Головна Новини Політика зовнішня політика Нормандська зустріч у Парижі: яких рішень чекати від переговорів щодо Донбасу
commentss НОВИНИ Всі новини

Нормандська зустріч у Парижі: яких рішень чекати від переговорів щодо Донбасу

Радники лідерів країн Нормандського формату вперше після тривалої паузи зберуться на переговори

26 січня 2022, 09:18
Поділіться публікацією:

Політичні радники лідерів країн Нормандського формату (Україна, Росія, Німеччина, Франція — N4) 26 січня зустрінуться в Парижі. Голова Офісу президента Андрій Єрмак, який представляє українську сторону на цих переговорах, уже спростував повідомлення низки ЗМІ та соцмереж, що на зустрічі в Парижі буде визначена дата, коли офіційний Київ має направити своїх представників на зустріч із владою так званих "ЛДНР". Експерти проаналізували для видання "Коментарі", до чого можуть призвести нові переговори щодо врегулювання конфлікту на Сході України, які вперше за довгий час проводяться повним складом представників "нормандської четвірки".

Нормандська зустріч у Парижі: яких рішень чекати від переговорів щодо Донбасу

Нормандська четвірка. Фото з відкритих джерел

У Києва вистачає готовності дбати про національні інтереси, уроки історії враховані

На думку політолога Петра Охотіна, основні цілі зустрічі політичних радників країн N4 такі:

– показати, що Україна виступає за мирне регулювання,

– продемонструвати готовність до діалогу,

– вказати свої національні інтереси.

"Українська сторона в особах президента та міністра закордонних справ неодноразово наголошувала на тому, що Києву потрібен мир, а не заморозка конфлікту. А єдиною стороною, яка збільшує ескалацію, є Російська Федерація, яка має досвід створення міжнародних конфліктів та їх заморозки з метою політичного впливу. За моєю інформацією, у Києві досить добре вивчили історію російських механізмів впливу в Абхазії, Південній Осетії та Придністров'ї. Головне завдання Києва – продемонструвати, що Москві не вдасться під загрозою танків змусити ухвалити закони, які ставлять під сумнів майбутнє України", – упевнений Петро Охотін.

Відповідно, резюмує він, ні про яку імплементацію виборів до ОРДЛО без повного припинення вогню, відведення військ, виведення незаконних збройних формувань та іноземних формувань (частин армії РФ) з української території, повернення контролю над кордонами, відкриття всіх КПВВ, допуску Червоного Хреста до бранців , обміну утримуваними особами – не йтиметься.

"На мій погляд, у Києва вистачає готовності дбати про національні інтереси. Уроки історії щодо умиротворення агресора і того, що за цим слідує, досконально вивчені", – наголошує Петро Охотін.

Навіть, якщо буде прийнято якесь спільне комюніке, воно не може бути імплементовано

Експерт Аналітичної групи "Левіафан", політолог Микола Мельник звертає увагу, що зустріч радників глав держав N4 за статусом перебуває нижче, ніж зустріч глав МЗС. Тому навряд чи варто очікувати, що обговорюватимуться деякі проривні речі, які вимагатимуть певної термінової імплементації.

"Швидше за все, зустріч у "Нормандському форматі" – це ініціатива наших європейських партнерів, які разом з Україною шукають будь-які шляхи, щоби не допустити ескалації, війни з РФ. Зрозуміло, що Росія на цій зустрічі вимагатиме виконання комплексу заходів щодо Мінських угод від 2015 року, а також домовленостей, підписаних у Парижі у декбарі-2019. Нагадаю, що тоді, в результаті зустрічі керівників N4, українська сторона взяла на себе чимало зобов'язань, у тому числі щодо відведення військ та імплементації формули Штайнмайєра. Ми виконали не все, тоді як РФ не виконала майже нічого. Але РФ наполягатиме саме на тому, щоб Україна й надалі виконувала щось, тоді як самі росіяни – ні. Звичайно, Київ звинувачуватиме Москву в порушенні Мінських угод, а та, у свою чергу, продовжить схиляти Київ говорити безпосередньо з ОРДЛО. Тож почуємо ту саму риторику, яку чуємо останні 5-6 років", – прогнозує Микола Мельник.

За його словами, навіть якщо буде прийнято якесь спільне комюніке, воно не може бути імплементоване, бо це – не керівники держав, а лише їхні радники. І після зустрічі вони поїдуть до свого керівництва – розповідати, що домовилися (якщо домовилися). У кращому випадку – про чергову дату зустрічі.

"Але все це – один із шляхів деескалації, що вже добре", – вважає експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — на Банковій відкинули прямі переговори з ватажками "ЛДНР".




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини