Головна Новини Політика зовнішня політика Надія на завершення війни в Україні: про що зможуть домовитися Байден та Путін
commentss НОВИНИ Всі новини

Надія на завершення війни в Україні: про що зможуть домовитися Байден та Путін

Під час розмови лідери двох країн мають намір обговорити напружену ситуацію у нашій державі

7 грудня 2021, 09:15
Поділіться публікацією:

Переговори президента США Джо Байдена та російського президента Володимира Путіна, намічені на 7 грудня, залишаються топ-темного тижня. Особливо в ракурсі скупчення російських військ біля українського кордону.

Надія на завершення війни в Україні: про що зможуть домовитися Байден та Путін

Переговори Володимира Путіна з Джо Байденом - колаж "Коментарі" Д.Романюк

Експерти дали виданню "Коментарі" прогнози щодо кейсу врегулювання російсько-українського конфлікту: хто і що намагатиметься продавити, у кого більше шансів це зробити, як має діяти Україна?

Як до переговорів із Байденом, так і в процесі, і після них, російське керівництво акцентуватиме, що українська влада – слабка, не має стабільної підтримки в елітах, у народі

Генерал армії України, екс-глава Зовнішньої розвідки України Микола Маломуж не виключає, що під час переговорів глав США та РФ буде знайдено певну домовленість щодо Донбасу – у форматі Мінських угод.

"Звичайно, з певними застереженнями. Наприклад, що спочатку – вирішення питань безпеки, гуманітарна складова. Але проведення виборів до ОРДЛО до передачі Україні контролю за кордоном – росіяни продавити можуть, – прогнозує генерал. – Американці у спільній риториці підтримуватимуть виконання Мінських угод. І, можливо, тиснутимуть на українське керівництво з метою їхньої якнайшвидшої реалізації. Це спричинить протиріччя в українському суспільстві".

На думку Миколи Маломужа, якщо ухвалюватимуться якісь рішення щодо автономій (особливо статусу ОРДЛО), виборів за російським сценарієм, це призведе до дестабілізації внутрішньополітичної обстановки в Україні. Що РФ лише на руку.

"Росія традиційно маніпулюватиме громадською думкою. Продовжувати створювати економічні та енергетичні проблеми. Тим самим підвищуючи градус напруги. Російська пропаганда підноситиме це як нестійкість української влади, її невміння вирішувати політичні, економічні, соціальні проблеми, – пояснює генерал. – Як до переговорів із Байденом, так і в процесі, і після них, російське керівництво акцентуватиме, що українська влада – слабка, не має стабільної підтримки в елітах, у народі. Усіми силами РФ "качатиме" ситуацію в Україні, доводячи цю свою думку".

Микола Маломуж упевнений, що протиставити цьому ми можемо лише демонстрацію потужної позиції єднання з питань національної безпеки. Готовність до будь-яких сценаріїв, навіть до війни, заради своєї незалежності.

"Слід наголошувати, що не РФ і США щось вирішуватимуть за нас, а ми самі. Послідовно. З тими союзниками, які готові співпрацювати з нами на рівноправній основі, підтримати нас у боротьбі з агресором. Але цю позицію слід формувати. Причому не теоретично, а на практиці, – акцентує генерал. – Слід професійним складом, глибоко відпрацювати цю позицію. І позиціонувати Україну – як сильну державу, яка не допустить сценаріїв агресії, тиску та зовнішніх управлінь".

Хоч би які заяви робили країни, які вважають, що вирішують нашу долю, все залежить від боєздатності нашої армії 

Політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку Юрій Подорожній нагадує, що це вже друга у 2021 році зустріч президентів США та РФ. Перша відбулася у червні у Женеві.

"Друга за цей рік зустріч Байдена та Путіна знову стала причиною напруженості навколо українського кордону. І якщо вперше ця вистава, навесні, нагадувала трагедію, то цього разу стало більше схоже на фарс", – зазначає Юрій Подорожній.

На його думку, ключовим для російсько-американських відносин залишається Китай. Адже росіяни, які намагаються балансувати між Китаєм та США, хочуть отримувати від цього найбільші переваги. І Україна врешті-решт стає предметом торгу.

"Тому сподіватися на завершення війни внаслідок покращення чи загострення російсько-американських відносин не варто. Щоб сьогодні росіяни не робили на українському кордоні, вони не отримають від США гідної відсічі, прогнозує експерт. – Фактично Кремль розуміє, що у відносинах із Києвом у Вашингтона "червоних ліній" немає. Важко сказати, що переконало західний світ, що Кремль, відновивши межі колишнього СРСР, заспокоїться. Проте прагматичні політики у західних столицях розуміють – доки Москва копатиметься на території колишнього СРСР, вони (Захід) у відносній безпеці. І за великим рахунком, Захід сьогодні захищає від Росії не НАТО, а країни, розташовані на кордонах РФ".

Юрій Подорожній зазначає, що попередня зустріч Байдена та Путіна не прояснила нам в Україні позицій сторін.

"Від росіян звучала одноманітна риторика про Мінські угоди, про неможливість вступу України та Грузії до НАТО. Американська сторона заявила, що "везе жорсткі заяви Путіну". Після Швейцарії було зрозуміло, що на мир на Донбасі та припинення війни росіяни погодяться лише за виконання Мінських угод на своїх умовах. І, здається, останніми, хто з цим не погоджується, є власне Україна та США. Тому що Німеччина та Франція, таке враження, готові примиритися з будь-якими умовами, щоб формально припинити війну. Для нас такий варіант не прийнятний", – упевнений експерт.

Тому, продовжує він, ми повинні розуміти, що нові переговори не призведуть до якихось кардинальних наслідків.

"І це погано з точки зору, що у світі накопичується критична маса невирішених стратегічних питань, а це робить загрозу масштабної континентальної війни дедалі реальнішою, – попереджає Юрій Подорожній. – А що із заявами про повномасштабну війну, яку має розпочати Росія у січні 2022? Всі ці заяви певною мірою мають під собою ґрунт. Тому що давно очевидно, що наші відносини з росіянами мають завершитись повномасштабною війною – і лише зміцнення української армії відтягуватиме її початок. Хоч би які заяви робили країни, які вважають, що вирішують нашу долю, все залежить від боєздатності нашої армії".

Раніше на порталі "Коментарі" Резніков заговорив про іноземних військових у містах України: що думають експерти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини