Головна Новини Політика зовнішня політика НАТО, Україна та Росія: що допоможе знизити градус напруги
commentss НОВИНИ Всі новини

НАТО, Україна та Росія: що допоможе знизити градус напруги

Американський лідер Джо Байден заявив, що США, РФ та країни-члени Північноатлантичного Альянсу зберуться, щоб обговорити "майбутнє занепокоєння Росії щодо НАТО в цілому"

9 грудня 2021, 12:21
Поділіться публікацією:

Президент США Джо Байден після переговорів із президентом РФ Володимиром Путіним, які відбулися 7 грудня, висловив сподівання, що до 10 грудня буде оголошено про початок дипломатичного процесу за участю РФ, США та кількох країн НАТО, спрямованих на зниження напруженості на східному фронті Альянсу.

НАТО, Україна та Росія: що допоможе знизити градус напруги

НАТО, Україна та Росія: що допоможе знизити градус напруги - фото з відкритих джерел

Що це може бути за ініціативи? Як за того чи іншого розкладу слід діяти Україні? Щоб знайти відповіді на запитання, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Мова про Мінські угоди як послідовний ланцюжок дій та зобов'язань щодо формування нейтральної, альтруїстської України біля західних кордонів РФ

Директор Київського інституту мирних досліджень, професор, політексперт Андрій Мішин вважає, що за сім років конфлікту на Донбасі українці звикли бачити стосунки Москви та Вашингтона у двомірному однорівневому пропагандистському форматі гібридної війни.

"Однак очевидно, що ці відносини є багаторівневими для досягнення різних внутрішніх, регіональних та глобальних цілей, і як мінімум відбуваються у тривимірному просторі міжнародних відносин. Для американських виборців сьогодні Байден виглядає лідером, який запобіг війні. Путіну гарантії нерозширення НАТО на Схід можуть надати лише США. На перший погляд, завищена переговорна позиція, але вона чітко позначає стратегічний обрій російських бажань, після задоволення яких Кремль, демонструючи холодну велич, обіцяє якусь "передбачуваність та безпеку". Йдеться про Мінські угоди як послідовний ланцюжок дій та зобов'язань щодо формування нейтральної, альтруїстської України біля західних кордонів РФ", – пояснює Андрій Мішин.

Він наголошує, що американці не хочуть війни в Європі. Адже вона може призвести до необхідності дати нищівну відповідь Росії. А в цьому сенсі США є відносно слабкими, як показав Афганістан.

"У цих умовах краще зайнятися Мінськими угодами, спрямованими на зниження напруги на східному фронті. Проте вимога нерозширення НАТО, висловлена Кремлем із холодною категоричністю, сьогодні неприйнятна для Заходу – не так практично, як символічно. Адже воно ставить крапку не лише над періодом політичної слабкості Росії, а й над періодом виключного домінування Євроатлантизму на континенті. Тобто починається велика гра", – зазначає експерт.

Андрій Мішин вважає, що судячи з прес-конференції радника Байдена з нацбезпеки – Джека Саллівана, США готові штовхати Мінські угоди у бік реалізації (про це сказано тричі).

"При цьому США не даватимуть Кремлю прямі запевнення, що Україна не увійде до НАТО, – упевнений експерт. – На позитивну чи негативну відповідь піде як мінімум кілька років. Натомість, нове життя Мінських домовленостей за участю Вашингтона не завдасть шкоди репутації Сполучених Штатів, адже вони визнавали їх і раніше. У зв'язку з цим Офісу президента України краще припинити демонструвати "зухвалість" і наступальність. Найкращим розумним компромісом буде зайняти місце у фарватері політики Вашингтона".

РФ нібито хоче створити якусь комісію, яка, за задумами Кремля, має вирішувати питання щодо просування НАТО на Схід, включаючи євроатлантичні перспективи України

Політолог Віктор Таран припускає, що ініціативи щодо зменшення напруги на східному фланзі Альянсу можуть стосуватися трьох напрямків.

"Перше – зниження воєнного тиску. Перегляд дозволеної кількості військ на тих чи інших ділянках. Причому йдеться не лише про сухопутні війська, а й про стратегічне озброєння – ракети середньої та малої дальності. Другим предметом переговорів може бути ситуація з міграційною кризою, штучно створеною Росією з використанням білоруської території . Ймовірно, РФ запропонувала свої послуги у врегулюванні цієї проблеми шляхом, наприклад, свого можливого впливу на Білорусь. Маніпулятивний перебіг. Самі створили проблему, самі робитимуть вигляд, що її вирішують", – пояснює політолог.

Третю тему, за його словами, анонсувала сама Росія. Вона нібито хоче створити якусь комісію, яка, за задумами Кремля, має вирішувати питання просування НАТО на Схід , включаючи євроатлантичні перспективи України (яких, на думку РФ, не має бути).

"Але те, що ми зараз чуємо щодо цієї ідеї – виключно російські бажання. Білий дім не підтвердив ймовірність створення подібної комісії, – наголошує Віктор Таран. – Це як в анекдоті: якщо дипломат каже "так", це означає "можливо", якщо "можливо" – це "ні". Ну а прямого "ні" дипломат не скаже. Отож з того, що я почув: може бути створена якась комісія, яка може розглядати вищеназвані питання. Мовою дипломатії, на мою думку, це означає "ні". Комісія, можливо, з'явиться, але точно не йтиме на поводу "хотілок" РФ".

Раніше на порталі "Коментарі" — Коли Україна вступить до НАТО : у Держдепі США назвали терміни.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини