоб та нормально працювала", — зазначає експерт.

Ілля Несходовський також підкреслює, що у південні регіони Європи "Газпром" без України не зможе фізично поставляти газ. Тобто, наша ГТС буде і надалі використовуватися, хоч і не в тих обсягах, що раніше.

"Є у нас і великі газосховища. З огляду на динаміку цін на газ (влітку падає, взимку зростає), попит на них досить високий. І це — певна можливість компенсувати наші втрати від зниження транзиту, — вважає Ілля Несходовський. — Крім цього, потрібно посилити роботу з видобутку газу безпосередньо в Україні, в тому числі сланцевого. Є можливість видобутку газу на Чорноморському шельфі, правда, після незаконної анексії Криму Росією ці можливості обмежені".

На думку експерта, якщо Україна буде належним чином діяти, вона забезпечить достатній рівень доходів і тиску ГТС, щоб та продовжувала працювати і далі.

"Від Заходу все ж потрібно отримати гарантії хоча б мінімального обсягу транзиту газу через Україну. Адже чим менший обсяг газу, тим вища ціна транзиту. До того ж відсутність транзиту газу збільшує ризики військових дій з боку РФ", — підкреслює фахівець.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, якої думки експерти щодо закінчення будівельних робіт на першій нитці ПП-2. Деталі шукайте в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, з якою заявою щодо російського газопроводу нещодавно виступив 45-й президент США Дональд Трамп.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини