Головна Новини Політика зовнішня політика На Банковій зробили пропозицію щодо переговорів по Донбасу: чи буде від цього толк
commentss НОВИНИ Всі новини

На Банковій зробили пропозицію щодо переговорів по Донбасу: чи буде від цього толк

Переговори у Тристоронній контактній групі знову можуть відновитись – процес звільнення полонених може відновитись

9 листопада 2021, 20:07
Поділіться публікацією:

Прес-секретар президента України Володимира Зеленського – Сергій Никифоров – заявив, що потрібно створити нову підгрупу у Тристоронній контактній групі (ТКГ), яка працюватиме над поверненням Україні контролю за державним кордоном на Донбасі. Експерти оцінили цю пропозицію для видання "Коментарі", а також спрогнозували, що може дати поштовх до розморожування переговорів.

На Банковій зробили пропозицію щодо переговорів по Донбасу: чи буде від цього толк

Донбас. Фото з фейсбуку ОБСЄ

Мінський процес завмер і створювати додаткову підгрупу в неробочому процесі – безглуздо

Колишній заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій голова Луганської ВДА (2015-2016 роки) Георгій Тука не бачить логіки в подібних пропозиціях.

"Сам собою Мінський процес фактично завмер. І створювати додаткову підгрупу, та ще й таку, що дратує РФ, у неробочому процесі – безглуздо", – пояснює Георгій Тука.

За його словами, поки що не видно перспектив для відновлення переговорів.

"Позиція Росії досить добре відома. Кремль жорстко пов'язує можливе продовження роботи ТКГ із низкою пунктів. Перший – прямі переговори Києва із т.зв. ОРДЛО. Другий – звіт української влади про виконання (не виконання) взятих на себе зобов'язань (зокрема імплементація формули Штайнмайєра) президентом Зеленським у Парижі, під час зустрічі голів нормандського формату у грудні 2019-го. Третє – проведення очних переговорів у Мінську", – перераховує Георгій Тука.

Позиція України, зрозуміло, кардинально протилежна. І жодних зрушень з боку РФ для відновлення діалогу наразі немає.

Є можливість розблокувати питання визволення військовополонених

Співголова Громадської ініціативи "Права Справа", історик, юрист Дмитро Снєгірьов також вважає, що підгрупу за кордоном у рамках ТКГ створити нереально. РФ, на його думку, наполягатиме на своєму плані покрокового виконання Мінських домовленостей. А вибори в ОРДЛО стоять там перед проведенням демаркаційних дій на тимчасово непідконтрольній Києву ділянці українсько-російського кордону. Відповідно, подібна пропозиція нівелюватиметься російською стороною.

"Водночас роботу підгруп ТКГ можна розблокувати, якщо наголошувати на гуманітарній складовій, – вважає Дмитро Снєгірьов. – Ситуація із захворюваністю на коронавіурс на окупованих територіях – катастрофічна. Рівень смертності через "корону" – 12-14%, найвищий у світі. І українська сторона має порушити питання наявності там не сертифікованої російської вакцини "Спутник лайт". Україна має запропонувати за допомогою Червоного Хреста здійснювати постачання сертифікованих, схвалених ВООЗ вакцин на окуповані території. І здійснюватиме організацію пунктів щеплення місцевого населення через структури Червоного Хреста. Так ми винесемо проблему на міжнародний рівень та реально допоможемо жителям ОРДЛО, залучимо міжнародних посередників. Зможемо розблокувати роботу і КПВВ, і гуманітарної підгрупи".

Також є можливість розблокувати питання визволення військовополонених, упевнений експерт. На його думку, для цього слід порушити питання юридичного очищення списків українських військовополонених та осіб, які утримуються на території РФ.

"Ми повинні змінювати ситуацію, яка зайшла в глухий кут. Одна із пропозицій – указом президента помилувати двох-трьох осіб зі списку на обмін (бажано жінок чи осіб похилого віку). І передати їх в РФ як акт жесту доброї волі. Втягуючи РФ в процес обміну", – пояснює Дмитро Снєгірьов.

Він не виключає, що виносити на обмін можна і учасника незаконних збройних формувань Андрія Косяка, якого було затримано 13 жовтня на лінії розмежування поблизу міста Золоте Луганської області. Саме цей інцидент призвів до того, що членів місії ОБСЄ було фактично заблоковано, причому чомусь на непідконтрольній частині Донеччини.

"Що стосується пропозиції Никифорова про створення підгрупи, яка працюватиме над поверненням Україні контролю за тимчасово непідконтрольною частиною держкордону. Порушувати питання про це певною мірою має сенс – хоча б в світлі нівелювання російської присутності в районі неконтрольованої ділянки кордонів. Слід наполягати на розширенні присутності там місії ОБСЄ. Інші варіанти тут не спрацюють. Нагадаю, що згідно з Паризьким комюніке (після зустрічі глав держав нормандської четвірки у столиці Франції у грудні-2019) Москва підтримала розширення мандата СММ ОБСЄ у моменті транскордонного контролю. Але не виконує їх, звалюючи всю провину на Україну", – наголошує Дмитро Снєгірьов.

Щодо роботи нормандського формату, то поки що вона заблокована все тією ж Росією, зазначає він.

Читайте на порталі "Коментарі" – "нормандський формат" зайшов у глухий кут. Експерти розповіли, які шанси є пожвавити процес.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини