Головна Новини Політика зовнішня політика Нитка за ниткою: чи добудують «Північний потік-2» і що робити Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Нитка за ниткою: чи добудують «Північний потік-2» і що робити Україні

Українській владі варто підготувати конкретні пояснення щодо економічних втрат і військово-політичних ризиків, які несе запуск російського газопроводу, говорить експерт

4 червня 2021, 18:19
Поділіться публікацією:

У Росії святкують нову "газову" перемогу — 4 червня фінішували будівельні роботи над першою ниткою "Північного потоку-2", про що стало відомо із заяви російського президента Володимира Путіна. "Коментарі" вирішили дізнатися у експертів, чому тим, хто боровся з запуском скандального газопроводу, не вдалося його зупинити.

Нитка за ниткою: чи добудують «Північний потік-2» і що робити Україні

Будівництво першої нитки "Північного потоку-2" завершене. Колаж: "Коментарі" / Д.Романюк

Фахівці спробували пояснити, чи є шанс якимось чином використовувати ПП-2 в торгах із Російською Федерацією і як взагалі повинна діяти Україна.

"Україні слід відмовитися від панічних заяв"

Заступник директора Українського інституту майбутнього (UIF) Євген Мироненко повідомив, що якраз сьогодні експерти UIF представили доповідь "Україна і Північний потік-2. Що далі?". Це стало реакцією на можливе завершення будівництва ПП-2 і висновок США з нового списку санкцій керуючої компанії Nord Stream 2 AG і її директора Маттіас Варніга.

"Експерти нашого Інституту, пояснюють позицію США в цьому питанні низкою факторів. Зокрема, переорієнтацією зовнішньої політики, де визначальною є відносини з лідерами Євросоюзу і відновлення трансатлантичної єдності з посиленням НАТО", — пояснює експерт.

Наслідком такої поведінки є небажання Америки йти на пряму конфронтацію з ФРН, великий бізнес якої задіяний у ПП-2.

"Також слід розуміти, що Штати все більше фокусують увагу на глобальному суперництві з Китаєм і необхідності вирішувати внутрішні проблеми. На думку наших експертів, це вимагає створення цілісної та міцної архітектури безпеки і пошуку нової рівноваги на світовій арені, що дозволило б Штатам утримувати лідерство та успішно протидіяти впливу КНР", — стверджує Євген Мироненко.

Саме тому, зазначає він, прогнозувалася висока ймовірність подальшого ослаблення або зняття санкцій, що дозволить не тільки завершити СП-2, а й ввести його в експлуатацію.

У зв'язку із цим експертами UIF вже розроблена низка рекомендацій для ослаблення негативних впливів запуску ПП-2 для економіки і безпеки України.

Серед них відразу шість пунктів.

1. На дипломатичному напрямі Україні треба перейти від панічних заяв до конкретних пояснень економічних втрат і військово-політичних ризиків.

2. Слід зосередити увагу на переговорному процесі щодо перенесення точки прийняття російського газу на східний кордон України — зі створенням умов для постійного доступу та моніторингу покупцями газу даних про транзит. Такий крок дозволить європейським трейдерам, для яких український маршрут більш вигідний (наприклад, італійським та словацьким), купувати газ на східному кордоні нашої країни, зберігати його в українських сховищах, а відповідно — підвищувати рівень використання газової інфраструктури України.

3. Розширювати власний газовидобуток.

4. Продовжувати роботу щодо поглиблення інтеграції українських газосховищ у європейський ринок природного газу.

5. Стимулювати виробництво низьковуглецевих газів. Адже європейські "Зелена угода" і "Воднева стратегія" передбачають скорочення попиту на чистий природний газ. Ставка робиться на суміші природного газу і низьковуглецевих газів: біогазу, біометану і водню.

6. Модернізувати газотранспортні системи, проєктні потужності яких занадто високі для сучасних реалій транзиту газу (знижується). Така модернізація необхідна для зниження витрат на утримання ГТС — із одночасним забезпеченням надійності газопостачання споживачів усередині країни і простоти логістики газосховищ, а також із перспективою її готовності для прийому низьковуглецевих газів.

Запуск газопроводу послабить не тільки Україну, а й Сполучені Штати

Політолог, співзасновник консалтингової компані Good Politics Максим Джигун вважає, що фінал будівництва першої нитки "Північного потоку-2" — удар не тільки по Україні, але і по ЄС із США.

"Повноцінна добудова ПП-2 і його запуск означає ослаблення економічних позицій цих країн. І однозначно вплине на їхні стосунки з Росією, — пояснює експерт. — Ті ж європейські країни будуть комунікувати з РФ тепер другим номером, а не першим, як було раніше. Їм доведеться мати на увазі, що в рукаві у Кремля є серйозний козир і предмет для шантажу. Упевнений, що в інтересах багатьох європейських країн було б зберігати диверсифіковану подачу газу, в тому числі через Україну. І ми повинні це питання просувати".

Коментуючи взаємини США і РФ, в тому числі в ракурсі ПП-2, Максим Джигун зазначив, що по перших місяцях правління Байдена видно — той використовує стратегію батога і пряника.

"Американська адміністрація вводить серйозні санкції проти оточення Путіна, по секторам російської економіки. А потім звучить пропозиція про зустріч. Такий собі пряник. І на цій зустрічі своєрідним пряником може стати ПП-2, проти якого Штати вже послабили санкції", — зазначає експерт.

Також фахівець нагадує, що для США запуск цього проєкту невигідний, як і Україні. Але якщо наша країна втрачає на транзиті, то американці — на контрактах із експорту скрапленого газу, постачання якого намагаються наростити до Європи.

"Так що створення прямої газової труби між РФ і ФРН створює чимало проблем для США. І все ж вони, схоже, готові піти на це, — говорить Максим Джигун. — Можливо, є якісь кулуарні домовленості, про які ми не знаємо. Думаю, все стане більш зрозуміло після зустрічі Байдена з Путіним, яка запланована на 16 червня в Женеві. Не виключаю, що американська адміністрація готова дати проєкту ПП-2 відбудуться, щоб досягти кращого компромісу з деяких більш важливих для неї питань".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали, чи збираються росіяни продовжувати транзит свого газу через територію України, якщо ПП-2 все-таки остаточно добудують і запустять. Що з цього приводу думає Путін, можна дізнатися в нашому матеріалі.

Також ми повідомляли, що представники офіційного Києва хочуть приєднатися до тематичного обговорення німецьких і американських представників щодо "Північного потоку-2". Навіщо це потрібно, читайте в нашій публікації.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Сташинский

5 червня 2021, 05:25

Теперь слово Путина станет еще весомее. Кто такие президенты т.н. демократических стран - однодневки, и именно так они себя ощущают при общении с ВВП. Любое его слово анализируется и воспринимается как уже свершившийся факт.

ятаган

4 червня 2021, 19:48

Все прстроенное человеком не совершенно и имеет свойство віходить из строя. Просто нужно форсировать єтот процесс.


Новини